Pupkovina nestaje - pupak ostaje

Dječje zdravlje / Pedijatrija Marina Gradinac dr. med.

Pupčani batrljak treba njegovati najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće te ga održavati suhim i čistim

Mjesec dana novorođenačke dobi svakako je najosjetljivije razdoblje za bebu i majku, pogotovo ako je riječ o majci prvorotkinji. Pupčana vrpca koja je povezivala majku i plod tijekom trudnoće nakon poroda se podvezuje na nekoliko centimetara udaljenosti od kože novorođenčeta i presijeca. Tako nestaje fizička spona koja je povezivala majku i dijete tijekom devet mjeseci i omogućavala osobito privilegiran odnos, kojem nakon poroda zauvijek svjedoči njegov ožiljak, tj. pupak.

Dio koji nakon podvezivanja ostaje na bebinu trbuhu naziva se pupčanim batrljkom, koji se tijekom idućih dana osuši, stvrdne i potamni, a između sedmog i desetog dana otpadne. Zaostaje pupčana ranica koja zacjeljuje još nekoliko dana. U rodilištu se o pupčanom batrljku brine zdravstveno osoblje, a nakon dolaska kući brigu preuzimaju roditelji uz pomoć patronažne sestre.

Što da, a što ne

Novorođenčad je na neke bolesti mnogo osjetljivija od starije djece i odraslih jer njihov imunološki sustav nije razvijen da bi se mogao boriti protiv nekih bakterija, virusa ili parazita. Zato su i higijenske mjere njege novorođenčeta, njegove odjeće i pribora koji se koristi mnogo strožije nego kod starije djece. Stoga ćemo u kratkim crtama upozoriti na neka pravila koja je nužno poštovati u prvim danima života maloga bića.

Osnovno pravilo prije svakog kontakta s bebom je pranje ruku, a odnosi se na roditelje i sve osobe koje njeguju dijete. Jeste li znali da dvije minute pranja ruku običnim sapunom za 80 posto smanjuje mogućnost prijenosa infekcije na dijete?!

Njega pupka u prvim danima od osobite je važnosti za bebu, a vrlo je jednostavna. Pupčani batrljak treba svakodnevno njegovati, najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće, te ga održavati suhim i čistim. Njega traje sve dok batrljak ne otpadne, nakon čega treba njegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti) - dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, tijekom presvlačenja. Kako bi pupčani batrljak što prije otpao i kako bi prevenirali razvoj infekcije, treba voditi računa o tome da se batrljak ne moči (zato se dijete prvih dana samo briše vlažnom trljačicom ili pelenom), ne maže, odnosno ne posipa antibiotskim mastima i prašcima. Iako su se neka od tih sredstava uvriježila u uobičajenoj njezi pupka novorođenčeta, treba istaknuti da najnovije spoznaje upućuju na to da masti vlaže zonu koja treba biti suha, a prašak se na to dodatno sljepljuje, taloži i praktično "cementira" područje pupka. Ispod se lako razvijaju otporni mikroorganizmi koji mogu dovesti do infekcije pupčanog batrljka i pupčane ranice. Zato je najbolje koristiti gotovu otopinu nekog antiseptika, posebno učinkovitog protiv bakterija i gljivica.

Nemojte se bojati da ćete ozlijediti bebu tijekom njege pupka. Suhi pupčani batrljak ne boli jer je tkivo odumrlo. Beba može biti jedino nemirna zbog hladnoće, a najbolje ćete je umiriti mazeći je i nježno joj tepajući.

Postupak pri toaleti pupka

Prije toalete sve trebate staviti na dohvat ruke. Odstranite staru gazu, zatim sterilnom kompresom prethodno natopljenom u antiseptičku otopinu, temeljito očistite okolnu kožu i rubno područje pupka, a dno pupka obilato natopite antiseptikom. Zatim laganim pritiskom kompresom natopljenom u otopinu antiseptika obrišite batrljak i ostavite ga da se suši oko jednu minutu. To će pospješiti sušenje i otpadanje batrljka. Umjesto sterilne komprese, možete koristiti štapić od vate natopljen antiseptičkom otopinom. Na kraju batrljak prekrijte novom suhom sterilnom kompresom i pričvrstite je posebnim hipoalergenim flasterom (za njegu pupka) ili jednostavno rubom benkice. Preporučuje se rub pelene presaviti tako da ostane ispod pupka kako biste spriječili vlaženje pupka mokraćom. Velika su pomoć pelene posebno prilagođene potrebi sprječavanja vlaženja pupka.

Nakon što pupčani batrljak otpadne, njegu nastavljate na sličan način. Središnji dio pupčane ranice trebate obilato natopiti gotovom otopinom antiseptika i sačekati minutu da se posuši. Zatim preko pupka stavite sterilnu kompresu i previjete bebu na uobičajen način. Nastavite s ovom toaletom sve dok ranica potpuno ne zacijeli, tj. ne prestane vlažiti

Kupanje - samo uz oprez

Kupati dijete dok pupčani batrljak još nije otpao možete samo ako ste vrlo vješti i imate iskustva. U svim drugim slučajevima (pogotovo prvorotkinje), savjetuje se brisanje novorođenčeta trljačicom sve dok pučani batrljak ne otpadne, a pupčana ranica potpuno ne zacijeli. Mame katkad tijekom prvih "kupanja" dodatno štite pupak od močenja prekrivanjem suhom i čistom pelenom ili sterilnom gazom.

Brisanje bebe treba početi od glave (kose), zatim se redom brišu vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge i zatim spolni organi. Lice, oči, nos i uši mogu se prebrisati vaticom natopljenom u mlakoj kamilici. Treba paziti da je prostorija dovoljno zagrijana i da se dio tijela koji se trenutačno ne briše prekrije pelenom ili benkicom. Nakon brisanja možete sve pregibe premazati dječjim uljem.

Infekcija je moguća

Ako se pupak ne održava suhim i čistim, vrlo lako može doći do infekcije, koju ćete prepoznati po crvenilu i otečenosti kože oko pupka. Do upale može doći i nakon otpadanja batrljka dok se pupčana ranica još nije osušila, a prepoznaje se po tome što je dno ranice crveno, a može se pojaviti i gnojni iscjedak, uz neugodan miris. Najčešći uzročnici infekcija uglavnom su bakterije. Ako primijetite simptome upale, svakako kontaktirajte pedijatra koji će poduzeti odgovarajuće mjere liječenja.

Datum objave članka: 1. 10. 2008.
izdvojeni proizvodi