RAK PROSTATE: sve više muškaraca bira aktivni nadzor

Stručne zanimljivosti

Prema riječima dr. Mahala, radijacijskog onkologa iz Dana-Farber Instituta za rak (Brigham), točka aktivnog nadzora je pomoći muškarcima koji imaju rak niskog rizika da izbjegnu nepotrebne nuspojave liječenja

Tijekom samo pet godina istraživači su otkrili da se broj muškaraca koji su se odlučili za praćenje raka prostate niskog rizika utrostručio - od 14 posto u 2010. na 42 posto u 2015. Razlog tome su nove smjernice koje zagovaraju tzv. aktivni nadzor kod dijagnoze spororastućeg tumora koji vjerojatno neće uznapredovati. To uključuje povremene krvne testove i preglede, a možda i biopsiju, kako bi se ustanovilo napreduje li tumor.

Rak prostate toliko je uobičajen da muškarci u SAD-u imaju šansu jedan prema devet da im se dijagnosticira. Istraživanja su pokazala da, ako čovjek živi dovoljno dugo, ima visoku vjerojatnost za razvoj tumora prostate, istaknuo je dr. Lichtenfeld. Prije više godina, objasnio je, mnogi su stariji muškarci bolovali od te bolesti, a da to uopće nisu znali jer nisu imali simptome te su, u konačnici, preminuli od sasvim drugih uzroka.

Postavlja se pitanje kako će pomak prema aktivnom nadzoru na kraju utjecati na kvalitetu života i dugovječnost muškaraca. „Budući da muškarci mogu dugo živjeti s rakom prostate niskog rizika, trebat će godine, ako ne i desetljeća kako bi se to saznalo“, zaključio je dr. Lichtenfeld.

www.webmd.com, 12. veljače 2019.

Datum objave članka: 20. 3. 2019.