ALERGIJA NA HRANU: veza genetike i izloženosti kože alergenima

Stručne zanimljivosti

Alergija na hranu kod djece i dojenčadi dovodi se u vezu s utjecajem povezanih okolišnih i genetskih čimbenika

Čimbenici koji pridonose nastanku alergije na hranu uključuju genetiku koja mijenja apsorpciju kroz kožu, korištenje maramica za čišćenje te izloženost kože alergenima iz prašine i hrane. „To je recept za razvoj alergije na hranu i ujedno veliki napredak u razumijevanju kako ona počinje rano u životu“, izjavila je Joan Cook-Mills, prof. alergologije i imunologije na Sveučilištu Northwestern u Feinbergu. Do tih otkrića došla je pomoću kliničkih dokaza o alergiji na hranu kod ljudi, učincima prehrambenih alergena, izloženosti alergenima iz okoliša i rezultatima ispitivanja na neonatalnim miševima s genetskim mutacijama koje se javljaju i kod ljudi.

Problemi kože koji se javljaju s mutacijama kožne barijere možda neće biti vidljivi sve dok se ne manifestira alergija na hranu. Neonatalni miševi s mutacijama imali su normalnu kožu, a dermatitis praćen suhoćom i svrbežom pojavio se tek kad su bili stari nekoliko mjeseci, što je ekvivalent mlade odrasle osobe. Disfunkcija kožne barijere bila je nužna za razvoj alergije na hranu kod miševa.

Dobra vijest je da se čimbenici koji pridonose pojavi alergije na hranu mogu modificirati tako da se smanji izloženost djece alergenima: prati ruke prije kontakta s bebom i ograničiti korištenje vlažnih maramica koje ostavljaju sapun na koži, odnosno isprati zaostali sapun vodom.

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 1. 9. 2018.