OPLODNJA: favoriziraju li jajne stanice pojedine spermije?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Postoji mogućnost da ljudske jajne stanice imaju utjecaja na izbor spermija tijekom procesa oplodnje

Prema novom istraživanju, različite signalne molekule „pogodnije“ su za privlačenje spermija pojedinih muškaraca, čime se stvara jedna vrsta prednosti. Pretpostavlja se kako na taj način jajna stanica sama „odabire“ spermij koji će dovesti do oplodnje.
 
Ljudske jajne stanice otpuštaju kemoatraktante, molekule koje privlače spermije prema neoplođenim jajnim stanicama.
 
Prije parenja, životinje odabiru partnere temeljem različitih vizualnih, akustičnih i kemijskih seksualnih signala. No, ispada da konačnu odluku donose upravo jajne stanice. Osnovni mehanizam tog procesa još uvijek nije razjašnjen, a pogotovo činjenica mogu li kemijski signali koje otpuštaju jajne stanice favorizirati sjemene stanice točno određenog muškarca.
 
Kako bi se odredilo na koji način i u kojoj mjeri opisani procesi imaju svoj utjecaj na oplodnju, znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu i Manchesteru istraživali su ponašanje spermija u prisutnosti folikularne tekućine. Folikularna tekućina okružuje jajnu stanicu i u svom sastavu sadrži ranije spomenute kemoatraktante, molekule čija je funkcija privlačenje spermija upravo prema toj jajnoj stanici. Znanstvenici su folikularnu tekućinu i uzorke spermija dobili od parova koji su u procesu umjetne oplodnje (in vitro fertilisation, IVF), a istraživali su kako spermiji odgovaraju na folikularnu tekućinu partnerica i ostalih žena.
 
Znanstvenici su otkrili kako je folikularna tekućina jedne žene bila učinkovitija u „privlačenju“ spermija točno određenog muškarca, što je dokaz kako interakcija između jajnih stanica i spermija ovisi i o karakteristikama žene i muškarca koji su uključeni u proces.
 
Dokazano je kako folikularna tekućina utječe na „ponašanje“ spermija, ali njihova sposobnost kretanja do jajne stanice nije se razlikovala. Znanstvenici smatraju kako spermiji imaju jednu obavezu - fertilizaciju jajne stanice, stoga nema logike da spermiji budu izbirljivi kada je riječ o oplodnji. S druge strane, jajne stanice mogu „profitirati“ od odabira spermija visoke kvalitete ili spermija s kojim su genetski kompatibilne.
 
Osim što istraživanje daje potpuno drugačiji uvid u funkcioniranje procesa oplodnje, ove spoznaje mogu biti od koristi i za uspješniji proces umjetne oplodnje.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 16. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi