KOFEIN I KRVNI TLAK: što utječe na komplikacije u dijagnostici i liječenju

Stručne zanimljivosti

Znanstvenici preporučuju izbjegavanje konzumacije kofeina ako pacijent planira mjeriti krvni tlak.

Istraživanja su pokazala da kava s kofeinom može povisiti krvni tlak, za razliku od one bez kofeina. Prema podacima istraživanja, kofein je glavni čimbenik koji utječe na krvni tlak, a stručnjaci upozoravaju da je ujedno i jedan od okidača pojave kardiovaskularnih problema. Međutim, osobe koje piju kavu s kofeinom svakodnevno razvili su toleranciju na slične događaje, što upućuje na to da utjecaj ovisi o intervalima konzumiranja. Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Londonu i Kanadi, pod vodstvom dr. Davida Bailyja, došao je do zanimljivih rezultata nakon što je izmjerio učinak povremene konzumacije kave na krvni tlak, a posebno na to kako kava utječe na djelovanje blokatora kalcijevih kanala.

Istraživači su željeli doznati što će se dogodili s krvnim tlakom ako se osoba bude toliko dugo suzdržavala od pijenja kave da se kofein u potpunosti eliminira iz krvi. Znanstvenici su očekivali da će nakon toga prilikom sljedeće konzumacije osoba imati povišen krvni tlak, jer su pretpostavili da se eliminacijom kofeina iz krvi pa ponovnim unosom poništava hipotenzivni učinak felopidina. Kako bi testirali svoju teoriju, znanstvenici su pozvali 13 osoba s normalnim krvnim tlakom, prosječne dobi 52 godine. Provedena su tri ispitivanja u intervalima od tjedan dana. Prije svakog ispitivanja ispitanici 48 sati nisu konzumirali kavu, proizvode koji sadrže kofein niti alkohol, grejp, marmeladu, duhan i lijekove.

Nakon što su prošli sve testove, ispitanici su trebali konzumirati 300 ml crne kave i maksimalnu preporučenu dozu felodipina (10 mg). Potom su izbjegavali kavu dva dana, pri čemu se prilična količina kofeina eliminirala iz tijela, tako da je nakon prve sljedeće konzumacije kave krvni tlak bio jako povišen. Voditelj istraživanja dr. David Baily upozorava na to da ispijanje kave neposredno prije posjeta liječniku itekako može utjecati na zaključke i terapiju koju bi liječnik mogao propisati. Također ističe važnost dobivenih rezultata istraživanja, jer niti jedne smjernice do sada vezane uz visoki krvni tlak ne spominju utjecaj kave na njegovu vrijednost.

Izvor: http://www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 1. 9. 2016.