Kad virusi zavladaju

Bolesti i stanja / Opća medicina Zdravka Svetličić dr. med. vet., dipl. homeopat

Liječenje prehlade i gripe svodi se na jačanje imuniteta, jer jak imunosni sustav najbolja je obrana od svih infekcija

Gripa i prehlada akutne su respiratorne bolesti virusnog podrijetla, koje se s jedne osobe na drugu šire kapljičnim putem. Budući da obje bolesti izazivaju virusi, nijedna se ne može suzbiti antibioticima, pa se kao metoda uspješna liječenja i prevencije nameće homeopatija.

Prehladu uzrokuju virusi slabije patogenosti. Simptomi izbijaju jedan do tri dana nakon prodora virusa u sluznicu nosa ili grla. To je vrlo blaga bolest, klinički karakterizirana hunjavicom, kihanjem, začepljenošću nosa, sekrecijom bistroga, tekućega ili sluzavog iscjetka iz nosa, pečenjem očiju i osjećajem suhoće ždrijela. Iako simptomi mogu nalikovati simptomima gripe, mnogo su blaži i najčešće bez povišene tjelesne temperature. Samoizlječiva je i prosječno traje do tjedan dana. Konvencionalno liječenje orijentirano je na simptomatsku terapiju, a antibiotici su neučinkoviti, pa samim time i nepotrebni.

Gripu uzrokuje virus influence koji vrlo često podliježe manjim ili većim promjenama, zbog kojih nastaju novi podtipovi. Promjene su uobičajene i događaju se gotovo svake godine. Lako se prenosi i najčešće javlja u hladno doba godine, kad se ljudi više zadržavaju u zatvorenom, gdje je onda i koncentracija virusa visoka.

Simptomi počinju naglo, povišenjem tjelesne temperature, glavoboljom, umorom te bolovima u mišićima i zglobovima, obično jedan do četiri dana nakon prodora virusa u organizam. Respiratorni simptomi (začepljenost nosa, kihanje, grlobolja, suhi nadražajni kašalj, promuklost) javljaju se nakon dva do tri dana. Temperatura može biti izrazito visoka, čak i iznad 40°C, i često je praćena zimicom ili tresavicom. Obično ostaje povišena četiri do šest dana. Kod male djece često se javljaju mučnina, povraćanje i proljev.

Od gripe najviše obolijevaju djeca i mladi, no najčešće bez posljedica. Ako ste inače dobra zdravlja i jakog imuniteta, gripa će vjerojatno proći bez komplikacija za otprilike tjedan dana. Starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na oprezu, jer gripa za njih može biti ozbiljna bolest s komplikacijama, koje treba na vrijeme uočiti i liječiti.

Liječenje prehlade i gripe najčešće se svodi na jačanje imuniteta, jer jak imunosni sustav najbolja je obrana od svih infekcija, pa tako i od gripe i prehlade, te na ublažavanje simptoma, bez obzira na to što se obično nakon pet do 10 dana i sami povuku. Najbolja strategija imunosne podrške je homeopatija, uz dobro uravnoteženu prehranu, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i osiguravanje kvalitetna sna.

Težište na samoiscjeljenju

Homeopatski pristup liječenju smatra da simptomatsko liječenje prehlade i gripe - davanje uobičajenih lijekova koji uklanjaju simptome - može biti i štetno, jer se miješaju u napore obrambenog sustava organizma za samoizlječenjem. Ti lijekovi, bilo da se izdaju na recept ili se mogu kupiti bez njega, su dekongestivi, ekspektoransi, antihistaminici, lijekovi protiv kašlja, lijekovi protiv bolova, pa i antibiotici. Svima je zajedničko da katkad izazivaju nepoželjne popratne pojave i ometaju nastojanje tijela da se obrani od bolesti. Posebno je opasno samoinicijativno uzimati terapiju.

Ako nema očitih ozbiljnih tegoba, nema potrebe uzimati lijekove kako bi se suzbili simptomi. Liječenje koje potiskuje simptome, bilo klasičnim lijekovima, bilo pogrešno primijenjenim prirodnim sredstvima ili postupcima, usporava proces izlječenja i kod višekratne primjene dovodi do kroničnog stanja koje dalje vodi do novih bolesti.

Homeopatski lijekovi su prirodni pripravci koji djeluju tako da pomažu u samoobrani organizma. Oni nas na neki način cijepe protiv bolesti, jer nastoje uspostaviti poremećenu ravnotežu u tijelu. Dakle, potiču samoiscjeljujuće snage organizma i ujedno dopuštaju organizmu da funkcionira. Ako u tom svjetlu analiziramo prehladu i gripu, onda možemo reći da su simptomi prehlade i gripe zapravo pokušaj organizma da se očisti od virusa i toksina kako bi mogao besprijekorno funkcionirati.

Homeopatski pripravci ne potiskuju bolest nego pomažu organizmu da kroz nju prođe što brže. Tako bolest kraće traje, simptomi su blaži, a nema komplikacija. Najvažnije je da je obrana organizma aktivna, jer se u tom slučaju i druge moguće bolesti javljaju rjeđe.

Klasična homeopatija uzima u obzir emocionalna, mentalna i fizička svojstva pojedinca te na osnovi potpune slike odlučuje koji pripravak odabrati. O odabiru pripravka odlučuje homeopat na osnovi iscrpna i detaljna uzimanja anamneze.

Klinička homeopatija ciljano tretira određene bolesti homeopatskim pripravcima, najčešće kombiniranim. Idealna je za liječenje najčešćih tegoba, kao što su prehlada, gripa, upala sinusa, upala grla, kašalj, alergijski rinitis, povraćanje, proljev i mnoge druge.

Kod liječenja i prevencije prehlade i gripe vrlo je učinkovit homeopatski pripravak Influcid, jer u svom sastavu ima nekoliko djelatnih tvari koje djeluju na sve najčešće simptome. Pomaže kod prvih simptoma prehlade i gripe, ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje, uklanja glavobolju i bol u ekstremitetima te smanjuje osjećaj slabosti i bolno grlo.

Gripa se u pravilu javlja iznenada, pa često nemamo vremena otići do homeopata, tako da je Influcid dobar izbor za neškodljivo i učinkovito samoliječenje. Mogu ga koristiti sve dobne skupine, bez straha od neželjenih popratnih pojava, kao i trudnice koje zbog svog stanja i ne mogu koristiti druge lijekove.

Datum objave članka: 1. 10. 2009.