Svjetlo u službi korektivne medicine

Bolesti i stanja / Kožne bolesti prim.   Sanja Gregurić dr. med., spec. dermatovenerolog i laserski kirurg

Prednosti IPL sustava druge generacije (I2PL) su veća brzina rada u usporedbi s laserom, neagresivno djelovanje na površinu kože, a zahvaljujući bezbolnosti zahvati se mogu provoditi i kod djece

Laserski snop je moćno oruđe te je kao takav našao široku primjenu, i to ne samo u medicini. Prvi kirurški laser koji je primijenjen u medicinske svrhe prije šezdesetak godina bio je rubinski laser. Od tada do danas proizvedeno je puno vrsta lasera koji se uspješno koriste u različitim granama medicine.

No, napredak tehnologije u korektivnoj medicini, a ponajviše tržišna ekonomija, koje nije pošteđena ni medicina, potaknuli su stvaranje novih sustava koji koriste fotonski snop u terapijske svrhe. To su Intense Puls Light (IPL) i njima srodni sistemi koji će, barem u domeni dermatologije, dijelom zamijeniti lasere u tretmanima uklanjanja krvožilnih i pigmentnih promjena te hipertrihoze (neželjenih dlaka).

Precizna fototerapija ciljnog tkiva

IPL (hrvatska izvedenica bila bi intenzivni svjetlosni puls) je posve novi sustav koji omogućuje preciznu fototerapiju neželjenih pigmentnih i krvožilnih promjena u koži, pri čemu koristi spektar valnih duljina vidljiva svjetla (od krajnjega ultraljubičastog do infracrvenog, što uključuje i spektar bijele vidljive svjetlosti). Dok su stari IPL sustavi emitirali i valne duljine veće od 1000 nm, novi emitiraju valne duljine do 1000 nm (od 450 do 950 nm - tzv. sigurni prozor), zbog čega ih zovemo sustavima druge generacije - I2PL.

Svaka valna duljina nosi određenu energiju i prodire do točno određene dubine u koži, što nazivamo dubinom prodora u kožu. Emitirana zraka u doticaju s tkivom može biti reflektirana (oko 70 posto fotonskog snopa odmah se reflektira u kontaktu s kožom), transmitirana (prolazak kroz kožu bez djelovanja na nju), raspršena (skretanje fotona s putanje zbog sudaranja s kolagenim vlaknima, krvnim žilama itd., tako da oni ne dopiru do ciljnog tkiva i ne deponiraju energiju u koži) i apsorbirana (u ciljnim komponentama tkiva - kromofore, a to su pigment melanin, krvni pigment hemoglobin i voda). Udio svakog od tih načina ovisi o valnoj duljini zrake i apsorpcijskom svojstvu obasjanog tkiva. Različite valne duljine imaju različite koeficijente apsorpcije, ovisno o tkivu na koje djeluje fotonski snop. Apsorpcijom u kromoforama, svjetlosna energija pretvara se u toplinu.

Prednosti IPL sustava druge generacije (I2PL) su veća brzina rada u usporedbi s laserom, neagresivno djelovanje na površinu kože, a zahvaljujući bezbolnosti zahvati se mogu provoditi i kod djece.

Kratki i ujednačeni pulsevi fotonskog snopa

Svjetlost emitira ksenonska flash lampa u kratkim pulsovima mjerljivima u milisekundama. Trajanje svjetlosnog pulsa i njegov intenzitet određuju razinu energije, a time i oslobođenu toplinu koju prima ciljno tkivo - što je svjetlosni puls dulji, to je veće zagrijavanje tkiva. Zato je za svaki svjetlosni puls dulji od dvije milisekunde (u I2PL tretmanima traju i do 25 ms) važno znati da je intenzitet pulsa proporcionalan trenutačnoj zagrijanosti tkiva. Što je puls ujednačeniji, manja je mogućnost pojave opekline. Da bi učinak bio optimalan, intenzitet emitiranog fotonskog snopa treba postići maksimum odmah na početku i kao takav traje sve do prestanka pulsa, što je i slučaj kod I2PL sustava. Takav «četvrtasti puls» upravo je njihova odlika.

IPL je posve novi sustav koji omogućuje preciznu fototerapiju neželjenih pigmentnih i krvožilnih promjena u koži

Načelo selektivne fototermolize i termorelaksacije
Nakon što se fotonski snop apsorbira u ciljnim komponentama tkiva, energija svjetla ih zagrije, a učinak na tkivo ovisi o postignutoj toplini. S obzirom na to da se dio te topline kondukcijom prenosi i na okolna tkiva, počinje i proces gubitka topline. Takvo selektivno djelovanje na ciljno tkivo bez neželjenog oštećenja okolnog tkiva naziva se selektivna fototermoliza.

