Koronavirus - kako se zaštititi pravilnom higijenom ruku

Zdrav život / Prevencija bolesti Vanesa Pjević mag. pharm.

„Bolje spriječiti nego liječiti“ jedna od čestih izjava u zdravstvu, trebala bi se primijeniti i u prevenciji širenja svih vrsta infekcija pa tako i koronavirusa

Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju niz bolesti - od obične prehlade do težih bolesti poput respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Novi koronavirus (nCoV) je soj koji ranije nije identificiran kod ljudi.

Koronavirusi su zoonotski, što znači da se prenose između životinja i ljudi. Detaljnim istraživanjima utvrđeno je da se SARS-CoV prenosio s civet mačaka (cibetka) na ljude, a MERS-CoV s jednogrbih deva na ljude. Nekoliko poznatih koronavirusa cirkulira u životinjama koje još nisu zarazile ljude.

Većina koronavirusa uzrokuje običnu prehladu, međutim novi koronavirus (nCoV) izaziva nešto težu kliničku sliku, u određenom postotku slučajeva dovodi do smrtonosnog ishoda, a ima i potencijal globalnog (pandemijskog) širenja. Sve navedeno razlog je zbog čega je nCoV, uzročnik tzv. wuhanske groznice, u centru pozornosti svih svjetskih javnozdravstvenih organizacija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome, vrućicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može uzrokovati upalu pluća, ozbiljan akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt.

Standardne preporuke za sprječavanje širenja infekcije uključuju redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja. Izbjegavajte bliski kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kihanja.

Uz redovito pranje ruku, koje obuhvaća pranje običnim ili antiseptičkim losionom i vodom svakako bi trebalo uključiti i alkoholni dezinficijens širokog antimikrobnog spektra i dokazane učinkovitosti na većinu virusa koja je potvrđena europskim normama. S obzirom da se u ovim situacijama preporuča učestala dezinfekcija ruku, kako bi se ruke zaštitile od isušivanja i oštećenja potrebno je odabrati dezinficijens koji sadrži emolijentne tvari za zaštitu i obnovu ruku.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 31. 1. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi