KORONAVIRUS: 6 savjeta kako ne dirati svoje lice

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Konstantno se napominje zašto je važno izbjegavati dirati lice tijekom trajanja pandemije novog koronavirusa, no to je lakše reći nego učiniti. Na koji način se prisiliti i ne dirati lice?

Prema dobivenim podacima, većina ljudi dira svoje lice i do 23 puta u jednom satu, a da uopće nisu svjesni što rade.
 
Prilikom upoznavanja, u većini kultura uobičajeno je rukovati se. Ukoliko nakon toga ne operemo ili dezinficiramo ruke na pravilan način i nesvjesno si dotaknemo lice, moguće je da se simptomi bolesti pojave za dva do četrnaest dana. Stoga je prevencija ključ održavanja zdravlja.
 
Psiholozi su napravili kratak popis savjeta kako se „prisiliti“ da ne diramo svoje lice: 
  • Zamolite partnera da vas upozori kada dirate svoje lice.
  • Nosite narukvice ili stavite parfem na zapešće kako biste se podsjetili da ne dirate lice. Svaki put kada nesvjesno rukom idete prema licu, narukvica ili miris će vas podsjetiti da to ne činite.
  • Podsjećajte druge da ne diraju svoje lice.
  • „Zaposlite“ svoje ruke - stavite ih u džep, nosite stvari i sl.
  • Kada sjedite za stolom, nemojte laktove stavljati na stol. Nastojte sjediti u stolicama bez držača za ruke ili u sredini kauča. Ukoliko vam je teško prilikom sjedenja na kauču ne dirati lice, uvijek možete sjesti na svoje ruke.
  • Prakticirajte relaksaciju dugim, polaganim i dubokim disanjem koje će opustiti napete mišiće. 

Promjena načina ponašanja, pogotovo onih obrazaca koje traju čitav život teška je, pa je stoga logično da je teško pratiti nova „pravila“ za vrijeme pandemije. No, uvijek si možemo pomoći jednostavnim savjetima i trikovima poput ovih navedenih kako bismo lakše usvojili nova pravila i ponašali se odgovorno prema sebi i ostalima.

Izvor: www.medicinenet.com

Datum objave članka: 10. 4. 2020.
izdvojeni proizvodi