Brzina gubitka topline ovisi o termorelaksacijskom vremenu svakoga pojedinog tkiva - vrijeme u kojem se zagrijana struktura ohladi na jednu trećinu temperature na koju je bila zagrijana da bi moglo uslijediti novo zagrijavanje. Kod I2PL sustava to vrijeme iznosi oko jedne milisekunde, što znači da svjetlosni pulsovi slijede vrlo brzo jedan za drugim. Učinci na kožu su blagi, a potiču i njezine prirodne procese reparacije.

Najčešće indikacije za primjenu

Hiperpigmentacije
Neovisno o uzroku nastanka, princip otklanjanja je isti - svjetlo se apsorbira u melanosomima, pretvara u toplinu i uništava stanice.

Hipertrihoza
Svjetlost se apsorbira u melaninu dlake, a oslobođena toplina se kondukcijom vodi do dlačnog folikula koji se oštećuje. No, da bi se oštetio, dlaka koja se želi ukloniti treba biti u anagenoj fazi rasta, to jest vezana uz folikul. S obzirom na to da su dlačni folikuli najčešće po tri u skupini, i u različitim fazama rasta, isto područje treba tretirati četiri do šest puta da bi se oštetili svi folikuli i spriječio ponovni izrast dlake.

Krvožilne promjene
U ovom slučaju ciljna kromofora je oksihemoglobin u eritrocitima. Toplina koja se oslobađa nakon apsorpcije koagulira krv, ali se i kondukcijom prenosi na stijenke krvnih žila, zagrijava ih, sljepljuje i smanjuje njihovu protočnost. Tretmani obuhvaćaju promjene od plamenog madeža do posve sitnih kapilarnih promjena na tijelu. Broj tretmana potrebnih za uklanjanje promjene ovisi o njezinoj veličini i dubini, smještaju i općem zdravstvenom stanju pacijenta.

Fotopomlađivanje
U ovom slučaju riječ je o sinergističkom djelovanju na pigmentne i krvožilne promjene kože kao posljedice fotostarenja. Uz uklanjanje lezija, potiče se stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana, pa je i struktura kože poboljšana. Tretman je ponajprije usmjeren na otklanjanje promjena na licu, vratu, dekolteu i nadlanicama, jer su gotovo uvijek posrijedi kombinirane pigmentne i krvožilne promjene. Vrlo uspješno tretiraju se i hiperpigmantirane i mrljaste promjene na postraničnim dijelovima vrata i neestetske mrlje na dekolteu.

Akne
Ciljne strukture su krvne žilice dermisa koje hrane lojnicu, jer njihovo oštećivanje smanjuje rad lojnice. No, posredno se potiče i oslobađanje tzv. heat shock proteina koji potiču izlučivanje hijaluronske kiseline u stanicama dermisa te stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana. Zbog toga već dva tjedna nakon tretmana pacijenti primjećuju slabije lučenje lojnica i bolji tonus kože.

Bore i ožiljci
Za ublažavanje bora i ožiljaka nije dovoljan samo svjetlosni snop nego i fotosenzibilizator koji se nanosi lokalno na kožu. S obzirom na vrlo malu koncentraciju i brz prodor u kožu, koža je fotosenzibilna samo prije I2PL tretmana, pa nema opasnosti od daljnjeg fotooštećenja. U stanicama se fotosenzibilizator pretvara u aktivni oblik koji, aktiviran svjetlošću, potiče citotoksičnu reakciju kojom ošteti stanicu i ujedno potakne jaku staničnu obnovu i stvaranje vlastitog kolagena. Ublažavanje bora je vidljivo već nakon četiri tjedna.

Solarij i izlaganje suncu četiri tjedna prije i jedan do dva tjedna poslije tretmana se ne savjetuje, jer se u tom slučaju primjenjuje bitno manja energija koja rezultira slabijim učinkom i većim brojem tretmana da bi se postigao željeni rezultat.

Neagresivan, a učinkovit

Zbog izrazito učinkovita uklanjanja pigmentnih i vaskularnih promjena te hipertrihoze, a pritom neagresivnog djelovanja na kožu, IPL je vodeći u ovom segmentu korektivne dermatologije. Stimulativno djelovanje na neokolagenezu otvorilo je i taj značajan terapijski prozor.

Brojnost i raznolikost promjena koje se mogu tretirati čine IPL samo još jednim terapijskim oruđem u rješavanju problema na koži, komplementarnim s ostalima. No, kako je fotomedicina tek na početku svog uspona, najvjerojatnije nas u neposrednoj budućnosti očekuju i nove mogućnosti fototretmana kože.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.