Spazmolitikom protiv menstrualnih bolova

Žensko zdravlje / Ginekologija prof. dr. sc.   Slavko Orešković dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Primarna dismenoreja nastaje zbog učestalih i produljenih grčeva maternice, što smanjuje protok krvi i uzrokuje ishemiju

Bolna menstruacija ili dismenoreja čest je problem žena reproduktivne dobi. Bol se pojavljuje samo tijekom ovulatornog ciklusa, i to uoči samog početka ili u prvih nekoliko dana menstruacije, postupno nestaje nakon 12 do 72 sata.

S obzirom na kliničku sliku, dijeli se na primarnu i sekundarnu. Primarna označava ponavljajuću i grčevitu bol u donjem dijelu trbuha, koja se pojavljuje ciklički s menstruacijom, bez organskog uzroka. Sekundarna u osnovi ima izraženu patologiju na nekom od organa zdjelice, poput endometrioze, adenomioze, mioma maternice ili zdjelične upalne bolesti.

Učestalost opada s godinama

Primarna dismenoreja učestala je među adolescenticama, ali se incidencija s godinama smanjuje. Javlja se češće kod mlađih od 30 godina, a neki od rizičnih čimbenika su i indeks tjelesne mase manji od 20, prva menstruacija (menarha) prije dvanaeste godine, dulji ciklusi s jačim krvarenjem, ali i veća ovisnost o cigaretama. Neki od zaštitnih čimbenika su upotreba oralnih kontraceptiva, konzumacija ribe, tjelesna aktivnost, stabilna veza s jednim partnerom i veći broj poroda.

Manjak kisika u mišićima maternice

Smatra se kako primarna dismenoreja nastaje zbog učestalih i produljenih kontrakcija (grčenja) maternice, koje smanjuju protok krvi kroz mišićni sloj maternice i uzrokuju ishemiju. Između menstrualnih krvarenja u sluznici maternice se, pod utjecajem estrogena i progesterona, nakuplja velika količina arahidonske kiseline, iz koje nastaju prostaglandini i leukotrijeni, koji dovode do kontrakcija maternice. U prilog toj hipotezi ide i proporcionalna povezanost koncentracije prostaglandina i intenziteta bola, kao i činjenica da inhibitori ciklooksigenaze smanjuju koncentraciju prostaglandina u menstrualnom iscjetku. S obzirom na veći intenzitet kontrakcija, veću učestalost te poremećen i nepravilan ritam kontrakcija, tlak mišića maternice može postati veći od arterijskog tlaka, zbog čega se poveća koncentracija anaerobnih metabolita, koji podražuju živčane završetke. S obzirom na veću koncentraciju prostaglandina, česti prateći simptomi dismenoreje su mučnina, povraćanje i proljev.

Isključiti patološki nalaz u zdjelici

Dijagnoza primarne dismenoreje postavlja se na temelju iscrpne anamneze i kliničkog pregleda u svrhu isključivanja patološkog nalaza u zdjelici. Iako nalazi neinvazivnih laboratorijskih testova malo otkrivaju u slučaju primarne dismenoreje, na temelju njih može se zaključivati o sekundarnoj formi. Slično vrijedi i za nalaz ultrazvučnog pregleda.

Nefarmakološki i farmakološki pristup

Na temelju intenziteta bolova i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova moguće je donijeti odluku o izboru terapije. Načelno, postoje nefarmakološke i farmakološke metode.

Promjene životnih navika i neke druge nefarmakološke metode mogu pripomoći u liječenju. Liječenje bolne menstruacije je individualno, stoga se mora prilagoditi bolesnici, težini kliničke slike i reprodukcijskim željama

Farmakološke metode zasad imaju najuvjerljivije pokazatelje učinkovitosti. Valja spomenuti kako u slučaju primarne dismenoreje postoji jak odgovor na placebo, pogotovo u početku terapije, ali se gubi tijekom daljnjih ciklusa.

Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAID) i oralni kontraceptivi osnova su farmakološke terapije primarne dismenoreje, odvojeno, ali i u kombinaciji, u slučajevima kad uz primjenu jednog lijeka simptomi i dalje traju. Dodavanjem spazmolitika drotaverina može se znatno olakšati izraženost simptoma i bolova, zbog čega bi ta kombinacija trebala biti sigurna i učinkovita metoda u liječenju žena s dismenorejom. Njihova potencijalna učinkovitost mogla bi se očitovati u smanjenju kontrakcija maternice i time manje izraženom ishemijom, te manjim stvaranjem prostaglandina odgovornih za podraživanje receptora za bol. U svijetu se za liječenje dismenoreje koriste i kombinirana pakiranja NSAID-a i spazmolitika.

Spazmolitik drotaverin odnedavno je dostupan i u našim ljekarnama kao bezreceptni lijek koji je kao pomoćna terapija namijenjen liječenju bolne menstruacije. Mogu ga koristiti djeca starija od 12 godina, i to u maksimalnoj dnevnoj dozi od 160 mg (podijeljenoj u dvije do četiri doze), dok je za odrasle uobičajena dnevna doza od 120 do 240 mg (podijeljeno u dvije do tri doze).

Ponovimo za kraj

Dijagnoza primarne dismenoreje postavlja se na temelju detaljne anamneze i kliničkog pregleda, koji isključuje prisutnost druge zdjelične patologije. Ako je liječenje potrebno, zasad su neke od najučinkovitijih farmakoloških metoda ujedno i dostatne, kao što je liječenje nesteroidnim antireumaticima i oralnim kontraceptivima. Spazmolitik kao dodani lijek opušta grč glatkih mišića maternice i uklanja bol.

Promjene životnih navika i neke druge nefarmakološke metode mogu pripomoći u liječenju. U svakom slučaju, liječenje bolne menstruacije je individualno, stoga se mora prilagoditi bolesnici, težini kliničke slike i reprodukcijskim željama.

Datum objave članka: 1. 10. 2011.