ALZHEIMEROVA BOLEST: jesmo li na putu sigurnog i učinkovitog cjepiva?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Dokazano je kako je potencijalno cjepivo protiv Alzheimerove bolesti sigurno i učinkovito u poticanju imunosnog odgovora

Cjepivo „AADvac1“ predstavlja revolucionarni pristup terapiji i prevenciji Alzheimerove bolesti, a trenutačno se nalazi u drugoj fazi kliničkih ispitivanja. Iako ograničeni, rezultati su ohrabrujući.
 
Prema objavi u časopisu Nature Aging, izgleda da je cjepivo sigurno te potiče imunosni odgovor protiv patoloških tau proteina - specifičnog tipa proteina čije se nakupljanje u mozgu smatra jednim od glavnih uzroka razvoja Alzheimerove bolesti. Iako su te vijest izvrsne, bitno je napomenuti kako u istraživanju za sada nije uočeno zaustavljanje opadanja kognitivnih sposobnosti kod nekih bolesnika. Međutim, određene skupine bolesnika su dobivanjem cjepiva profitirale.
 
U fazi 2 randomiziranih kliničkih ispitivanja određuju se odgovarajuće doze lijekova i njihova učinkovitost. Skupina znanstvenika objavila je kako je cjepivo usporilo nakupljanje markera neurodegenerativnih procesa. Međutim, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se odredilo je li cjepivo učinkovito u zaustavljanju i vraćanju kognitivne funkcije kod većine osoba koje prime potencijalno cjepivo.
 
Istraživanje je uključilo 196 ispitanika iz osam europskih država gdje je 117 njih primilo cjepivo, a preostalih 79 placebo. Primili su jedanaest doza cjepiva (ili placeba) u razdoblju od 24 mjeseca. Među osobama koje su primile cjepivo, najviše koristi imale su osobe s dijagnosticiranom Alzheimerovom bolešću. No, potrebno je provesti dodatna i opsežnija istraživanja.
 
Trenutačna terapija Alzheimerove bolesti temelji se na utjecaju na amiloidne plakove u mozgu. Iako se amiloidni plakovi povezuju s brzinom kojom Alzheimerova bolest progredira, postoje dokazi kako je tau protein jedan od temeljnih uzroka razvoja bolesti. Stoga je ideja da se cjepivom zaustavi i/ili uspori širenje patološkog tau proteina, što bi osiguralo učinkovitiji način borbe protiv bolesti.
 
Bitno je naglasiti kako nisu svi tau proteini „loši“. Cjepivo je dizajnirano da uči imunosni sustav prepoznati „loše“ i „dobre“ inačice tau proteina. Cilj cjepiva AADvac1 je usporiti razvoj patoloških tau proteina i zaustaviti širenje već formiranih patoloških tau proteina.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, otprilike 50 milijuna ljudi se bori s demencijom, s time da se godišnje otkriva 10 milijuna novih slučajeva demencije. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije na koji otpada otprilike 60 do 70 posto svih slučajeva.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 15. 6. 2021.
izdvojeni proizvodi