Ambrozija - naoružana i iritirajuća

Bolesti i stanja / Alergologija i imunologija Ivana Topolovec mag. pharm.

Zrela biljka stvara i do osam milijuna peludnih zrnaca, a oprašuje se vjetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior), točnije pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa, s obzirom na to da je njezina pelud najjači peludni alergen. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija. Najrasprostranjenija je između rijeka Save i Drave te uz jadransku obalu (Istra, Zadar, Makarska).

Podrijetlo, osobine, cvatnja

Ambrozija je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a u Europu je stigla kao slijepi putnik na brodovima s robnim pošiljkama. Njezino prvo pojavljivanje u Hrvatskoj zabilježeno je 1941. godine.

Jednogodišnja je biljka, uspravne i razgranate stabljike, koja izraste do 1,5 metara visine. Stabljika je posuta grubim dlačicama, pa je poželjno staviti rukavice kad je se uklanja, tj. čupa. Listovi su jajasta oblika, također posuti dlačicama i jako nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Biljka najviše voli napuštena staništa, poput željezničkih pruga, cesta, puteva te nedovoljno obrađenih zemljišta i polja. Često raste i kao korov u nasadima suncokreta, šećerne repe, kukuruza, soje i krumpira.

Niče u travnju, a cvjetati počinje sredinom srpnja. Biljka proizvodi pelud u golemim količinama (zrela biljka stvara i do osam milijuna peludnih zrnaca), a oprašuje se vjetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka.

Alergija - simptomi, samopomoć, liječenje

Klasični simptome alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene vjeđe.

Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu (peludi) u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija peludi najveća. Potrebno je i nužno držati prozore stana zatvorene, a stakla na automobilima tijekom vožnje podignuta. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše, jer kiša ispire pelud, pa je tada njegova koncentracija u zraku najmanja. Prije odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tijekom dana nakupljena pelud.

Ako je to moguće u vašem gradu, svakako je korisno informirati se o koncentraciji peludi u zraku i ponašati se sukladno tome. Naime, osobama koje pate od alergije na ambroziju pravodobna spoznaja o vremenskim uvjetima postaje dobar saveznik. Kao što smo već rekli, najbolje je kišno razdoblje, a najgore kad je vjetrovito i vrlo toplo, jer se tada pelud najjače rasprostranjuje i izaziva najviše simptoma.

Liječenje se provodi antihistaminicima te protuupalnim lijekovima i dekongestivima. Kao vrlo koristan oblik sprječavanja alergije pokazalo se stvaranje mehaničke barijere ulasku alergena u dišni sustav. To se može postići Nasaleze sprejom za nos, koji na površini nosne sluznice formira mehaničku zaštitu od kontakta s alergenom, umanjujući mogućnost razvijanja simptoma alergije.

Zajednička borba

Ako ambrozija raste pojedinačno, treba je iščupati zajedno s korijenom. Za veće površine preporučuje se košnja prije negoli biljka počne cvjetati, i to plitka, nekoliko centimetara od tla. Ako je potrebno, mogu se upotrijebiti i kemijska sredstva.

U nekim hrvatskim gradovima (Zagreb, Osijek, Varaždin...) postoje službe koje se bave borbom za sprječavanje ambrozije, pa bi bilo dobro obavijestiti ih o prisustvu biljke u vašem susjedstvu i zajedno s njima aktivno sudjelovati u njezinu uklanjanju.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od tog ili nekog drugog oblika alergije, obratite pozornost na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. Nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati neugodne alergijske simptome.

Kako bih na duhovit način ilustrirala borbu protiv ambrozije u svijetu, navest ću primjer Amerike, gdje se organiziraju prave potjernice, kao u filmovima, sa slikom ambrozije uz natpis: Traži se! Naoružana i iritirajuća! I doista, ambrozija se dobro naoružala i sve više osvaja naš okoliš, a na nama je da joj se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima. Možda zvuči ružno, jer biljka nije kriva što joj je priroda namijenila tako neugodnu ulogu. No, možda je njezino prisustvo samo test za sve nas, za našu brigu o okolišu i dobrobit mikro i makro susjedstva.

Datum objave članka: 1. 8. 2005.