Korijandar

Biljna ljekarna / Biljke od A do O Ivana Topolovec mag. pharm.

Korijandar se od davnine koristi u pripravcima za uklanjanje probavnih smetnji i nadutosti. Upotrebljavao se i u klasi-čnim, dobro poznatim ljekovitim pripravcima: Aqua carminativa i Spiritus aromaticus.

Biljka
Korijandar (Coriandrum sativum L.).

Porodica
Umbelliferae (Apiaceae) - štitarke.

Povijest i pučka medicina
Korijandar se od davnine koristi u pripravcima za uklanjanje probavnih smetnji i nadutosti. Upotrebljavao se i u klasi-čnim, dobro poznatim ljekovitim pripravcima: Aqua carminativa i Spiritus aromaticus.

Stanište
Raste kao korov po žitnim poljima, a ima ga i samoniklog. No, za ljekovite pripravke koristio se samo korijandar iz uzgoja.

Berba
Lipanj i srpanj.

Srodne vrste
Kim (Carum carvi L.), celer (Apium graveolans L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill.), anis (Pimpinella anisum L.).

O biljci
Korijandar je jednogodišnja, 50 do 80 cm visoka zeljasta biljka. Ima razgranatu stabljiku neugodna mirisa na stjenice. Donji listovi su veliki, okrugli, a gornji sitni, duguljasti i perasto razdijeljeni. Cvjetovi su joj sitni bijeli. Plod je okruglast.

Ljekoviti dio biljke
Plod. Neosušen ima neugodan miris koji sušenjem prelazi u ugodan. Za ljekovite pripravke upotrebljava se samo osušeni plod.

Sastav
Eterično ulje oko jedan posto, bjelančevine 16 posto, masno ulje 20 posto. Korijandrovo ulje sadrži 60 do 70 posto linalola, ali i pineol, borneol, limonen i geraniol. Ulje se dobiva destilacijom nezrelih plodova i u velikoj količini je otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.

Droga
Coriandri fructus - plod korijandra.

Pripravljanje ljekovitih pripravaka

  • čaj - jedna čajna žličica plodova prelije se sa 2 dl vode, ostavi da odstoji pola sata, procijedi i uzima nekoliko puta na dan, poslije jela.
  • prašak - može se upotrebljavati i prašak od plodova, nekoliko puta na dan.


Djelovanje

  • karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba;
  • stomahik - protiv bolova u želucu;
  • aperitiv - za poticanje apetita.

Indikacije
Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva.

Neželjeni učinci
Eterično ulje korijandra u velikoj je količini otrovno - izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti.

Kombinacije
Dobro se kombinira s kimom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U tu svrhu koristi se mješavina plodova kima i korijandra, tučenih u prašak. Mješavina se uzima nakon jela, u količini koja stane na vršak noža. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin, a najviše se upotrebljava u industriji likera, peciva, slatkiša i piva.

Datum objave članka: 1. 12. 2005.