LIJEKOVI PROTIV BOLOVA: rizik za zdravlje srca

Stručne zanimljivosti

Novo istraživanje navodi da bi jedan od najčešćih lijekova protiv bolova mogao zaprijetiti zdravlju kardiovaskularnog sustava

Novo istraživanje navodi da bi jedan od najčešćih lijekova protiv bolova mogao zaprijetiti zdravlju kardiovaskularnog sustava. Nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) koriste mnogi pacijenti za ublažavanje boli. Iako se smatra da postoji rizik za oboljenje kardiovaskularnog sustava, NSAID se uobičajeno preporučuje kod upalnih stanja, glavobolje i groznice. Stoga je Europsko kardiološko društvo provelo opsežnu recenziju postojećih istraživanja, koja je zaključila da se NSAID ne bi smjeli propisivati osobama s visokim rizikom od srčanih bolesti, odnosno, ne bi se smjeli prodavati bez odgovarajućeg upozorenja o njihovim čestim kardiovaskularnim komplikacijama.

Nova studija, provedena u sveučilišnoj bolnici u Aarhusu u Danskoj pod vodstvom dr. Mortena Schmidta, usredotočila se na djelovanje diklofenaka. Osim potvrđenog utjecaja na kardiovaskularni sustav, diklofenak je povećao i rizik od krvarenja u gornjem dijelu probavnog sustava u usporedbi s ibuprofenom ili paracetamolom.

Liječenje boli i upala NSAID-ima, objašnjavaju autori, može biti korisno za neke pacijente kako bi poboljšali kvalitetu života usprkos potencijalnim nuspojavama, no zaključak je da, s obzirom na kardiovaskularne i gastrointestinalne rizike, ipak postoji malo opravdanja za ordiniranje diklofenaka prije drugih tradicionalnih NSAID-a.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 1. 9. 2018.