10.000 KORAKA DNEVNO: veza s nižom smrtnosti žena starije dobi

Stručne zanimljivosti

Starije žene koje su napravile 4400 koraka dnevno imale su nižu smrtnost od onih koje su napravile 2700. Rizik od smrti nastavio se smanjivati s povećanjem broja koraka do 7.500 dnevno

Mnogi nosivi uređaji koji prate broj koraka tijekom dana programirani su s dnevnim ciljem od 10.000 koraka. Nova studija, koja je predstavljena na godišnjem sastanku American College of Sports Medicine i objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, a koju su proveli istražitelji iz bolnice Brigham i Ženske bolnice, ispitala je ishod tijekom četiri godine za starije žene iz studije o zdravlju žena koja je mjerila njihove korake cijeli tjedan. Kod starijih žena samo 4.400 koraka dnevno bilo je znatno povezano s nižim rizikom od smrti u usporedbi s 2.700 koraka dnevno. Rizik od smrti nastavio se smanjivati ​​s više napravljenih koraka, ali je izjednačen na oko 7500 koraka dnevno.

Studija o zdravlju žena uključivala je u prvome redu starije žene bijele rase, tako da će biti potrebne daljnje studije na mlađoj i raznovrsnoj populaciji kako bi se utvrdilo jesu li rezultati primjenjivi na druge skupine, kao i ostali ishodi, primjerice, kvaliteta života i rizik od specifičnih bolesti. „Naša studija pridonosi sve većem razumijevanju važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje, pojašnjava broj koraka vezanih uz nižu smrtnost i pojačava poruku: Korak više – čak i malo više je korisno,“ rekao je dr. I-Min Lee, epidemiolog iz Odjela za preventivnu medicinu u Brighamu.

www.sciencedaily.com, 29. svibnja 2019.

Datum objave članka: 15. 7. 2019.