Trostruka zaštita zdravlja mokraćnog sustava

Žensko zdravlje / Uroginekologija Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Čak 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od infekcije mokraćnog sustava, a oko 20 posto njih ima ponavljajuće epizode

Infekcije mokraćnog sustava

Odmah iza infekcija respiratornih organa po učestalosti slijede infekcije mokraćnog sustava, koje su velik javnozdravstveni problem.

Najčešće se javljaju o obliku upale mokraćnog mjehura (cistitis) i vrlo često imaju recidivirajući (ponavljajući) karakter. Infekcijama su osobito izložene žene, a razlog tome leži ponajprije u razlici građe mokraćnog sustava u odnosu na muškarce. Čak 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od infekcije mokraćnog sustava, a oko 20 posto njih ima ponavljajuće epizode.

Mokraćne infekcije - uzroci

Uzročnici mokraćne infekcije u najvećem broju slučajeva prenose se iz debelog crijeva, odnosno iz područja analnog otvora, i prodiru u mokraćni sustav preko vanjskog otvora mokraćne cijevi te se dalje šire uzlaznim putem. Kod žena izvor infekcije mogu biti i patogeni mikroorganizmi iz vaginalnog području.

Većina infekcija (80 posto) uzrokovana je gram-negativnom bakterijom Escherichia coli (E. coli), koja u manjem broju normalno nastanjuje probavni sustav. Poremeti li se ravnoteža crijevne mikroflore, postoji mogućnost njezina pojačana razmnožavanja i prelaska u patogeni oblik. Da bi se razvila infekcija, mora postojati i mogućnost prianjanja bakterije na epitel mokraćnog sustava. E. coli posjeduje posebne proteinske adhezine koji se nalaze na posebnim nastavcima (fimbrijama) na površini bakterije, pomoću kojih se može vezati na ugljikohidratne receptore na epitelnim stanicama mokraćnog sustava. Stoga prevencija prianjanja (adhezije) igra važnu ulogu u prevenciji ponavljajućih infekcija.

Što pogoduje mokraćnoj infekciji?

Mnogi rizični čimbenici mogu pogodovati nastanku infekcije. Tako je, primjerice, pojava prve infekcije prije petnaeste godine života povezana s češćim infekcijama u kasnijoj dobi. Uz to, infekcije se češće javljaju kod djevojčica čije majke imaju učestale infekcije (genetska predispozicija).

Zbog hormonskih promjena, pojavnost infekcija povećana je i tijekom trudnoće i postmenopauze. Među predisponirajućim čimbenicima svakako treba spomenuti uporabu kontraceptiva (oralni kontraceptivi, kondomi, dijafragma i spermicidi) i antibiotika te kortikosteroida i imunosupresiva, koji dodatno slabe imunitet.

Mokraćne infekcije - simptomi

Postavljanje dijagnoze najčešće ne stvara veći problem zbog karakterističnih simptoma: bolno mokrenje (dizurija), neodgodiva potreba za mokrenjem ili učestalo mokrenje manjih količina, te mokrenje noću.

Mokraća može biti zamućena i neugodna mirisa, a mogu se pojaviti i krv ili gnoj. Ako se upala proširi i na gornji dio mokraćnog sustava (mokraćovode i bubrege), mogući su bolovi u trbuhu ili donjem dijelu leđa, povišena temperatura, zimica, mučnina i povraćanje.

Mokraćne infekcije - liječenje

Nakon postavljanja dijagnoze, koja se temelji na kliničkim simptomima i rezultatima analize mokraće (kemijska analiza, mikroskopski pregled, urinokultura - biogram i antibiogram), određuje se terapija, koja najčešće uključuje kratkotrajnu primjenu antibiotika (preporučuje se prema antibiogramu). Iako su antibiotici vrlo učinkoviti, trebaju se primjenjivati s oprezom zbog mogućih nuspojava, kao što su proljev, depresija ili glavobolja. Njihova učestala primjena može dovesti i do bakterijske rezistencije (otpornosti bakterija) i utjecaja na dobre bakterije u organizmu, što može izazvati "bujanje" patogenih mikroorganizama.

