Zaustavljanje krvarenja

Bolesti i stanja / Hitni medicinski postupci Ana Malić dr. med.

Jako krvarenje zahtijeva trenutačnu reakciju, primjenu postupka ili postupaka za zaustavljanje krvarenja na samome mjestu događaja

Krvarenjem se naziva svaki izlazak krvi iz krvnih žila. Prema uzroku razlikujemo slučajna, odnosno traumatska krvarenja izazvana mehaničkom ozljedom krvne žile, i krvarenja zbog bolesti (primjerice poremećaja zgrušavanja krvi).

S obzirom na mjesto iz kojeg krvari razlikujemo:

 • vanjsko krvarenje - vidljivo krvarenje iz rane;
 • unutarnje krvarenje - posljedica ozljede unutarnjih organa, kada se krv nakuplja u tjelesnoj šupljini (prsni koš, trbušna šupljina, lubanja). Unutarnja krvarenja nisu vidljiva, pa na njih treba posumnjati svaki put kada su uočljivi opći simptomi iskrvarenja.


S obzirom na vrstu oštećene krvne žile kod vanjskih krvarenja razlikujemo:

 • arterijsko krvarenje - krv iz rane izlazi u mlazu i svijetlocrvene je boje. Često se javlja kao pulzirajuće krvarenje. Najopasnije je zato što odjednom izlazi velika količina krvi;
 • vensko krvarenje - krv je tamnocrvena, nema pulzacija, izlijeva se ravnomjerno preko ruba rane;
 • kapilarno krvarenje - riječ je o sitnom krvarenju koje se zaustavlja spontano tako da nastaje krasta
 

Postupci prve pomoći u zaustavljanju vanjskog krvarenja

Jako krvarenje zahtijeva trenutačnu reakciju, što znači primjenu postupka ili postupaka za zaustavljanje krvarenja na samome mjestu događaja. Prilikom zaustavljanja krvarenja na udovima ozlijeđeni ud treba držati u povišenu položaju.

Pritisak na arteriju

Krvarenje na glavi i udovima može se zaustaviti pritiskom na arteriju koja krv dovodi u ozlijeđeno područje. Za taj su postupak potrebni vještina i točno poznavanje mjesta koje treba pritisnuti. Mjesto pritiska uvijek se nalazi između srca i ozlijeđenog područja (rane).

Upozorenje: U postupku zaustavljanja krvarenja arterija se prstima pritisne na kost u podlozi. Nikad se ne smiju istodobno pritisnuti obje vratne arterije.


Kompresivni zavoj

Rana se može pritisnuti i kompresivnim zavojem, i to na sljedeći način:

 • na ranu postavite sterilnu gazu;
 • na gazu stavite pakiranje zavoja točno iznad mjesta krvarenja;
 • kružni zavoj čvrsto stegnite i čvor postavite iznad rane.

Upozorenje: Kompresivni zavoj ne smije biti previše stegnut (ne smije spriječiti protok krvi u području niže od zavoja). Stoga nakon postavljanja kompresivnog zavoja provjerite puls i boju ruke niže od kompresivnog zavoja. Kompresivni zavoj ne postavljajte u području vrata.Pritisak na ranu

Komadom sterilne gaze čvrsto pritisnite mjesto krvarenja. Ako je rana na ruci ili nozi, podignite ozlijeđeni ud i zadržite ga u povišenom položaju.

Upozorenje: Ako je u ranu zabodeno strano tijelo (nož, drvo, strijela), ne smijete ga vaditi. Krvarenje ćete zaustaviti pritiskom na rubove rane oko stranog tijela.


 

Podvezivanje uda

Podvezivanje uda izaziva prekid cirkulacije ispod mjesta podvezivanja što može dovesti do odumiranja tkiva i gubitka uda. Zato se podvezivanje smije primijeniti samo u slučajevima:

 • amputacijske ozljede (otrgnuća ili odsijecanja dijela ruke ili noge) ako ne očekujemo ponovno spajanje odvojenog uda;
 • jakog nagnječenja i drobljenja uda kada je njegov gubitak neizbježan;
 • jakog krvarenja koje se ne može zaustaviti nijednim drugim postupkom.

Za podvezivanje se koriste namjenski proizvedene široke gumene vrpce ili platnene vrpce s kopčom (Esmarch), ali može poslužiti i trokutasta marama složena na širinu od pet centimetara, kravata ili debelo uže. Ne koristite tanke materijale jer se mogu usjeći u tkivo.

Poveska se postavlja na nadlakticu ili natkoljenicu. Zateže se pomoću štapića dok krvarenje ne prestane. Zabilježi se datum i sat postavljanja poveske. Ako je opravdano i pravilno postavljena, ne smije se skidati ni popuštati prije dolaska djelatnika hitne medicinske pomoći. Zbog opasnosti koje nastaju ako je poveska stegnuta dulje vrijeme ozlijeđenog treba što prije prevesti u medicinsku ustanovu.

Autotransfuzijski položajNakon primjene metode zaustavljanja krvarenja ozlijeđenoga treba postaviti u položaj autotransfuzije. U istom se položaju provodi i hitni transport osoba s vanjskim krvarenjem. Time se postiže slijevanje krvi iz nogu prema srcu i nadoknađuje izgubljeni volumen krvi. Položaj se koristi samo ako je krvarenje zaustavljeno jer će se u protivnom pojačati. Osoba leži na leđima s nogama i rukama uzdignutim iznad razine srca. Položaj se postiže podizanjem nogu na podlogu visine 20 - 30 cm.

Nakon zaustavljanja krvarenja treba pristupiti obradi rane. Sterilnu gazu natopite sredstvom za dezinfekciju i pažljivo očistite okolinu rane, i to od rubova prema van, a ne u smjeru prema rani jer biste tako svu nečistoću iz okoline unijeli u ranu i dodatno je onečistili. Iz istog se razloga rana ne smije ispirati vodom. Potom se na ranu raspršivačem nanese sredstvo za dezinfekciju i ostavi da djeluje oko 30 sekundi, nakon čega se stavi sterilna gaza, tzv. prvi zavoj. Ako je riječ o ekstremitetu, treba ga imobilizirati, a ozlijeđenoga što prije prevesti u bolnicu jer se svaka opsežnija rana mora primarno obraditi tijekom prvih šest do osam sati od ozljeđivanja.

Datum objave članka: 1. 8. 2004.