PREVENCIJA RAKA DEBELOG CRIJEVA: nedovoljno iskorišten potencijal acetilsalicilatne kiseline

Stručne zanimljivosti

Osobe s polipima debelog crijeva imaju veći rizik za razvoj raka debelog crijeva. No, dok bi niske doze acetilsalicilatne kiseline mogle smanjiti izglede za bolest, premalo pacijenata usvaja taj režim, pokazuju nova istraživanja

Radna skupina za prevenciju bolesti SAD-a preporučuje liječnicima da propisuju niske doze acetilsalicilatne kiseline svim bolesnicima s uznapredovalim polipima, osim ako ne postoje specifični medicinski razlozi da se to ne učini. Acetilsalicilatna kiselina smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 40 posto te pomaže spriječiti napredovanje polipa, navodi se u smjernicama.

Kako bi procijenili djelotvornost niske doze acetilsalicilatne kiseline, istraživači na Sveučilištu Florida Atlantic analizirali su intervjue s 84 bolesnika koji su imali uznapredovale polipe kolona ili rektalne regije. Razgovore su vodili između 2013. i 2017. Samo je 43 posto pacijenata reklo da uzima acetilsalicilatnu kiselinu. „Ti podaci upućuju na nedovoljnu iskorištenost acetilsalicilatne kiseline u sprječavanju raka debelog crijeva i ponovne pojave polipa kod visokorizičnih pacijenata“, navodi dr. Hennekens.

Istraživači su izjavili da nalazi ističu glavne izazove s kojima se treba pozabaviti kroz promjene u načinu života, terapiju lijekovima, kao što su niske doze acetilsalicilatne kiseline, i probir. Promjene u načinu života koje su pokazale da smanjuju rizik od raka debelog crijeva uključuju redovito vježbanje i liječenje pretilosti.

Izvor: www.webmd.com

Datum objave članka: 21. 3. 2019.