Kako njegovati suhu i oštećenu kosu

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Velika promjena koju preporučujemo osobama sa suhom i oštećenom kosom, iscrpljenom od previše tretmana: napravite „veliki rez“, pustite kosu da raste i prihvatite prirodnu rutinu hranjivom i obnavljajućom njegom s najprirodnijim mogućim formulama

Suha i oštećena kosa gusta je, gruba, teška i neugodno je rukom proći kroz nju. Netko ima prirodno vrlo suhu kosu, no sunce, vjetar, toplina sušila za kosu, četkanje i ravnanje te bojanje predstavljaju vanjsku agresiju, tj. stres koji oštećuje vlasi. Što učiniti da zaštitimo kosu i sačuvamo njezinu ljepotu? 

Kako nastaje problem suhe i oštećene kose?

Kosa je ponekad prirodno vrlo suha zbog problema sa sebumom. Sebum, koji proizvodi naše vlasište, normalno pokriva vlasi i uspostavlja hidrolipidnu barijeru. U slučaju prirodno vrlo suhe kose sebum nije dovoljno obilan, jer je vlasište samo po sebi suho, ili se ne može širiti po cijeloj dužini vlasi jer to ne dopušta struktura kose, što posebno vrijedi za kovrčavu i neposlušnu kosu.

Ipak, kosa često postaje vrlo suha i oštećena zbog vanjskih uzroka. Prvo atmosferski uvjeti: vjetar, sunce, morska voda, klor, ali i hladnoća, trenje marame ... ne ostavljaju dovoljno prostora za disanje kose. Često se s plaže vraćamo sa „slamnatom grivom“, a zimi ne znamo kako zaštititi kosu.

Naravno, i različiti tretmani snose svoj dio krivnje: sušilo za kosu koje puše prevruć zrak, opetovano četkanje i „peglanje“ kose dovode do isušivanja i oštećuju vlasi. Isto tako, bojanje i izbjeljivanje trajno oštećuju kosu. Naposljetku, ako ne obnovimo tkivo vlasi, keratin slabi i kosa se raspada.

Što možemo učiniti da zaštitimo i sačuvamo kosu?

Krhka kosa ispucalih vrhova – odmaknite sušilo za kosu

Ako je vaša kosa vrlo suha i oštećena, potrebno je usporiti četkanje i kosu osušiti s više nježnosti. Prvo omotajte kosu velikim ručnikom te pustite da se prosuši na zraku. Možete isplesti i pletenice – valoviti učinak je zagarantiran! Ako ne možete bez sušila za kosu, koristite ga kao završnu obradu, na nižoj temperaturi i nikad bliže od 15 cm od kose. Peglu spremite u ormar dok vam se kosa ne oporavi i uvijek je pažljivo koristite.

Prirodna rutina za vrlo suhu i oštećenu kosu

Velika promjena koju preporučujemo osobama sa suhom i oštećenom kosom, iscrpljenom od previše tretmana: napravite "veliki rez", pustite kosu da raste i prihvatite prirodnu rutinu hranjivom i obnavljajućom njegom s najprirodnijim mogućim formulama. Hranjivi šampon ne treba koristiti prečesto kako se s isušenog vlasišta ne bi dodatno uklanjao sebum. Hranjivi i obnavljajući balzam primjenjuje se nakon svakog šamponiranja, a jednom do dva puta tjedno posebno se savjetuje korištenje njegujuće maske, kao što je hranjiva maska s cupuaçum maslacem. Njezina formula je ultra-hranljiva, s čak 96 posto sastojaka prirodnog podrijetla. Ova maska osigurava dubinsko hranjenje i obnavljanje vlasi zahvaljujući cupuaçu maslacu, koji je 1,5 puta hranjiviji od shea maslaca.

Ograničite oštećenje koje nastaje bojanjem

Kemijske boje i često mijenjanje boje za kosu oštećuju vlasi. Donosimo nekoliko savjeta za očuvanje kose: odaberite što je moguće više prirodnih proizvoda i produžite vrijeme između dva bojanja. Budite nježni prema svojoj kosi: nekoliko pramenova osvježit će vašu kosu i učinit će manje štete od bojanja cijele kose. Nakon što je bojanje završeno, udvostručite brigu o obnovi vlasi. Očuvajte boju produljenjem vremena između dva šamponiranja primjenjujući Klorane suhi šampona sa zobenim mlijekom. Ne zaboravite nanijeti 3 u 1 masku s organskim cupuaçu maslacem cijelom duljinom vlasi, kako bi kosa bila nahranjena i sjajna. Koristite ovu masku jednom ili dva puta tjedno, nakon šamponiranja ili tijekom noći, kako biste dubinski nahranili i obnovili vlasi.

Zaštitite kosu od vremenskih (ne)prilika

Ljeti usvojite tretman za zaštitu od sunca. Koristite Klorane zaštitno ulje s voskom Ylang-Ylanga, pričvrstite kosu, zaklonite je pod lijepi šešir i njegujte je šamponom i balzamom koji čisti klor, sol i temeljito obnavlja vlasi. Zimi ispletite pletenice ili složite punđu kako biste samo skliznuli pod kapu kad izlazite. I svakodnevna zaštita u obliku  3u1 hranjive i obnavljajuće maske s organskim cupuaçu maslacem hranit će kosu tijekom dana i pomoći u održavanju hidrolipidnog filma.

Datum objave članka: 22. 4. 2020.
promo