KRONIČNA TERAPIJA: uloga novih mobilnih aplikacija

Stručne zanimljivosti

Ustrajnost dugoročnog uzimanja terapije može biti ključna za uspješno liječenje kroničnih bolesti, pokazalo je istraživanje MedISAFE-PB-a

Rezultati istraživanja MedISAFE-PB-a o učinkovitosti aplikacija za kontrolu uzimanja antihipertenzivne terapije i vrijednosti krvnog tlaka kod pacijenata sa slabije kontroliranom hipertenzijom, objavljeni u travnju 2018., pokazuju da se oko 50 % pacijenata s nekontroliranom hipertenzijom ne pridržava preporučene terapije. Unatoč širokoj dostupnosti više od 100 aplikacija za samostalnu kontrolu hipertenzije, poboljšana kontrola krvnog tlaka uz pomoć aplikacija dokazana je samo za mHealth strategije koje povezuju pacijenta s njegovim liječnikom, iako su mnoge aplikacije pacijenti preuzeli na svoje pametne telefone bez aktivne uloge liječnika.

Aplikacija Medisafe, dostupna i na iOS uređajima i Androidima, uključuje podsjetnike, izvješća o pridržavanju terapije te moguću podršku vršnjaka. Ta aplikacija, koju je IQVIA (Quintiles IMS) u studenome 2017. proglasio najboljom aplikacijom za upravljanje medikacijom, dobila je odobrenje Američke udruge farmaceuta, časopisa Journal of Medical Internet Research i Ranked Health te najvišu ocjenu od svih sličnih aplikacija.

Budućnost je svakako u mobilnim aplikacijama koje će pridonijeti boljoj kontroli uzimanja propisane terapije i poboljšanju kvalitete života oboljelih od kroničnih bolesti, no snažan rast tržišta i potražnje zahtijeva i njihovu kontinuiranu kontrolu.

Izvor: GlobalData

Datum objave članka: 1. 9. 2018.