Protiv čega se sve cijepimo?

Bolesti i stanja / Opća medicina Svjetlana Bela Klancir dr. med., spec. pedijatar

Zbog sve većeg broja bolesti protiv kojih postoji cjepivo, kombinirana cjepiva predstavljaju budućnost u cijepljenju djece

U Hrvatskoj se cijepljenje provodi po Programu obveznog cijepljenja (donesenog od Ministarstva zdravstva, prosinac 2001. god.) protiv sljedećih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, morbila, rubeole, parotitisa, hepatitisa B i po prvi puta ove godine i protiv bolesti uzrokovanih Haemophilusom influenzae tip B.

Općenito, u provođenju cijepljenja posebno moramo biti oprezni s cijepljenjem tzv. neurorizične djece. Nekoj od te djece, ovisno o neuropedijatrijskoj procjeni, odgađa se cijepljenje protiv pertusisa u kasnu dojenačku dob. Tada se u izboru cjepiva daje prednost manje reaktogenim cjepivima kao što su acelularno cjepivo protiv pertusisa i inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa.

U većini zapadnoeuropskih zemalja, SAD-u i Kanadi u uporabi je isključivo acelularno cjepivo. Njegova je prednost u tome što se može kombinirati s ostalim pedijatrijskim cjepivima te se na taj način dijete jednim ubodom zaštiti od više zaraznih bolesti. Kombinirana cjepiva, zbog sve većeg broja bolesti protiv kojih postoji cjepivo, predstavljaju budućnost u cijepljenju djece.

Tuberkuloza

U prvoj godini života djeteta cijepljenje se započinje već nakon rođenja cijepljenjem protiv tuberkuloze. Ono je u našoj zemlji kao i u većini nerazvijenih zemalja obvezno, dok se u visokorazvijenim zemljama sa stopom bolesti manjom od 20 oboljelih na 100.000 stanovnika cijepi samo ugrožena populacija.

Cjepivo je pripremljeno od kulture živog oslabljenog bacila goveđe tuberkuloze (bacilus Calmette-Guerin) te se naziva BCG-cjepivo. Iskustvo diljem svijeta pokazalo je da cijepljenje općenito smanjuje rizik obolijevanja djece od tuberkuloze za oko 50% i štiti od teških oblika bolesti (tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze).

Posebne kontraindikacije za cijepljenje novorođenčadi su nasljedna imunodeficijencija u obiteljskoj anamnezi i HIV-seropozitivna majka. Nedonošena djeca se cijepe kada dosegnu težinu od 2500 g.

Bolesti uzrokovane Haemophylusom influenzae

Haemophylus influenzae tip B (HiB) je jedan od glavnih uzročnika teških infekcija djece u dobi od tri mjeseca do pet godina. S obzirom da može prouzročiti gnojni meningitis, perakutni epiglositis, pneumoniju, gnojni pleuritis, gnojni perikarditis, osteomijelitis, flegmonu mekih tkiva i sepsu, cijepljenje treba započeti već poslije drugog mjeseca života.

U komercijalnim pripravcima cjepiva protiv HiB osnovu čini polisaharidni antigen kapsule haemophylusa influenzae tip B koji je vezan (konjugiran) na različite proteinske nosače. Na tržištu postoje monovakcine HiB ili kombinirana cjepiva - DTP+HiB, DTaP+HiB, DTaP+IPV+HiB. Nema posebnih kontraidikacija za primjenu cjepiva protiv haemophylusa influenzae tip B.

 

Difterija - tetanus - pertusis

Difterija je uzrokovana lokalnim i općim učinkom snažnog toksina koji stvara Corynobacterium diphteriae. Cjepivo protiv difterije je inaktivirani difterijski toksin (anatoksin) koji izaziva obrambenu reakciju na pravi toksin u vidu neutralizirajućih antitijela, tako da se cijepljenjem stječe otpornost prema djelovanju toksina. Imunizacija uvjetuje znatnu, ako ne i potpunu zaštitu od bolesti u 80 posto cijepljenih. Od najranije prakse cijepljenje se provodi u kombinaciji s cjepivom za tetanus (DT) ili u trostrukoj kombinaciji s cjepivima za tetanus i pertusis (DTwP, DTaP).

Potpuno provedeno cijepljenje s docjepljivanjem pruža potpunu zaštitu od infekcije uzročnikom difterije tijekom pet do šest godina, a vjerojatno i dulje. Za cijepljenje protiv difterije nema posebnih kontraindikacija.

Tetanus je, slično kao i difterija, uzrokovan djelovanjem snažnog egzotoksina koji stvara Clostridium tetani. Cjepivo protiv tetanusa je inaktivirani toksin (anatoksin) koji u ogranizmu izaziva stvaranje specifičnih neutralizirajućih antitijela protiv pravog toksina.

Anatoksin tetanusa primjenjuje se sam (anaTe), u kombinaciji s toksoidom difterije (DT) ili u trostrukoj kombinaciji s anatoksinom difterije i cjepivom protiv pertusisa (DTwP ili DTaP). Potpuno provedeno cijepljenje s docjepljivanjem osigurava potpunu zaštitu u 99 posto cijepljene djece. Posebnih kontraindikacija za cijepljenje protiv tetanusa nema.

Pertusis je teška respiratorna bolest, osobito u male djece, koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Cjepivo protiv pertusisa kombinirano je s toksoidima difterije i tetanusa.

