CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti kod starijih

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Stjepan Lešnjak

Rezultati studije naglašavaju snažan zaštitni učinak cjepiva protiv gripe u smislu smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti, no temeljni mehanizam zahtijeva daljnje proučavanje

Znanstvenici sa Zdravstvenog znanstvenog centra Sveučilišta Texas u Houstonu su u novoj retrospektivnoj kohortnoj studij otkrili da je, posredstvom nesigurnog mehanizma, cijepljenje protiv gripe povezano s 40 postotnim smanjenjem četverogodišnjeg rizika od razvoja Alzheimerove bolesti kod pacijenata starih 65 i više godina. Studija je objavljena u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease.

Smanjenje rizika od demencije povezano s prethodnim izlaganjem cjepivima u odrasloj dobi

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu živi preko 50 milijuna osoba s demencijom i prosječno je svake godine preko 10 milijuna novooboljelih. Trenutačno se procjenjuje da od Alzheimerove bolesti u SAD-u pati više od šest milijuna ljudi pati, a u Hrvatskoj oko 87.000 osoba.

Dok neki dokazi sugeriraju da se učestalost demencije smanjuje zbog poboljšanja prosječnog kardiovaskularnog zdravlja, drugi ukazuju da broj pojedinaca pogođenih Alzheimerovom bolešću raste zbog povećanja udjela starijeg stanovništva.

Međutim, sve je više dokaza koji ukazuju da i sustavni imunosni odgovori mogu imati trajan učinak na mozak i utjecati na rizik nastanka i/ili progresiju Alzheimerove bolesti.

Posebice kada je riječ o starijim odraslim osobama, povećani rizik i stopa pada kognitivnih (spoznajnih) sposobnosti povezana je sa širokom paletom patogenih mikroorganizama i bolesti poput gripe, upale pluća, herpes infekcije, kroničnog parodontitisa, infekcije mokraćnog sustava, gastrointestinalne infekcije, sepse, a nedavno i COVID-19. Stoga prevencija ili slabljenje upale povezane s mikrobima može predstavljati racionalnu strategiju za odgodu ili smanjenje rizika razvoja neurodegenerativne bolesti.

U skladu s ovom hipotezom, studije su otkrile da je smanjeni rizik od demencije povezan s prethodnim izlaganjem različitim cjepivima u odrasloj dobi.

Cijepljeni protiv gripe versus necijepljeni

U istraživanju je sudjelovalo 935.887 osoba cijepljenih protiv gripe i 935.887 osoba koje nisu cijepljene. Tijekom četverogodišnjeg praćenja je otkriveno da je Alzheimerovu bolest razvilo oko 5,1 posto osoba cijepljenih protiv gripe, odnosno 8,5 posto osoba koje nisu cijepljene (40 posto manji rizik kod cijepljenih).

"Otkrili smo da cijepljenje protiv gripe kod starijih osoba smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti na nekoliko godina", rekao je dr. Avram Bukhbinder (bivši student Medicinskog fakulteta John P. i Katherine G. McGovern pri Zdravstvenom znanstvenom centru Sveučilišta u Houstonu, Teksas).

"Jačina tog zaštitnog učinka povećavala se s brojem godina u kojima je osoba primala godišnje cjepivo protiv gripe. Drugim riječima, stopa razvoja Alzheimerove bolesti bila je najniža među onima koji su dosljedno primali cjepivo protiv gripe svake godine."

"Buduća istraživanja trebala bi procijeniti je li cijepljenje protiv gripe također povezano sa stopom progresije simptoma kod pacijenata koji već imaju Alzheimerovu demenciju."

Mehanizam zaštitnog učinka cjepiva tek treba istražiti

Rezultati naglašavaju snažan zaštitni učinak cjepiva protiv gripe protiv Alzheimerove bolesti. Međutim, temeljni mehanizmi koji stoje iza ovog procesa zahtijevaju daljnje proučavanje.

"Budući da postoje dokazi da nekoliko cjepiva može zaštititi od Alzheimerove bolesti, mišljenja smo da se u ovom slučaju ne radi o specifičnom učinku cjepiva protiv gripe", rekao je profesor Paul Schulz, direktor Centra za neurokognitivne poremećaje na Medicinskom fakultetu John P. i Katherine G. McGovern pri Zdravstvenom znanstvenom centru Sveučilišta Texas u Houstonu.

"Umjesto toga, vjerujemo da je imunosni sustav složen i da ga neke promjene, poput upale pluća, mogu aktivirati na način da pogorša već postojeću Alzheimerovu bolest. Međutim, druge stvari koje aktiviraju imunosni sustav mogu to učiniti na drugačiji način - onaj koji štiti od Alzheimerove bolesti."

"Jasno je da moramo naučiti više o tome kako imunosni sustav pogoršava ili poboljšava ishode ove bolesti."


Izvor: www.sci.news
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 19. 10. 2022.
izdvojeni proizvodi