Vodene kozice nisu bauk

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Melita Smolek dr. med.

Zbog češanja, u dječjoj dobi česte su dodatne infekcije vodenastih mjehurića bakterijama s površine kože

Vodene kozice (Varicella) zarazna su bolest pretežno dječje dobi koju uzrokuje virus Varicella-zoster. Već prvi kontakt osobe s virusom Varicella-zoster manifestira se kliničkom slikom vodenih kozica. Najizraženiji simptom je osip po koži, često praćen povišenom temperaturom.

Nakon preboljelih vodenih kozica virus se zadržava u živcima leđne moždine, gdje može mirovati godinama. Do ponovne aktivacije tako mirujućeg virusa može doći u starijoj životnoj dobi zbog slabljenja imunološkoga sustava, što rezultira pojavom kliničke slike pod nazivom herpes zoster.

Osoba zaražena virusom Varicella-zoster najviše je zarazna za svoju okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti, pet do šest dana od izbijanja osipa, odnosno za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića po koži, što u pravilu nije dulje od 10-ak dana. I bolesnici s herpesom zosterom mogu biti izvor zaraze i razlog obolijevanja od vodenih kozica u okolini. Virus se prenosi neposrednim kontaktom dvoje ljudi pri govoru, kašljanju i kihanju te rukama i predmetima. Razdoblje između infekcije Varicella-zoster virusom i manifestacije simptoma (inkubacija) iznosi od 9 do 21 dan.

Osip se najprije javlja na trupu, zatim na licu i vlasištu, rukama i nogama, a katkad i na sluznici usta i ždrijela. Pojava osipa praćena je jakim svrbežom. Osip brzo prelazi u vodenaste mjehuriće, koji se nakon dva do četiri dana sasuše i pretvaraju u kraste koje otpadnu nakon sedam do 14 dana. Zbog češanja, u dječjoj dobi česte su pojava dodatne infekcije vodenastih mjehurića bakterijama s površine kože (stafilokokom ili streptokokom), zbog čega mogu zaostati ožiljci na koži.

Za kvalitetnu i sigurnu njegu

Liječenje je simptomatsko. Za ublažavanje svrbeža preporučujemo kupke s A-Derma Dermalibour pjenušavim gelom za pranje, koji zamjenjuje kupke od hipermangana. Prednosti ovog gela su što sastojcima, kao što su ekstrakt zobi te soli bakra i cinka, umiruje nadraženu kožu, štiti je od dodatne infekcije bakterijama, ali je ne boji. Gel treba razrijediti u kadici za kupanje, zapjeniti i okupati dijete. Još je jednostavnije dijete istuširati, jer je gel prilagođen i takvoj primjeni.

Lokalno na zahvaćena mjesta može se nanijeti Avène Cicalfate losion. Sastojci tog losiona su također soli bakra i cinka, koje štite od dodatne infekcije, zatim Avène termalna voda koja umiruje svrbež i iritaciju te sukralfat (silikat) koji pomaže bržem zacjeljivanju. Losion ima gustu i mliječno bijelu teksturu koja ne boji kožu. Dobro prianja na promjene na koži, a dodatak silikata dovodi do bržeg sušenja mjehurića.

Kad se mjehurići pretvore u krastice, još postoji opasnost od dodatne infekcije i stvaranja ožiljaka ako dijete trga krastice. Stoga preporučujemo nastaviti njegu kože A-Derma Dermalibour kremom, jer ekstrakt zobi omekšava kožu i ubrzava potpuno zacjeljivanje, a soli bakra i cinka ne dopuštaju rast bakterija.

Kombinacija dermokozmetičkih proizvoda iz laboratorija Pierre Fabre Dermo Cosmetique osigurat će kvalitetnu i sigurnu njegu kože vašeg mališana.

Datum objave članka: 1. 4. 2008.