Rješenje za suhu kosu iz Laboratorija Klorane

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Za dodatnu hidrataciju i borbu protiv čimbenika koji oslabljuju vlasi valja osigurati hranjiva sredstva za njegu koja će oživjeti i zaštititi kosu

Da bismo razumjeli kako nastaje problem suhe kose, moramo zaviriti u fiziologiju vlasi. Vlasi su sastavljene od nekoliko slojeva, od kojih svaki ima posebnu ulogu u fiziologiji:

  • kutikula (vanjski sloj) - površinski dio vlasi koji se sastoji od jednog sloja orožnjelih stanica, koje se međusobno preklapaju, poput crjepova na krovu kuće. Prekriva je hidrolipidni film (HLF), koji kosi daje sjaj i mekoću.
  • kora (srednji sloj, substantia corticalis) - čini oko 90 posto mase dlake i sastoji se od gusto poredanih vretenastih stanica koje su keranitizirane i međusobno povezane međustaničnim cementom. Na rubovima kore, duž lanaca aminokiselina, smještene su melaninske granule koje kosi daju boju.
  • moždina (unutarnji sloj) - nalazi se u središtu dlake, a sastavljena je od nepotpuno orožnjelih stanica bez jezgre.

Dva su čimbenika koji kosi i vlasištu pružaju prirodnu zaštitu. Hidrolipidni film je prava prirodna barijera jer obavija kosu i vlasište, zbog čega nisu u izravnom kontaktu s vanjskim okruženjem. U njegov sastav ulazi sebum, kojeg luče žlijezde lojnice u vlasištu, a uloga mu je dvostruka: štiti od različitih vanjskih agresija (UV zračenje, zagađenje, itd.) i regulira izmjenu vode, to jest hidrataciju. Međustanični cement povezuje stanice srednjeg sloja vlasi (kore) i bogat je lipidima.

(Pato)fiziologija suhe kose

Normalna, zdrava kosa je sjajna, meka na dodir i lako se raščešljava jer su vlasi prirodno obavijene hidrolipidnim filmom. Međutim, kad je lučenje sebuma nedovoljno, slabi hidrolipidni film i prirodna zaštita kose postaje manje učinkovita. Zbog toga se prekomjerno gubi voda, a stanice koje grade kutikulu vlasi odižu se i odvajaju. Posljedično, kora vlasi postaje izložena vanjskoj agresiji, međustanični cement je manjkav, a keratinska vlakna se oštećuju. Drugim riječima, pod utjecajem različitih unutarnjih čimbenika (smanjeno lučenje sebuma, starenje, genetika, stres...) i vanjskih agresija (četkanje, ravnanje, bojenje, UV zračenje, vjetar, zagađenje...), kosa počinje slabjeti i izgleda sve gore: suha je na dodir, gruba i neelastična, vlasi su beživotne i krhke, vrhovi ispucali, a raščešljavanje postaje sve teže. Za dodatnu hidrataciju i borbu protiv svakodnevnih čimbenika koji oslabljuju vlasi, potrebno je osigurati hranjiva sredstva za njegu, koja će oživjeti kosu, zaštititi je od gubitka vlage i mehaničke agresije. Takvi proizvodi moraju zadovoljiti očekivanja korisnika, što znači da učinak njegovanosti i olakšanog raščešljavanja mora biti vidljiv odmah, odnosno već od prvog nanošenja kosa mora postati sjajnija, mekša i nježnija.

Iznimna hranjiva svojstva mango maslaca

Laboratoriji Klorane diljem svijeta pomno odabiru najprikladnije biljne vrste od kojih dobivaju najbogatije ekstrakte za zdravlje i ljepotu kose. Njihovo znanje o biljkama utemeljeno je na iznimnoj preciznosti, uz istodoban rad na odgovornom razvoju inovativnih, sigurnih i učinkovitih biljnih djelatnih tvari.

S ciljem rješavanja problema suhe kose, odabrali su mango (Mangifera indica L.) zbog koštice bogate masnim kiselinama, koje imaju iznimna hranjiva svojstva. Plodove prikupljaju ručno, prije samog sazrijevanja, kad je najveća koncentracija djelatnih tvari. Djelatne tvari iz koštice manga ekstrahiraju hladnim postupkom kako bi očuvali njegujuća i hranjiva svojstva mango maslaca.

Klorane proizvodi za njegu kose s mangovim maslacem rješenje su za osobe sa suhom kosom jer je hrane i njeguju te obnavljaju njezinu glatkoću:

Datum objave članka: 1. 6. 2019.
promo