Oštar vid u 10 minuta

Bolesti i stanja / Vidni sustav Maja Bohač dr. med., spec. oftalmolog

Zamislite dan u kojem se ujutro probudite i svijet više ne gledate kroz mutnu koprenu nego bistrim, oštrim vidom

Život s naočalama i lećama svakodnevica je svake treće osobe na svijetu. Uz visoke troškove, ta optička pomagala uvelike ograničavaju svoje korisnike. No, medicina 21. stoljeća unijela je revoluciju otkrićem moderne tehnologije i kirurških zahvata, koji gotovo svakoj osobi pružaju mogućnost dobrog vida bez pomagala. Mogućnosti skidanja dioptrije su brojne, a među najčešće i najuspješnije ubrajaju se lasersko skidanje dioptrije i ugradnja leća.

Faktor sigurnosti veći od 99 posto

Laserske operacije u svijetu se masovno izvode više od 20 godina, tako da je dosad operirano gotovo 40 milijuna ljudi. Dugogodišnje iskustvo donijelo je mnogo promjena i velik napredak u skidanju dioptrije. Današnje operacije potpuno su računalno kontrolirane i izvode se bez oštrice noža, uz pomoć femtosecond lasera. Laserske platforme u sebi imaju integrirane nevjerojatno precizne softverske sustave koji omogućuju skidanje jedne dioptrije u samo dvije sekunde i imaju integriran sustav praćenja (tracking) koji prati pokrete oka pacijenta, isključujući tako svaku mogućnost pogreške uzrokovanu njegovim nemirom. Zahvat je dosegnuo faktor sigurnosti veći od 99 posto, zbog čega je odobreno takve operacije provoditi na astronautima i pilotima.

Lasersko skidanje dioptrije najpogodnije je za osobe između 18 i 45 godina, s dioptrijama od -10.0 do +5.0, odnosno do ±5.0 cilindara astigmatizma, što znači da se praktički oko 95 posto osoba s dioptrijom ubraja u dobre kandidate za operaciju.

Skidanje dioptrije ne prakticira se mlađima od 18 godina, dok ne završi rast i razvoj organizma, a time i oka. Uz to, nije preporučljivo skidati dioptriju trudnicama i dojiljama zbog hormonskih promjena koje u tom razdoblju utječu i na rožnicu.

Gornja granica skidanja dioptrije je malo fleksibilnija. No, svima nakon četrdesete godine pruža se i druga mogućnost za skidanje dioptrije - ugradnja umjetnih leća koje omogućuju dobar vid na daljinu i blizinu, jer laserom se ne može tretirati staračka dalekovidnost koja se javlja nakon četrdesete godine.

Bezbolno, kratko i sigurno

Zahvat je potpuno bezbolan, izvodi se pomoću anestezije kapljicama i traje oko 10 minuta. Pola sata nakon zahvata pacijenti mogu ići kući, a prvo poboljšanje vida nastupa već u prvih nekoliko sati nakon zahvata. Cjelokupan postoperativni oporavak traje dva do tri dana, kad se 99 posto osoba može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima.

Dugogodišnje iskustvo potvrdilo je sigurnost i trajnost laserskih zahvata. Većina pacijenata operiranih i na lošijim laserima od današnjih još uživa u prednostima oštrog vida i slobodi. Najčešći problem na koji su nailazili stari pacijenti je povrat dijela dioptrije. S obzirom na iznimnu poštednost današnjih tehnologija, mnogima od njih novi je zahvat omogućio da ponovno vide.

Oko laserskog skidanja dioptrije i danas postoje velike kontroverze i među općom populacijom i u medicinskoj struci, jer se zahvati uglavnom izvode na zdravim mladim ljudima. Dokazana sigurnost, te sreća i zahvalnost pacijenata koji ističu da im je operacija bila jedan od najboljih poteza u životu jer im se kvaliteta života znatno popravila, najbolji su dokazi da trebamo nastaviti. Zamislite život bez svakodnevnog stavljanja i skidanja leća, bez žuljanja i crvenila očiju, bez infekcija koje su 10.000 puta češće kod nositelja kontaktnih leća nego nakon laserskog zahvata, dan u kojem se ujutro probudite i svijet ne gledate kroz mutnu koprenu nego bistrim, oštrim vidom!

Datum objave članka: 1. 10. 2009.