METASTAZE U KOSTIMA: procjena stope preživljavanja

Stručne zanimljivosti

Novoprovedena studija otkrila je poseban trofaktorski model koji liječnicima pomaže u procjeni i odlučivanju o daljnjim fazama liječenja kod osoba koje imaju metastaze u dugim kostima.

Uz pomoć ovog modela (alata) liječnici mogu pouzdano procijeniti te spriječiti pretjerano liječenje i zanemarivanje pacijenata. Voditelj studije dr. J. J. Willeumier sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj navodi kako njegov tim istraživača vjeruje da upravo ovaj model može pomoći liječnicima odabrati najprikladniji tretman za pacijente oboljele od simptomskih koštanih metastaza. Liječnici i kirurzi često su stavljeni u položaj da moraju odrediti koliko dugo će pacijent još živjeti kako bi mu omogućili najbolju terapiju, odnosno da mu se maksimizira kvaliteta života. Što točnije procjene preživljavanja bitne su da bi se izbjeglo prekomjerno liječenje, odnosno kako bi se što manje mučilo pacijenta terapijama od kojih možda u konačnici neće imati mnogo koristi. A takvih procjena trenutačno baš i nema ili su rijetke kad je riječ o pacijentima s metastazama u dugim kostima. Istraživački tim u svome istraživanju analizirao je 1520 bolesnika koji su liječeni od simptomskih koštanih metastaza u šest nizozemskih bolnica od 2000. do 2013. godine. Najčešće sijelo primarnog tumora bilo je u dojci i plućima.

Glavni simptomi koji zahtijevaju liječenje bili su bolne koštane lezije i otežavajuće patološke frakture. Istraživački tim odredio je tri nezavisna prediktora preživljavanja kod pacijenata s metastazama u kralježnici, koja su primijenili na pacijentima s metastazama u dugim kostima: klinički profil primarnog tumora (kod bolesnika s koštanim metastazama profil je bio „povoljan“ – dulji život – kod onih s primarnim karcinomom dojke, ali nepovoljan – kraći život – kod osoba s primarnim karcinomom pluća), status izvedbe (standardni rezultati prema Kanofskyjevoj ljestvici, prema kojoj se procjenjuje opće tjelesno stanje bolesnika za obavljanje svakodnevnih zadataka) i prisutnost metastaza (organa/mozga uz metastaze u dugim kostima). Ovisno o individualnoj kombinaciji tih faktora kod svakog pacijenta (svrstavani u grupe s prosječnim vremenom), preživljavanja su 29,1 mjesec, 10,5 mjeseci, 4,6 mjeseci te 2,2 mjeseca. Istraživači su napravili jednostavan dijagram tijeka za analizu procjene preživljavanja. Model koji je dobiven za predviđanje kategorije kojoj pripada određeni pacijent temeljen je na stvarnom preživljavanju. Učinak modela potvrđen je zasebnom primjenom na skupini bolesnika sa simptomskom koštanom metastazom. Jednostavnost i lakoća korištenja modela olakšavaju i ujedno potiču na njegovo svakodnevno korištenje kod pacijenata s koštanim metastazama, kako bi im se omogućio što kvalitetniji život. Istraživački tim vjeruje da bi njihov model mogao u budućnosti biti od velike pomoći u klasifikaciji tumora i individualiziranoj terapiji karcinoma.

Izvor: www.news-medical.net

Datum objave članka: 1. 3. 2018.