Briga za zdravlje zuba počinje začećem!

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marija Sović dr. med. dent.

Dok očekujete prinovu, pronađite toliko vremena da posjetite stomatologa jer vaši zubi i zubi vašeg djeteta to zaslužuju

Što se u trudnoći mijenja

Jedna je od temeljnih zadaća suvremene zdravstvene zaštite da preventivnim mjerama, dijagnostičkim i terapijskim postupcima osigura porođaj zdrava djeteta i očuva majčino zdravlje. Među prioritetne zdravstvene probleme ubraja se i karijes djece, koji danas poprima endemski karakter i među najučestalijim je bolestima na svijetu, od koje prije ili kasnije obole gotovo svi ljudi.

Suvremen pristup toj danas najraširenijoj bolest nije primarno liječenje, iako je to važno, nego prevencija. Briga za zdravlje zuba počinje, naime, već u trudnoći, a nastavlja se, još intenzivnije, nakon rođenja. Uključuje prehranu i prehrambene navike, redovitu higijenu te redovite stomatološke preglede.

Na prvi stomatološki pregled majka bi trebala otići čim dozna da je trudna. Trudnoća u tijelu žene uzrokuje brojne promjene, anatomske, histološke, biokemijske i hormonske. Sve su one prirodne, a zadaća im je pripremiti organizam žene, buduće majke za trudnoću i porođaj. Mnoge žene, poznato je, povraćaju u trudnoći zbog povećane podražljivosti centra za povraćanje u mozgu i poremećaja hormonske ravnoteže. Povraćanje uzrokuje promjene u kiselosti usne šupljine, zbog čega slina postaje kiselija i štetno djeluje na zubnu caklinu. Zbog povećana djelovanja hormona zubno meso (gingiva) u trudnoći je osjetljivije i često burno reagira, dolazi do upale zubnog mesa uz stvaranje džepova i bujanja papila (dio zubnog mesa između zuba). Smanjena je želučana kiselost, zubno je meso osjetljivo i krvari, zbog čega je održavanje pravilne oralne higijene otežano, a ponekad i onemogućeno.

Kod nekih se žena javlja sve nabrojeno, što dovodi do akutnih, burnih promjena, kod drugih samo neki čimbenici, pa su i promjene puno blaže.

Dakle, povećanje karijesa u trudnoći može se objasniti promjenama kiselosti sline, bujanjem zubnog mesa i stvaranjem džepova, a tako i povećanjem i nakupljanjem plaka. Svemu tome možemo pridodati promijenjeni način prehrane, ponajprije učestalije konzumiranje slatkiša, te rijetke posjete stomatološkoj ordinaciji. Na žalost, rijetki su odlasci trudnice stomatologu dijelom posljedica pogrešna vjerovanja da su za trudnoće stomatološki zahvati štetni. Uz to, buduća majka u tom razdoblju svu pažnju najčešće usmjerava na plod koji nosi pa sebe i svoje zube često zaboravlja.

Ispravite pogrešna vjerovanja

Dakle, ako je vašim zubima potreban neki zahvat, uputite se odmah bez straha stomatologu jer se zubi mogu, smiju i trebaju sanirati i za trudnoće. Stomatolog će u dogovoru s ginekologom izabrati najbolji način terapije koji neće štetiti ni vama ni vašem plodu. Rendgensko snimanje nije preporučljivo prvih 12 tjedana trudnoće, tj. u vrijeme najintenzivnijeg razvoja ploda. Poslije se snimanje treba svesti samo na najnužnije slučajeve u ordinacijama s ispravnim rendgenskim aparatima.

Ako dosad niste posjetili stomatologa, učinite to odmah. Prvi stomatološki pregled treba obaviti čim doznate da ste trudni. Stomatolog će vam pokazati kako provesti pravilnu higijenu usne šupljine, odstraniti loše ispune (plombe), kamenac i zubni plak kako ne bi došlo do podraživanja ionako osjetljiva zubnog mesa te će odmah početi s terapijom povećane i upaljene sluznice usta.

Savjetovat će vas i o prehrani te o dodatnoj medikaciji uzimanjem tableta fluora, što će svakako pomoći da zubi vašeg djeteta budu što zdraviji. Zubi vašeg djeteta počinju se, naime, razvijati sredinom šestog tjedna trudnoće, a za njihovu je izgradnju potrebna odgovarajuća prehrana koja, uz uobičajene sastojke, ugljikohidrate, masti i bjelančevine, sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala. Tako će trudnica zadovoljiti ne samo svoje nego i potrebe svoga ploda te mu omogućiti pravilan rast i razvoj.

Među sastojcima bitnima za pravilan razvitak zuba važno mjesto zauzima fluor. Djeluje tako da u zubnoj caklini (vanjski prvi sloj zuba) stvori spoj znatno otporniji na kiseline i njezine produkte, čineći zub otpornim na karijes. Stvaranje zubi najpogodnije je razdoblje za ugradnju fluora i o njegovoj ugradnji u tom intenzivnom razdoblju ovisi i kasnija otpornost zubi na karijes. Stoga je preporučljivo da sve trudnice, počevši od trećega mjeseca pa do kraja trudnoće, uzimaju tablete fluora od 1 mg. Tableta se uzima na prazan želudac, ne guta se nego se otopi u ustima i jedan sat nakon uzimanja valja izbjegavati obroke koji sadrže veće količine kalcija kako bi se tablete fluora mogle potpuno razgraditi u probavnom sustavu.

Dokazano je da su zubi djece čije su majke uzimale tablete fluora kvalitetniji i otporniji na karijes. Mliječni su zubi izrazito bijeli, a trajni imaju boju slonove kosti. Fisure (udubine) kutnjaka su niže, pa je smanjena mogućnost odlaganja hrane i stvaranja plaka.

Preporučljivo je posjetiti stomatologa barem svaka dva mjeseca. Zato, želite li da vaše dijete ima zdrave zube i da mu ne budu izvor boli i problema, počnite se odmah brinuti za njih. Ne zaboravite da dijete pri rođenju nije staro jedan dan nego devet mjeseci.

Dakle, u čistim i zdravim ustima u razdoblju od devet mjeseci vrlo teško može nastati novi karijes. Prema tome, nijedna trudnica koja se brine o zdravlju svojih zubi, provodi pravilnu i redovitu higijenu usne šupljine, na vrijeme kontrolira i sanira zube, liječi eventualne upalne promjene u ustima te se i na najmanje krvarenje javlja svom stomatologu zajamčeno neće imati posebnih problema sa zubima, niti više karioznih zuba zbog toga što je trudna. Ako se pridržavate prethodno navedenih savjeta, uvriježeno mišljenje da "svako dijete košta majku jedan zub" u tom slučaju pada u vodu.

Dok obilazite dućane i tražite kolica, odjeću i druge stvari za svoju bebicu, pronađite toliko vremena da posjetite stomatologa jer vaši zubi i zubi vašeg djeteta to zaslužuju. I ne zaboravite: zdravlje zubi vašeg djeteta u vašim je rukama!

Datum objave članka: 1. 2. 2004.