Život s totalnom protezom

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Luka Lubina dr. med. dent.

Baza totalne proteze priliježe izravno na sluznicu koja oblaže kost, tako da iziskuje određeno vrijeme prilagodbe pacijenta. To vrijeme može se ubrzati ako pacijent u početku stalno nosi protezu, čak i tijekom noći

Totalne (potpune) proteze izrađuju se u slučaju potpune bezubosti. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih proteza, koje se rade ako u čeljusti ima još zubi, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi. S obzirom na to da proteza nema uporišta na zubima, baza je velika i pokriva cijelu gornju čeljust i velik dio nepca. Donjoj protezi ide u prilog gravitacija, tako da je tijelo proteze manje i leži na grebenu donje čeljusti.

Baza totalne proteze priliježe izravno na sluznicu koja oblaže kost, tako da iziskuje određeno vrijeme prilagodbe pacijenta. To vrijeme može se ubrzati ako pacijent u početku stalno nosi protezu, čak i tijekom noći. Nakon navikavanja, proteze bi preko noći trebalo vaditi iz usta da se tkivo odmori. Pacijentima koji prvi put dobiju totalne proteze savjetujemo da u početku što više pričaju, primjerice na glas čitaju novine ili knjigu, kako bi se priviknuli na artikulaciju s novim zubima.

Mogući problemi

Žuljanje proteze
U slučaju žuljanja proteze, pacijentu se savjetuje da je nosi sve dok na sluznici ne bude vidljivo mjesto žuljanja. Tako se naknadno proteza može izbrusiti na tom mjestu. Prvih nekoliko dana pacijent mora posjećivati stomatologa kako bi se dodatno izbrusili dijelovi proteze koji žuljaju.

Pojačano lučenje sline
Mozak registrira protezu i tumači je kao hranu, što šalje poruku žlijezdama slinovnicama da proizvode više sline. Međutim, to se događa samo u prvih 12 do 24 sata, nakon čega se žlijezde vraćaju u stanje uobičajene proizvodnje sline.

Nestabilna donja proteza
To je vrlo česta tegoba. U ordinacijama gotovo svakodnevno slušamo pitanja pacijenata vezana uz ovaj problem. Najviše nejasnoća stvara činjenica da gornja proteza ima izvrsnu stabilnost, a donja gotovo da je i nema, stoga ćemo u nastavku ukratko objasniti zbog čega se javlja taj problem.

U ljudskoj su lubanji dvije čeljusti: gornja (maksila), koja je fiksirana na ostatak lubanje, i donja čeljust (mandibula), koja je pomična. Histologija (sastav tkiva) gornje čeljusti razlikuje se od donje, zbog čega govorimo o prilično različitim kostima. Koštana čahurica u kojoj se nalazi zub čini velik dio svake čeljusti, koji se gubitkom zuba resorbira (kost nestaje) i samim time nastaje velik problem u stabilizaciji proteze. A s gubitkom kosti gubi se i koštani greben na koji bi se proteza mogla retinirati. Zbog strukture i stabilnosti nepčanog svoda, u gornjoj čeljusti ta pojava puno je manje izražena, te se gotovo uvijek može postići dobar ventilni učinak koji protezu čini stabilnom. Drugi problem čini pomična muskulatura, koja donju protezu često odiže: prije svega jezik, ali i mišići dna usne šupljine. Upravo zbog tih razloga treba pokušati svaki zub očuvati što je moguće dulje, jer i samo jedan zub može pružiti stabilnost koja je nužna za kvalitetniji život s protezom.

Kod gubitka kosti i tkiva, proteza se može podložiti kako bi dobila dodatnu stabilnost. Danas postoje različite mogućnosti stabilizacije donje proteze, kao što su kombinirani mobilno-fiksni radovi, teleskop krunice i proteze retinirane implantatima. Rješenja za potpuno bezube čeljusti su proteze retinirane implantatima.

Temeljito čišćenje - svaki dan

Ako ste među onima koji misle da stavljanjem umjetnih zuba, bilo da je riječ o protezi ili fiksnom radu, četkicu možete otpisati, vrijeme je da promijenite mišljenje. Bez obzira na to nalaze li se u vašim ustima prirodni zubi ili umjetni, važno je održavati oralnu higijenu.

Proteza
S obzirom na to da proteza može biti inkubator za gljivice, potrebno ju je najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i temeljito iščetkati sve površine običnom zubnom četkicom i pastom za čišćenje proteza, kako se ne bi nakupljao zubni plak. U zubni plak s vremenom se ugrađuju minerali, zbog čega se on pretvara u kamenac, koji može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića te može izazvati upalu zubnog mesa. Tijekom spavanja preporučuje se vaditi protezu iz usta, ne samo iz higijenskih razloga, nego i da bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja. Na tržištu postoje i specijalna sredstva za dezinfekciju proteza, u kojima se mogu držati tijekom noći. 

Uz to, za osobe s protezom redoviti posjeti stomatologu jednako su važni kao i za ljude s prirodnim zubima. Stoga se treba pridržavati dobivenih uputa i posjetiti stomatologa barem jednom godišnje.

Fiksni protetski nadomjesci
Postavljanjem nadomjeska, zub je zaštićen od nakupljanja plaka, no na spoju zuba i nadomjeska plak se pojačano nakuplja. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja stvara se kamenac, ali u zub prodiru i bakterije. Kamenac s vremenom izaziva upalne promjene na gingivi, što rezultira povlačenjem zubnog mesa, zbog čega je spoj između zuba i krunice još izloženiji. Što je zub izloženiji, podložniji je stvaranju karijesa jer više nije zaštićen krunicom.

Bez obzira na to od kojeg je materijala izrađen fiksni protetski nadomjestak, vijek njegova trajanja uvelike ovisi o oralnoj higijeni. Prosječno vrijeme njegova trajanja je pet godina, no ovisno o njegovu održavanju, može se skratiti ili povećati.

Danas na tržištu postoje različita sredstva za održavanje oralne higijene, što za pacijente katkad može biti zbunjujuće. Uvijek morate imati na umu da je najvažnije mehanički ukloniti sve naslage, četkicom, a tek onda dolaze na red kemijska sredstva, kao što su vodice za ispiranje. Uputno je odabrati mekanu četkicu kojom se može nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa. Za čišćenje međuzubnih prostora savjetuje se interdentalna četkica, koja je dostupna u različitim veličinama, stoga je najbolje prethodno se savjetovati sa stomatologom o odabiru najprikladnije. Pacijenti koji imaju mostove, mogu se poslužiti oralnim tušem, kojima se odstranjuje nakupina hrane ispod privjesnih zuba.

Datum objave članka: 1. 3. 2016.