Rane i ožiljci nakon poroda

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Danijela Pavić Gulin mag. pharm.

Jedan od procesa koji obilježava babinje je i zacjeljivanje rane, a odnosi se unutarnju stjenku maternice te ozljede porodnog kanala ili ranu zbog carskog reza

Šest tjedana oporavka

Zacjeljivanje je proces koji nastaje nakon oštećenja tkiva. Uključuje kompleksne biološke mehanizme: upalu, proliferaciju i diferencijaciju stanica. Na zacjeljivanje rane utječu brojni čimbenici, među kojima kao najvažnije možemo istaknuti značajke same rane. prokrvljenost i opskrbu tkiva kisikom i hranjivim tvarima, dob i tjelesnu građu, istodobno prisustvo infekcije, uzimanje nekih lijekova i postojanje šećerne bolesti.
 
Cilj liječenja svake rane je potpomoći proces zacjeljivanja zaštitom rane od infekcije i daljnje traume uz osiguravanje uvjeta za brže zacjeljivanje, čime se utječe i na stvaranje manje upadljiva ožiljka. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da vlaženje i prisutnost hijaluronske kiseline ubrzavaju i poboljšavaju postupak ponovne epitelizacije i obnove tkiva.
 
Razdoblje oporavka nakon poroda (babinje, puerperij) traje otprilike šest tjedana (42 dana). U tom razdoblju se funkcije organskih sustava, koje su bile prilagođene samoj trudnoći, postupno vraćaju u okvire prije trudnoće. Jedan od procesa koji obilježava razbolje babinja je i proces zacjeljivanja rane.
 
Proces zacjeljivanja rane nakon poroda se odnosi na zacjeljivanje ozljeda porodnog kanala (epiziotomija, razdor ili laceracija cerviksa i prsnuća ili rupture) i ranjave unutarnje stijenke maternice.

Zacjeljivanje unutarnje stjenke maternice

Epitelizacija unutarnje stjenke maternice završava šest do osam tjedana nakon poroda. U tom vremenu se iz velike ranjave površine stvaraju lohija (iscjedak iz maternice i rodnice nakon poroda), koja se prema boji dijele na: krvava (lochia rubra ili cruenta; od 1. do 6. dana), smeđa (lochia fusca; od 7. do 14. dana), prljavo žuta (lochia flava; od 14. do 21. dana) i sivo-bijela (lochia alba; potkraj trećeg tjedna).

Nakon šest do osam tjedana iscjetka više nema i proces zacjeljivanja je završen.

Njega rane nakon epiziotomije

Rana od epiziotomije bolna je i osjetljiva. Ponekad se mogu razviti oteklina ili hematom, koji usporavaju zacjeljivanje rane i povećavaju rizik od infekcije. Šavovi (koji se inače naknadno resorbiraju) iritiraju i izazivaju osjećaj boli i pečenja, što je moguće ublažiti uzimanjem analgetika (paracetamola ili ibuprofena).
 
Kako se proces zacjeljivanja, koji traje nekoliko tjedana, ne bi narušio, veoma je važna pravilna higijena. Kod pranja je preporučljivo izbjegavati izravan mlaz tuša, a nakon pranja potrebno je nježno brisanje (tapkanje), po mogućnosti pamučnom krpom. Uputno je aplicirati antiseptički sprej, s tim da se za pospješivanje zacjeljivanja može se koristiti i mast na bazi hijaluronske kiseline.
 
Mogućnost infekcije smanjuje se redovitom promjenom higijenskih uložaka, ali i pravilnim brisanjem toaletnim papirom nakon velike nužde zbog blizine otvora debelog crijeva – pravilan smjer je od sprijeda prema natrag.
 
Kod obavljanja velike nužde potrebno je izbjegavati napinjanje kako ne bi došlo do pucanja šavova. Stoga je jako važno regulirati stolicu, a to se može postići umjerenim kretanjem te uzimanjem dovoljne količine tekućine i lako probavljive hrane.
 
Nije preporučljivo dugotrajno sjedenje na tvrdoj podlozi kao ni pretjerana tjelesna aktivnost.

Njega rane nakon carskog reza

Za zacjeljivanje rane nakon poroda carskim rezom potrebno je četiri do šest tjedana. Nakon prestanka djelovanja anestezije, rana od carskog reza može prilično boljeti pa se preporučuje uzeti analgetik i izbjegavati sve veće fizičke napore dok ne zacijeli.
 
Nakon skidanja zavoja dopušteno je tuširanje i preporučljivo je pranje tekućim sapunima koji sadrže bakar i cink, zbog njihova antiseptičkog učinka. Nakon pranja je potrebno ranu temeljito osušiti pamučnom krpom,  aplicirati antiseptički sprej te nanijeti sredstvo na bazi hijaluronske kiseline.
 
Kako bi se izbjegla iritacija ožiljka, uputno je nositi pamučno donje rublje i paziti da rub gaćica ne ide preko ožiljka nego iznad ili ispod njega.
 
Kad rana zacijeli dobro je što prije započeti njegu ožiljka (sredstvom koje ima antiproliferativni i protuupalni učinak) te omekšavati i zaglađivati ožiljak (laganom masažom masnijom kremom ili uljem).
 
Ne preporučuje se svježi ožiljak izlagati suncu, ali ako se ipak izlaže nužna je upotreba kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom.
Datum objave članka: 14. 1. 2021.
izdvojeni proizvodi