Postoje dvije skupine cjepiva protiv pertusisa. U prvoj je skupini klasično ili cjelostanično cjepivo načinjeno od cijelih, toplinom inaktiviranih bakterija Bordetella pertussis (DTwP ili DiTePer). Drugoj skupini pripada tzv. acelularno cjepivo načinjeno od dijelova inaktiviranih bakterija koji sadržavaju od dva do pet raznih antigena B. perttussis. Acelularna cjepiva načinjena su da bi se smanjile značajne nuspojave koje nastaju nakon cijepljenja klasičnim cjepivom, zadržavajući jednaku imunogenost.

Zaštitno djelovanje protiv pertusisa pojavljuje se nakon druge doze, uz primjenu cjelostaničnog cjepiva traje najmanje tri, ali i do sedam godina. Imunogenost cjepiva je oko 80 posto. Posebne kontraindikacije za primjenu DTP ili DTaP cjepiva su evolutivna bolest središnjeg živčanog sustava i ranije teže reakcije na cjepivo: vrućica preko 40 ºC u prvih 48 sati, hipotonično-hiporeaktivni napad, trajno vrištanje u trajanju duljem od tri sata unutar 48 sati, konvulzije unutar sedam dana, encefalopatija.

Poliomijelitis

Poliomijelitis je teška bolest koju uzrokuju polio virusi iz skupine enterovirusa. Cijepljenje protiv poliomijelitisa pruža dugotrajnu, vjerojatno doživotnu zaštitu od bolesti.

Postoje dvije vrste cjepiva: oralno cjepivo koje sadržava sva tri tipa (tip 1, 2, 3) živog, oslabljenog virusa (OPV ili Sabinovo cjepivo) i inaktivirano parenteralno cjepivo koje sadržava antigene svih triju tipova virusa (IPV ili Salkovo cjepivo).

Živi virus cjepiva izlučuje se stolicom pa tako djeluje zaštitno na okolinu, izaziva staničnu i humoralnu imunost i sprječava umnažanje i širenje divljeg soja virusa preko probavnog sustava. Posebnih kontraindikacija za cijepljenje nema.

Morbili - rubeola - parotitis

Cjepivo protiv ove tri bolesti primjenjuje se u Hrvatskoj u kombiniranom pripravku (MoPaRu) koji sadržava: živi, atenuirani virus morbila soj Edmonston-Zagreb umnožen na kulturi humanih diploidnih stanica; živi, atenuirani virus parotitisa soj L-Zagreb, umnožen na kulturi aleukoznih pilećih fibroblasta te živi, atenuirani virus rubeole soj 27/3 umnožen na kulturi humanih diploidnih stanica. Nakon cijepljenja jednom dozom se u 95 posto cijepljenih mogu dokazati antitijela protiv virusa ospica, parotitisa i rubeole.

Zaštita traje godinama. Posebne kontraindikacije za ovo cjepivo su alergija na jaje i neomicin, imunodeficijencija te imunoglobulini primijenjeni unutar zadnja tri mjeseca.

Hepatitis B

Cjepivo protiv hepatitisa B pripremljeno je tehnologijom rekombiniranja DNK in vitro, tako da se kvaščeve gljivice osposobe za produkciju antigena HBsAg. Ovako pripremljeno cjepivo je sigurno od kontaminacije drugim infektivnim agensima i ima vrlo malo nuspojava.

Nakon cijepljenja s tri doze cjepiva u 90 posto odraslih i 95 posto djece postiže se zaštitni titar protutijela koji štiti cijepljenika tijekom pet do osam godina, no budući da stečena imunosna memorija ostaje godinama nepromijenjena, zaštita od infekcije vjerojatno je dugotrajnija.

Neobavezna cijepljenja

U Hrvatskoj postoji određeni broj cjepiva za bolesti protiv kojih cijepljenje nije propisano zakonom, ali postoje okolnosti, potreba ili želja da se cijepljenje ipak provede. To su prije svega cjepiva protiv krpeljnog meningoencefalitisa, varičele i hepatitisa A.

Krpeljni meningoencefalitis je bolest koju uzrokuje virus koji se prenosi slinom krpelja. Zaraženih krpelja u nas ima u području sjeverno od Save, najviše u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Cjepivo sadrži umrtvljeni virus, a preporučuje se nakon druge godine života.

Varičela je inače blaga bolest uzrokovana virusom varicella-zoster. Iznimno može biti teška i opasna ako zahvati imunodeficijentnu djecu, a teži tijek bolesti može se javiti u dojenčadi i odraslih osoba. Cjepivo sadrži živi, atenuirani virus varičele označen kao Oka. Cijepiti se mogu djeca s navršenih 12 mjeseci, a preporuča se dati svakom djetetu koje do 12. godine nije preboljelo varičele. Cijepljenje pruža zaštitu više od 97% cijepljene djece, a ovako stečena imunost traje puno godina i uključuje humoralnu i staničnu imunost.

Hepatitis A je razmjerno učestala bolest uzrokovana istoimenim virusom, a prenosi se fekalno-oralnim putem (bolest prljavih ruku). Bolest je obično blagog tijeka i ne ostavlja trajne posljedice. Cjepivo sadrži umrtvljeni virus i preporučuje se za djecu s navršenom godinom dana života.

Datum objave članka: 1. 10. 2002.