KORONAVIRUS: FDA odobrila novi test iz sline

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) hitnim postupkom je 13. travnja 2020. odobrila prvi test iz sline za dijagnosticiranje COVID-19

Test, koji su inače razvili znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u SAD-u, omogućava još jedan način testiranja te dodatno smanjuje rizik da zdravstveni djelatnici budu izloženi infekciji novim koronavirusom. Test se temelji na detektiranju prisutnosti RNA molekule iz koronavirusa i prvo će biti dostupan u bolnicama i klinikama koje su povezane sa sveučilištem, i to od 15. travnja 2020.
 
Za trenutačno dostupne testove screeninga na COVID-19 zdravstveni djelatnici moraju uzeti bris iz pacijentova nosa ili grla. Ovakva metoda zahtijeva da kvalificirani radnici nose zaštitne rukavice i ostalu zaštitnu opremu, koje trenutačno u pojedinim dijelovima svijeta nedostaju. Također, u pojedinim dijelovima svijeta nedostaje i testova, stoga je svako novo rješenje dobrodošlo.
 
U slučaju novoodobrenog testa pacijenti moraju pljunuti u plastičnu epruvetu i jednostavno je vratiti zdravstvenom djelatniku koji je dalje prosljeđuje na laboratorijsko testiranje. Proces je manje invazivan od uobičajenog jer se temelji samo na uzimanju uzorka sline, a zdravstveni radnik mora imati manje zaštitne opreme nego u trenutačnom testu. Prema uputama FDA-a, testiranje će se odvijati u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom kvalificiranog osoblja.
 
Najznačajnija stvar oko novog testa je prevencija kontakta zdravstvenih djelatnika s potencijalno zaraženim osobama.
 
Prema FDA-u, do sada su provedena 34 odobrenja za hitnu uporabu novih dijagnostičkih testova.

Izvor: www.medicinenet.com
 

Datum objave članka: 16. 4. 2020.