KINESKI ZNANSTVENICI: dva ključna čimbenika otežavaju širenje koronavirusa

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Dana 9. ožujka 2020. godine objavljena je nova studija kineskih znanstvenika o čimbenicima koji ograničavaju širenje novog SARS-CoV-2

U prosincu 2019. godine u Wuhanu, glavnom gradu kineske pokrajine Hubei, počeli su se pojavljivati prvi simptomi neuobičajene upale pluća. Vrlo brzo otkriveno je kako je uzročnik bolesti virus SARS-CoV-2, a samoj bolesti dodijeljen je naziv COVID-19 (engl. Coronavirus Disease 2019).
 
Usprkos svim nastojanjima kineskih tijela da se infekcija ne proširi u ostale dijelove Kine i svijeta, u ožujku 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. Trenutačno svijet broji 434.595 oboljela, 19.603 preminulih te 111.853 oporavljenih osoba.
 
Europa je postala novi epicentar zaraze, a najpogođenija država s najvećim brojem novooboljelih, ali i smrtnih slučajeva je Italija.
 
Smatra se kako prijenos virusa s osobe na osobu ovisi o nekoliko ključnih čimbenika – klimatskim uvjetima, naseljenosti te kvaliteti zdravstvene usluge. Znanstvenici su se bazirali na klimatske uvjete te su u svom istraživanju nastojali predvidjeti koji će biti trend širenja infekcije u narednom razdoblju.
 
Uvidom u statistiku, znanstvenici su uočili kako su se zemlje kod kojih je temperatura, ali i relativna vlažnost zraka niža suočile s težom epidemiološkom situacijom od ostalih. Kao primjer naveli su Koreju, Japan i Iran.
 
Singapur, Malezija i Tajland države su kod kojih su relativna vlažnost zraka i temperatura iznadprosječne, a kao što je poznato, njihova epidemiološka situacija je daleko blaža nego u ostatku svijeta.
 
U slučaju suhog zraka kapljice su, kao svojevrsna „spremišta“ čestica virusa, stabilnije, stoga je i veća vjerojatnost širenja infekcije. Osim toga, ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je prilikom hladnog i suhog vremena imunosni sustav oslabljen, a on predstavlja jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv virusa.
 
Kako bi isključili utjecaj drugih čimbenika na dobivanje valjanog rezultata o utjecaju klimatskih parametara na širenje infekcije, prilikom provedbe istraživanja znanstvenici su imali u vidu BDP gradova i područja čije su podatke obrađivali, kao i njihovu naseljenost. Došli su do zaključka kako visoka vlažnost zraka i temperatura doprinose smanjenju širenja infekcije, s tim da su veće dnevne fluktuacije relativne vlažnosti zraka u odnosu na temperaturu razlog značajnijem utjecaju vlažnosti na širenje virusa.
 
Na temelju informacija o prosječnim temperaturama napravljeni su proračuni za Japan. Ukoliko vrijeme bude poslužilo, od ožujka 2020. godine do vremena kad su se trebale održati Olimpijske igre u Tokiju opasnost od prijenosa virusa u Japanu trebala bi pasti za čak 48 posto.

Izvor: Wang J, Tang K, Feng K, Lv W. High Temperature and High Humidity Reduce the Transmission of COVID-19. 2020.

Datum objave članka: 25. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi