Može li se iskorijeniti disleksija?

Dječje zdravlje / Logopedija mr. sc.   Nataša Šunić Vargec prof. logoped

NASA predstavila tehnike vježbi za astronaute s privremenom disleksijom izazvanom duljim boravkom u bestežinskom stanju

Disleksija će biti iskorijenjena do kraja stoljeća. Kod djece još ovog desetljeća, i to uz pomoć vježbi koje su koristili NASA-ini astronauti. Djeca koja provedu samo tri tjedna vježbajući nevjerojatno napreduju u čitanju i pisanju. Čak 97 posto njih pokazuje zadivljujuće rezultate nakon tri mjeseca - tvrde u Centru za istraživanje u WarWickshireu (SAD).

NASA je predstavila tehnike vježbi astronauta koji imaju tzv. oblik privremene disleksije izazvane duljim boravkom u bestežinskom stanju.

To uzrokuje privremenu blokadu nekih sinaptičkih veza u malome mozgu (cerebelumu) u kojem se nalaze centri što upravljaju koordinacijom. Vježbe se temelje na "podsjećanju" mozga na praćenje tjelesnih mehanizama zaduženih za ravnotežu, uključujući i koordinaciju očiju.

U privatnom Centru za disleksiju, dispraksiju i poremećaj pažnje (ADD - attention deficit disorder) u Kenilworthu (Velika Britnija) korišteno je oko 100.000 NASA-inih aparata za skrining djece s disleksijom i propisane su im određene fizičke vježbe, koje mogu biti u kategoriji lakših ili težih. Kao primjer lakših navode da dijete mora prebaciti jedan predmet iza leđa iz jedne ruke u drugu, a teže vježbe zahtijevaju prebacivanje teške torbe iz jedne ruke u drugu, ispod razine očiju, kad se stoji na jednoj nozi na jastuku, a da se pritom čita ono što piše na ploči. Britanska udruga za disleksiju izjavila je: "Iako se vježbe čine jednostavnima, vrlo su učinkovite i daju rezultate". Istraživači i vanjski suradnici uočili su napredak u književnosti, matematici (diskalkulija) i vizualnoj memoriji, ali i u brzini procesiranja informacija. Britanski logopedi savjetuju da treba biti iznimno pažljiv kad je riječ quick-fix napretku, pa su tako strukturirali program temeljen na fonetičkim strukturama i individualnim tretmanima koji daju učinkovite rezultate.

Centar je osnovao Wynford Dore, čija je kćer imala disleksiju i koji je izjavio: "Nema potrebe da djeca danas prolaze sve ono što je prošla moja kćer. U kratkom vremenu postigli smo rezultate o kojima se može samo sanjati!"

Nakon preliminarnih istraživanja, u Centru su odlučili proširiti istraživanje na širu populaciju. Sudjelovat će mnogo više djece, postojat će kontrolna skupina i primjenjivat će se standardizirani testovi koji su mnogo precizniji u mjerenju socijalnog i intelektualnog aspekta u djece. Prvi rezultati bit će predstavljeni za nekoliko mjeseci na nacionalnoj konferenciji Britanske udruge za disleksiju, koja je pokazala velik interes za ovaj projekt.

Britanska udruga za disleksiju smatra kako bi bilo od velike pomoći sa skriningom krenuti već u osnovnoj školi, u dobi od šest do 10 godina, a svako bi dijete bilo testirano ne dulje od 90 sekundi. NASA se, međutim, ograđuje od takvog tipa testiranja djece.

Stručnjaci se snažno protive "novom lijeku" za disleksiju, tvrdeći da su troškovi preveliki i da se nezrelost moždanih funkcija ne može "izliječiti" jednim tretmanom kod djece bilo s disleksijom, dispraksijom, poremećajem pažnje (ADD) ili poremećajem pažnje i koncentracije (ADHD).

Statistike pokazuju da oko 10 posto britanske populacije vjeruje da ima disleksiju, a četiri posto njih da čak ima ozbiljnije oblike te bolesti. Oko 70-80 posto zatvorenika je dislektično, što pokazuje koliki financijski teret društvu predstavlja disleksija.

Općenito, prema mišljenju svjetskih stručnjaka, pristup disleksiji podrazumijeva rad na ublažavanju simptoma dezorijentacije u simbolima teksta, lakšem otkrivanju značenja riječi te razumijevanju cjeline pročitanoga. Najnovija istraživanja potvrđuju da uzrok disleksije može biti smanjenje sive tvari u mozgu, a talijanski neurolozi došli su do spoznaje da je smanjenje sive moždane tvari usko vezano s područjem jezičnog procesuiranja kod djece s genetskim predispozicijama. Taj podatak prenesen je NASA-i i Britanskoj udruzi za disleksiju kao informacija važna za daljnja istraživanja.

U svakom slučaju, roditelji mogu puno pomoći pažljivim pristupanjem djeci s disleksijom, ohrabrivanjem, poticanjem i nagrađivanjem za svaki mali napredak koji dijete postigne.

Datum objave članka: 1. 12. 2004.