KORONAVIRUS: otkriven novi potencijalni put širenja infekcije

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Od 38 pacijenata s dijagnosticiranim COVID-19, 12 njih imalo je još jedan specifičan simptom – ružičasto oko. Kod dvojice pacijenata novi koronavirus bio je pronađen u tekućinama nosa i oka

Dokazano je kako neki pacijenti kojima je dijagnosticiran COVID-19 pokazuju simptome infekcije i u očima. Tako je dio njih razvio ružičasto oko (u engleskom poznatije kao pink eye) koje se u medicinskoj terminologiji definira kao konjunktivitis (upala spojnice oka).
 
Spojnica oka ili konjunktiva je tanka transparentna sluznica koja pokriva unutarnju površinu vjeđa i u vidu širokih nabora i bjeloočnicu, sve do rožnice. Kod ozbiljnih oblika COVID-19 pretpostavlja se da virus može napasti spojnicu oka i dovesti do upale, odnosno konjunktivitisa. Pretpostavlja se kako bi se zbog toga novi koronavirus mogao širiti na još jedan način – putem suza. Ovo otkriće upućuje na novi vid širenja virusa tako što osoba trlja inficirano oko i zatim dotakne drugu osobu.
 
Prema studiji objavljenoj 31. ožujka 2020. u časopisu JAMA Ophthalmology, stoji da što je ozbiljnija slika COVID-19, to je i veća vjerojatnost da će osoba razviti konjunktivitis.
 
Uzimajući u obzir dobivene rezultate, znanstvenici savjetuju da bi liječnici i medicinske sestre koji skrbe o pacijentima s COVID-19 trebali nositi zaštitne naočale, kao i druge oblike zaštitne odjeće.
 
Ljudima se također savjetuje da poduzmu određene mjere kako bi spriječili pojavu „ružičastoga oka“, što uključuje izbjegavanje diranja očiju i lica, kao i korištenje naočala umjesto kontaktnih leća tijekom trajanja pandemije novog virusa SARS-CoV-2.

Izvor: www.medicinenet.com
 

Datum objave članka: 3. 4. 2020.
izdvojeni proizvodi