Ljekovita pelargonija - čuvarica dišnog sustava

Bolesti i stanja / Opća medicina Jasna Trogrlić mag. ing. tech. aliment., univ. mag. fitofarmacije s dijetoterapijom

Višegodišnja ispitivanja ekstrakta ljekovite pelargonije pokazala su da ima trostruki učinak na infekcije dišnog sustava

Povijest ljekovite pelargonije  

Englez Charles Henry Stevens je prije više od stotinu godina, točnije 1897. godine, poslušao savjet liječnika i otputovao u Južnu Afriku u nadi da će mu tamošnja klima olakšati simptome tuberkuloze. Tijekom boravka, lokalni medicinar pripravljao mu je napitak od korijena lokalne biljke. Stevens je napitak konzumirao svakodnevno tijekom četiri mjeseca, nakon čega se vratio u Englesku dobrog zdravlja. Oduševljen učinkom, Stevens je iz Južne Afrike donio prah korijena koji je prodavao kao lijek protiv tuberkuloze, najprije u Engleskoj, a potom na cijelom europskom kontinentu. Međutim, nedostajale su mu bitne botaničke informacije pa je biljku netočno nazvao Zulu nazivom Umckaloabo. Godinama kasnije saznalo se da naziv nema poveznicu s biljkom niti lijekom dobivenim iz korijena već da znači „loš kašalj“. Tek u dvadesetim godinama prošloga stoljeća biljka postaje priznata od znanstvene javnosti.

Razvojem sintetičkih lijekova učinak Umckaloabo biljke pomalo pada u zaborav, a tek 1972. godine njemački znanstvenici identificiraju njezine etnobotaničke značajke. Zaključeno je da se radi o biljci  Pelargonium sidoides, vrsti geranija koji raste isključivo u Južnoj Africi. Grmovi rastu do visine 50 cm i imaju tamno ljubičaste cvjetove. Ljekoviti dio biljke upravo je njezin korijen.

Učinak ljekovite pelargonije

Učinak ekstrakta ljekovite pelargonije proizlazi iz sinergijskog djelovanja njezinih sastavnica. Analitičkim testovima dokazano je da su glavni aktivni sastojci kumarini i fenoli. Ekstrakt obiluje i silicijem te kalcijem. Višegodišnja ispitivanja ekstrakta pokazala su da ima trostruki učinak na infekcije dišnog sustava.
  • djeluje na viruse i bakterije - ekstrakt ljekovite pelargonije onemogućuje virusima i bakterijama vezanje na mukozne stanice. Ljekovita pelargonija aktivira imunosni sustav kako bi se učinkovito borio protiv virusa, potiče stvaranje interferona alfa, proteina koji se stvara pri ulasku virusa u stanicu i predstavlja signal drugim stanicama da započnu proizvodnju antivirusnih supstancija.Znanstvenici Michaelis i suradnici u svom ispitivanju 2010. godine dokazali su učinak ekstrakta ljekovite pelargonije na viruse sezonske gripe tipa A (H1N1, H3N2), respiratorni sincicijski virus (RSV), humani korona virus, virus parainfluenze i koksaki (coxackie) virus;
  • olakšava iskašljavanje - ekstrakt ljekovite pelargonije razrjeđuje gustu sluz i olakšava iskašljavanje te na taj način olakšava i disanje;
  • prevenira ponovnu pojavu simptoma - pozitivnim djelovanjem na imunosni sustav smanjuje mogućnost ponovne pojave infekcije.

Ljekovita pelargonija aktivni je sastojak Alpikol sirupa, dodatka prehrani koji još sadrži i ekstrakt ploda crne bazge te beta glukan Yestimun.

 
Datum objave članka: 4. 3. 2020.
promo