Pasiflora (Gospodinova kruna)

Biljna ljekarna / Biljke od P do Ž dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost, a može pomoći i u odvikavanju od lakših oblika ovisnosti

Botanički podaci

Pasiflora (Passiflora incarnata L.) je zeljasta puzavica, gole, tanke, slabo izbrazdane stabljike, duge do devet metara, s izmjenično poredanim listovima. Listovi su duboko dlanasto razdijeljeni, liske su jajasto suličaste, na vrhu sitno pilaste. Na dugim lisnim peteljkama nalaze se po dvije nektarijske žlijezde. Cvjetovi su pojedinačni, promjera 3 - 8 cm, latice su blijedo ljubičaste, a iz njihove baze izrasta niz nitastih ružičastih do purpurnih članova krunice, tako da se prividno čini da su latice dvovrsne. Pasiflora je samonikla u istočnim i južnim dijelovima Sjeverne Amerike, a kao ukrasna biljka sadi se u cijelom svijetu. Upotrebljava se cijeli nadzemni dio biljke. Pasifloru ne treba miješati s voćem passionfruit, vrstom Passiflora edulis Sims, čiji se listovi katkad koriste za patvorenje droge. Treba paziti da se ne koriste druge ukrasne vrste roda Passiflora.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno je ljekovit nadzemni dio (zelen) biljke, uključujući cvjetove i listove. Detaljna monografija biljne droge pasiflore nalazi se i u Europskoj farmakopeji (knjizi propisa o lijekovima).

Kemijski sastav

U kemijskom sastavu ističu se mahom flavonoidi, uglavnom šećerni spojevi luteolina i apigenina. Sastav te skupine spojeva, koju čine izoviteksin, izoorijentin, šaftozid i drugi, jako varira, ovisno u mjestu rasta biljke. Droga sadrži i vrlo male količine eteričnog ulja, koje nije aktivna komponenta biljke. Spojevi poput harmola, harmalola i harmana su alkaloidi, kojih ima u vrlo maloj količini. Premda se općenito alkaloidi smatraju skupinom spojeva jakog, često i opasnog djelovanja, ovih alkaloida u pasiflori ima vrlo malo (često su i odsutni). Neovisno o tome što alkaloide nalazimo u tako maloj koncentraciji, moguće je da su jedni od djelatnih spojeva. U većini proizvoda na europskom tržištu ti alkaloidi često se ne mogu dokazati. Znanstvenici se, kao što to često biva u kemiji ljekovitog bilja, spore koja je skupina spojeva odgovorna za ljekovito djelovanje. Jesu li to flavonoidi, ili neke druge molekule topive u vodi, ili alkaloidi? Čini se da je za djelovanje u biti potreban cijeli niz spojeva, stoga treba paziti da se koristi što kvalitetniji ekstrakt.

Indikacije

Pasiflora je našla primjenu u najčešćim boljkama modernoga užurbanog života: nervozi, nemiru, nesanici, ali i težim poremećajima kao što su anksioznost i ovisnosti svih vrsta (uključujući i ovisnosti o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, cigaretama te nekim vrstama lakših droga). Osobito dobro djeluje kod nesanice i buđenja usred noći. Francuski liječnici su davno, još nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, koristili pasifloru kao pomoć u liječenju postraumatskog stresnog sindroma (PTSP). U svakom slučaju, svaka od navedenih indikacija zahtijeva i psihoterapijsku obradu osobe, a ne samo farmakološki tretman (bilo da su posrijedi biljni ili sintetsko-kemijski lijek). 

Poseban izazov u primjeni pasiflore čini paralelna upotreba lijekova. Premda pasiflora pokazuje znatno manju interakciju s lijekovima, za razliku od poznate gospine trave, ipak je potrebno konzultirati stručnu osobu koja poznaje farmakologiju, kako pasiflore tako i lijekova koji djeluju na živčani sustav. Gospina trava, popularna kao antidepresiv, djeluje na metabolizam mnogih lijekova, pa je pasiflora dobra zamjena za nju kod ljudi koji uzimaju druge lijekove (antidepresivi, lijekove koji djeluju na ritam srca, lijekovi protiv HIV-a...).

S obzirom na takve indikacije, gotovo je nevjerojatno koliko je pasiflora kod nas nepoznata kao ljekovita biljka: nemoguće je nabaviti drogu (sušenu biljku), a dosad se na tržištu nalazi jedan (srećom kvalitetan) pripravak pasiflore.

Način primjene i doze

Infuz se priprema tako da se 2 - 3 grama suhog lista prelije s 200 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka. Budući da je riječ o sigurnom ljekovitom obliku primjene pasiflore, u slučaju nesanice može se uzeti dvostruka doza čaja.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na osam dijelova 45 do 60-postotnog etanola. Pije se u dozi od 1 - 4 mL u pola čaše mlake vode, tri puta na dan.

SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) idealan je pripravak jer sadrži u vodi topive spojeve i lipofilnije (u masti topive) spojeve, poput alkaloida i flavonoida. Koristi se u dozi od 3 do 5 mL dva do tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka.

Pasiflora je dopuštena i za pedijatrijsku upotrebu, a doza se računa na osnovi indeksa tjelesne mase. Savjetujte se s obrazovanom osobom o upotrebi pasiflore kod djece. Terapija traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom. Još jednom treba naglasiti da je svako liječenje dubljih psihičkih tegoba farmakološki aktivnim tvarima samo polovično rješenje ako izostane smislena psihoterapija.

S čime se kombinira pasiflora?

Pasiflora pripada grupi osnovnih biljaka koje djeluju smirujuće na živčani sustav. Tu grupu čine svima poznati odoljen (valerijana), matičnjak i glog (cvijet gloga). Stoga se pasiflora može kombinirati s tim ljekovitim biljkama. Primjerice, jednostavna kombinacija kod nervoze praćene „osjećajem grča u želucu” spravlja se tako da se izmiješa 100 mL SIPF ekstrakta matičnjaka i pasiflore, a zatim se takva smjesa uzima u navedenoj dozi (3 - 5 mL dva do tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka). Kod izrazite iritabilnosti i agresivnosti pasiflora se koristi s odoljenom, a kod „nervoznog srca” s cvijetom gloga.

Kontraindikacije i nuspojave

Pasiflora je iznimno sigurna, netoksična biljka. Ne postoje ograničenja i upozorenja za njezinu upotrebu. Upotrebom kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost, štoviše može pomoći kod odvikavanja od drugih lakših oblika ovisnosti. Treba biti oprezan kod uzimanja pasiflore prije vožnje, jer katkad može izazvati blaži osjećaj pospanosti, no sama biljka nema oznaku da se obvezno izbjegava prije vožnje ili upravljanja strojevima. Iznimno rijetko može se javiti bradikardija (smanjen broj otkucaja srca), preosjetljivost ili alergijske reakcije.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.