Ozljede i imobilizacija kralježnice

Bolesti i stanja / Hitni medicinski postupci

Kralježnična moždina može biti oštećena u samom trenutku ozljede kralješka, ali i poslije tijekom pomicanja i nošenja ozlijeđenog pa je dobro znati kako treba postupiti

Kralješci - kralježnični kanal - leđna moždina

Kod prijeloma kralješka, koštani ulomci mogu ozlijediti kralježničnu moždinu, što dovodi do djelomične ili potpune oduzetosti mišića i gubitka osjeta ispod razine ozljede. 

Kralježnica se sastoji od kralježaka, prstenastih kostiju koje poredane u niz tvore kralježnični kanal. Unutar kralježničnog kanala nalazi se kralježnična (leđna) moždina - snop živčanih niti i stanica koje provode živčane impulse iz mozga u razne djelove tijela i obrnuto. Od kralježnične moždine odvajaju se pojedinačni živci koji izlaze iz kralježničnog kanala.

U slučaju prijeloma kralješka, koštani ulomci mogu ozlijediti kralježničnu moždinu, što dovodi do djelomične ili potpune oduzetosti mišića i gubitka osjeta ispod razine ozljede (paraplegia = oduzetost donjih udova, quadriplegia = oduzetost svih četriju udova).

Kralježnična moždina može biti oštećena u samom trenutku ozljede kralješka, ali i poslije tijekom pomicanja i nošenja ozlijeđenog.

Najčešći uzroci ozljede kralježnice

Brojne su situacije u kojima može doći do ozljeđivanja kralježnične moždine, a među njima najčešći su:
 • prometna nesreća - u prometnim nesrećama stradavaju svi dijelovi kralježnice, ali su najčešće ozljede vratne kralježnice nastale zbog naglog pregibanja glave prema naprijed pri čelnom sudaru, ili prema natrag pri udarcu u stražnji dio vozila
 • skok u vodu - čest uzrok prijeloma vratnih kralježaka i posljedične oduzetosti cijeloga tijela
 • pad s visine
 • tučnjava
 • strijelna ozljeda trupa ili ubod nožem u leđa.

Kada posumnjati na ozljedu kralježnice

U trenutku nailaska na ozlijeđenu osobu, bitno je znati nekoliko stvari na temelju kojih možete posumnjati na ozljedu kralježnice:  
 • ozljeđenik se žali na bol u leđima ili vratu
 • ozljeda je popraćena gubitkom svijesti
 • u pitanju je teža ozljeda glave
 • postoje višestruke ozljede.

Znakovi ozljede kralježnične moždine

Znakovi koji upućuju da je došlo do ozljede kralježnične moždine su sljedeći:
 • slabost ili oduzetost udova - pitajte ozljeđenika može li micati rukama i nogama ili prstima na rukama i nogama
 • slabljenje ili gubitak osjeta - pitajte ozljeđenika osjeća li vaš dodir na svojim nogama, trupu i rukama
 • osjećaj trnaca ili vrućine u udovima - ponekad ozljeđenik ima osjećaj da je "presječen napola".

Kako postupiti

I sama sumnja na ozljedu kralježnice zahtijeva postupak kao da ta ozljeda postoji.

Dok čekate dolazak hitne pomoći, ostavite ozljeđenika na mjestu i u položaju u kojem ste ga zatekli. Pri sumnji na ozljedu vratne kralježnice pažljivo mu poduprite glavu dlanovima da spriječite njezino pomicanje. Recite mu da se ne miče i ne ostavljajte ga samog.

Okolnosti u kojima morate pomaknuti ozljeđenika

Ako je ozljeđenik bez svijesti, provjerite disanje i krvotok i po potrebi poduzmite mjere oživljavanja. Onesviještenog koji diše okrenite u bočni položaj.

Ako ozljeđeniku prijeti opasnost na mjestu gdje leži (npr. prometna površina, požar) premjestite ga na sigurnije mjesto. Za podizanje i nošenje ozlijeđenog potrebno je više osoba koji moraju uskladiti svoje pokrete. Ozljeđenik se pomiče kao cjelovita jedinica, bez savijanja trupa.

Pri sumnji na ozljedu vratne kralježnice jedna osoba mora pridržavati glavu ozljeđenika da spriječi savijanje i rotaciju vrata. To ćete učiniti tako da dlanove stavite pod ozljeđenikove lopatice dok glava leži na podlakticama.

Ako je hitna medicinska pomoć nedostupna, preostaje vam da sami imobilizirate i prevezete ozlijeđenog. Za to vam je potrebna široka daska ili ploča (mogu poslužiti i vrata) i odgovarajuće vozilo. Pri sumnji na ozljedu vratne kralježnice glava mora biti poduprta s obje strane da se spriječi njezino pomicanje tijekom vožnje.

Izvor: www.hitnazg.hr
 

Datum objave članka: 1. 12. 2006.
izdvojeni proizvodi