Istine i zablude o madežima

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Stav "bolje madež ne dirati jer ako se dira, dat će se na zlo" potpuno je netočan. Provjerite zašto!

Epidermis, površinski sloj kože, uz epitelne, sadrži pigmentne stanice ili melanocite, smještene u njegovu temeljnom sloju. Melanociti sintetiziraju melanin, pigment koji ima važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka. Osim melanocita, melanin sintetiziraju nevus stanice, koje se u manjem ili većem broju nalaze u obliku "gnijezda" u koži većine ljudi.

Broj je pigmentnih stanica konstantan. Nema bitne razlike u njihovu broju između kože bijelaca i crnaca, no u koži crnaca povećana je njihova sintetska aktivnost.
 
obicni madez
Obični madež

Kada posumnjati da nešto nije u redu?

Pod izrazom nevus ili madež podrazumijeva se okruglasta tvorba, obično nenasljedna, nastala kao posljedica poremećaja u embrionalnom razvitku. Može postojati već od rođenja ili se pojavljuje kasnije u životu.

U kliničkoj je praksi od izuzetne važnosti pravodobno prepoznati atipične madeže ili displastične nevuse, s obzirom na to da se u diferencijalnoj dijagnozi tih pigmentiranih promjena mora pomišljati na maligni melanom. Karakteristične promjene u izgledu madeža koje dermatologa upućuju na moguću ranu malignu promjenu (alteraciju) su pojava asimetrije u pigmentiranim lezijama, nepravilnost granica, promjena boje, osobito nejednolikost pigmentacije, naglo povećanje promjera te promjena ravne u lagano odignutu pigmentnu leziju. Navedene su promjene ujedno indikacija za odstranjivanje madeža. Uz opisane promjene madeža, pojava svrbeža, "čvorića" unutar njih, promjena konzistencije (drobljivost ili smekšanje), krvarenje, ulceracije, satelitske lezije te povećanje regionalnih limfnih čvorova karakteristike su uznapredovala stadija malignog melanoma.

Važno je istaknuti da do povećanja madeža ponekad može doći i zbog banalnih razloga, primjerice, u slučajevima infekcije i pojave apscesa (gnojne upale), osobito oko folikula dlake ili ako se ispod madeža upali žlijezda lojnica.
 

KOJE OSOBE IMAJU VEĆI RIZIK OD POJAVE MALIGNOG MELANOMA?

-
osobe s postojanjem melanoma u obitelji;
- osobe koje su već operirale melanom;
- osobe s atipičnim ili displastičnim madežima (madeži veći od 0,5 cm u promjeru, nepravilnog oblika, s više nijansi tamne boje);
- osobe svijetle pute, svijetle kose, svijetlih očiju, koje su sklone pojavi opeklina i koje teško tamne;
- osobe s velikim urođenim madežima;
-osobe koje su nekoliko puta zadobile jake sunčeve opekline;
- osobe koje se izlažu tzv. rekreacijskom sunčanju tj. one koje žele tamni ten dobiti u kratko vrijeme;
- osobe koje žive u područjima s puno sunca.

Kada djelovati preventivno?

Iako je danas u cijelom svijetu razvijen stav o preventivnom uklanjanju madeža, među našim ljudima još vrijedi stav "bolje madež ne dirati jer ako se dira, dat će se na zlo". To je potpuno netočno, a rezultiralo je neopravdanim strahom od operativnog odstranjivanja madeža. "Zlo" iz navoda nije se dogodilo zbog operativnog zahvata nego zato što je bolesnik došao prekasno, odnosno u trenutku pristupanja operativnom zahvatu bilo je riječ o maligno promijenjenom madežu, tj. melanomu s udaljenim metastazama.

Stoga madeže koji zadovoljavaju kliničke kriterije za preventivno operativno odstranjivanje, koji su izloženi iritaciji ili traumama (npr. u vlasištu prilikom češljanja, iritaciji donjim rubljem), potom one na peti, tabanu, dlanu, spolovilu ili tvrdom nepcu, ili koji zbog bilo kojeg razloga "smetaju" bolesniku, valja na vrijeme odstraniti u cijelosti. Jer, i maligni je melanom, a to je ono čega se svi najviše bojimo kada govorimo o pigmentiranim lezijama kože, izlječiv ako se odstrani na vrijeme. Pozitivan terapijski ishod postići će se ako bolesnici shvate da se zbog pigmentiranih lezija trebaju javiti dermatologu koji će prema nalazu ocijeniti koliko se često bolesnik mora javljati na kontrolne preglede, treba li preventivno i kada odstraniti pigmentiranu leziju kože te kako se štititi od provocirajućih čimbenika, prije svega dugotrajna izlaganja štetnim sunčevim zrakama.
 

ZNAKOVI KOJI UPUĆUJU NA VAŽNOST OPERATIVNOG ODSTRANJENJA MADEŽA

-
promjena u veličini madeža: naglo povećanje ili postupan stalni rast;
- promjena u boji: osobito pojava raznih nijansi tamne boje, smeđe, tamnosmeđe, crne, crvene, bijele, sive ili plave, kao i prijelaz pigmenta na okolnu kožu;
- promjena u obliku: osobito razvoj nepravilnih rubova;
- pojava uzdignuća unutar madeža;
- promjena površine madeža: ljuskanje, erozije, vlaženje, pojava kraste, ulceracije ili krvarenja;
- promjena u okolnoj koži: pojava crvenila, otečenosti ili promjena pigmentacije;
- promjene u osjetu: svrbež, osjetljivost i bolnost;
- promjene u konzistenciji: smekšanje ili otvrdnuće.


Nakon operativnog zahvata svaki preparat kože patohistološki se analizira i donosi se konačna dijagnoza odstranjene pigmentirane lezije.
 

klinicki oblik malignog melanoma
Klinički oblik malignog melanoma


Što se tiče preventive malignog melanoma u užem smislu, ni na jedan od čimbenika, kao što su genetski i hormonalni, zasad ne možemo bitno utjecati. Zato je i dalje važno rano otkrivanje pigmentiranih lezija kože koje se postiže samo redovitim dermatološkim pregledima. Preventivno odstranjivanje sumnjivih pigmentiranih lezija kože još je najjače oružje u borbi protiv najzloćudnije promjene kože - malignog melanoma.

  • Preventivno operativno odstranjenje sumnjivih pigmentiranih lezija predstavlja najjače oružje u borbi protiv malignog melanoma.
  • Kao i svi ostali karcinomi kože, tako je i maligni melanom izlječiv ako se otkrije pravodobno i odmah operativno odstrani.
  • Kod osoba s većim brojem madeža vrlo veliku važnost ima i samopregled tijekom cijele godine, a jednom do dva puta godišnje obvezan je pregled kod dermatologa.
Datum objave članka: 1. 2. 2004.