Tijekom infekcije potrebno je obilno uzimati tekućinu (dvije do tri litre dnevno) kako bi se učestalim mokrenjem isplavio što veći broj bakterija iz mokraćnog mjehura, utopliti se, a po potrebi uzeti analgetike (sredstva protiv bolova) i antipiretike (sredstva za snižavanje povišene temperature).

MJERE OPREZA

Učestalost ponavljajućih infekcija može se smanjiti kontrolom predisponirajućih čimbenika, stoga se preporučuju sljedeće mjere:
  * izbjegavanje spolnog odnosa do izlječenja infekcije
  * pranje intimnog područja i mokrenje prije i nakon spolnog odnosa s ciljem odstranjenja bakterija
  * unos do tri litre tekućine tijekom akutne epizode infekcije, odnosno dvije do tri litre nakon toga
  * održavanje higijene intimnog područja i brisanje u smjeru od naprijed prema natrag
  * izbjegavanje duljeg zadržavanja mokraće
  * nošenje pamučnog rublja i izbjegavanje nošenja uskih hlača
  * izbjegavanje primjene neodgovarajućih proizvoda za higijenu intimnog područja.

Ponavljajuće mokraćne infekcije - liječenje

Ako se infekcije javljaju više od tri puta godišnje, govori se o ponavljajućim infekcijama mokraćnog sustava. Njihov tretman uključuje savjete o zdravom načinu života i niske doze antibiotika, kako bi se spriječilo naseljavanje (kolonizacija) mokraćnog sustava patogenim mikroorganizmima.

Prema dijagnostičkom i terapijskom postupniku, koji je objavila ISKRA (Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike), za prevenciju ponavljajućih infekcija preporučuju se proizvodi od brusnice i laktobacili, čiju su učinkovitost pokazale kliničke studije.

Svoje mjesto ima i medvjetka, koja je puno više od čaja. Brusnica, kao i sočna borovnica, njezine su sestre i ujedno biljke svevremenskih slastica za nas i medvjede. Medvjetka je najgorča i najtrpkija od tri sestre. Njezini crveni plodovi, koji sliče brusnici, slatki su samo medvjedima, zato ih je narod prozvao medvjeđim grožđem. Tri sestre su u svim narodima, osim kao plodovi, bile neraskidivo povezane s našim bubrezima i mjehurom. Iako to slabije pamtimo za borovnicu, brusnica je u ušima gotovo od dječje dobi. No u slučaju primjene brusnice svakako treba voditi računa o količini aktivnih tvari koje je potrebno unijeti u organizam da bi se mogla očekivati njezina učinkovitost, zbog čega je uputno dati prednost proizvodima koji sadrže standardiziranu količinu aktivnih tvari s točno poznatim udjelima pojedinih komponenti.

Dodaci prehrani i drugi pripravci s medvjetkom doprinose normalnoj funkciji mokraćnog sustava. U ljekarnama je dostupan i tradicionalni biljni lijek s ekstraktom medvjetke, namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem, a nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja.

Uravnotežena fiziološka crijevna mikroflora

Kako je glavni uzročnik infekcije mokraćnog sustava E. coli, koja je i uobičajen stanovnik našeg organizma, postavlja se pitanje zašto uopće dolazi do infekcije. Već smo spomenuli da je jedan od razloga njezino pretjerano razmnožavanje i širenje prema mokraćnom mjehuru. Preduvjet da do toga ne bi došlo i ujedno zaštitni čimbenik je zdrava i uravnotežena fiziološka crijevna mikroflora. Da bi se održala njezina ravnoteža, preporučuje se, među ostalim, nadoknada dobrih bakterija pomoću dodataka prehrani koji ih sadrže.

Povoljni učinci vitamina A

Već od 1920. vitamin A poznat je kao protuupalni vitamin. Pokazalo se da povećava učinkovitost imunosnog odgovora na infekciju i u situacijama kad postoji narušena epitelna barijera u probavnom sustavu. Uz to, pokazuje učinak i na rast i diferencijaciju epitelnih stanica probavnog sustava. Vitamin A pridonosi normalnoj funkciji imunosnog sustava i održavanju zdravlja sluznica, među koje ubrajamo i sluznicu mokraćnog sustava.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 6. 2017.
izdvojeni proizvodi