Crijevna mikroflora - vaš vlastiti mali svijet u našem svijetu

Bolesti i stanja / Opća medicina

Kako održati ravnotežu crijevnog mikrobioma i postići da svi njegovi stanovnici žive u savršenoj simbiozi? Odgovori su prilično jasni, iako možda iznenađujući

Pokušajte zamisliti ogroman kozmopolitski grad, recimo New York. Možda pri tome zamišljate klasični pogled na Times Square, koji je pun jjudi koji se slijevaju iz svih smjerova, a, povrh toga, i promet je jako gust. Žuti taksiji, neonska svjetla..., sve treperi, sve je u pokretu. No, nekim čudom, nema sudara, sve funkcionira kao u simbiozi.

Ako to možete zamisliti, onda odlično, jer vi zapravo gledate vlastitu crijevnu mikrofloru!

Bilijuni mikroorganizama u našim crijevima

U našim crijevima žive bilijuni mikroorganizama. Uglavnom su to bakterije, iako možemo pronaći i protozoe (praživotinje). Naziv za taj cijeli sustav je mikrobiota ili mikrobiom, a podrazumijeva skup svih mikroorganizama u crijevima koje tek treba u potpunosti definirati.

S anatomskog gledišta, crijeva nisu organ, nego više ekosustav, odnosno zajednica različitih mikroorganizama (bakterija, kvasaca, protozoa, gljivica i virusa). Ako želimo dočarati njihovu količinu, odnosno kad bismo mogli izvagati sve te mikroorganizme dobili bismo otprilike 1,3 kg. Ako istaknemo samo bakterije, onda možemo reći da u ljudskim crijevima ima do deset puta više bakterija nego stanica u cijelom tijelu i da one čine do 60 posto naše stolice. 

Neravnoteža crijevne mikrobiote - put u bolest

Sve dok su divovske kolonije bakterija u ravnoteži nema potrebe za pomoći izvana. Međutim, ako u grad dođe „neposlušni turist” ili jedan od semafora prestane raditi, možemo očekivati tešku nesreću. Tako je i s crijevima. U slučaju pojave neravnoteže (tzv. disbioza), neki oportunistički mikroorganizmi vrlo brzo preuzimaju nadmoć nad većinom što može za tijelo može imati štetne posljedice.

Znamo da su neuravnotežena prehrana i nedostatak vježbanja štetni za naš organizam pa tako i za crijevni mikrobiom, čija neravnoteža dovodi do različitih poremećaja. Primjerice, razne alergije na hranu dijelom su rezultat neravnoteže mikrobioma dok prekomjerni rast bakterija i posljedična proizvodnja toksina uzrokuju upalu u crijevima, koja, ako se pravilno ne liječi, može dovesti do poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva (SIC) pa čak i raka debelog crijeva.

Kako održati simbiozu

Postavlja se pitanje kako održati red u našim crijevima i postići da svi njegovi stanovnici žive u savršenoj simbiozi? Odgovori su prilično jasni, iako možda iznenađujući.
 
Kefir kao temelj blagostanja - Kefir je piće kavkaskog podrijetla koje se doslovno prevodi kao „dobar osjećaj”. Ovaj fermentirani mliječni proizvod je živa sinergijska kombinacija kvasca i bakterija koja na dvojak način mijenja okolinu u crijevima: opskrbom korisnim vrstama bakterija i suzbijanjem patogenih klica. U svom istraživanju iz 2017. godine, dr. Mosley iz Ujedinjenog Kraljevstva dokazao je da su bakterije sadržane u kefiru sposobne preživjeti djelovanje želučane kiseline i dospjeti do crijeva koja potom koloniziraju i suzbijaju patogene mikroorganizme. Stoga je kefir učinkovit i siguran kada je riječ o poboljšanju simptoma i normalizaciji stolice u pacijenata koji pate od zatvora ili proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva pa je poželjno priuštiti si ga barem dva puta tjedno.
 
Prehrana - Hranite se zdravo, raznoliko i uravnoteženo, izbjegavajte pretjeranu konzumaciju bijelog kruha i prerađene hrane (gotovi umaci, suhomesnati proizvodi, naresci itd.).
 
Tekućina - Čuli ste to milijun puta - pijte puno vode. Pokušajte piti najmanje jednu do dvije litre vode dnevno. Bolje je piti kontinuirano tijekom cijelog dana, nego popiti veću količinu odjednom.
 
Tjelesna aktivnost - Ne zaboravite se kretati, što u najboljem slučaju znači redovito vježbati, plivati ili baviti se bilo kojom drugom aktivnošću koja vam odgovara. Ne podcjenjujte ni značaj redovnih šetnji. Ukratko, za vas i vašu probavu bolje je bilo kakvo kretanje nego nikakvo.
 
Stres - Držite se podalje od stresa, jer dugotrajni stres ima katastrofalne posljedice na vaše tijelo. Obratite pozornost kako vaše tijelo reagira na stres – npr. nadutost, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor, problemi s disanjem.... To sigurno ne zvuči zdravo, zar ne? Stoga pokušajte naći vremena za sebe i to češće od jednom mjesečno.
 
Proljev - Ako vam se „iz čista mira pojavi proljev“ nemojte čekati da prođe sam od sebe. Pomozite svome tijelu i spriječite gubitak vode i elektrolita te moguću dehidraciju. Za tu namjenu na tržištu postoji dovoljno medicinskih proizvoda, no kad birate onda vodite računa da proizvod nema dodataka (poput šećera, boja, glutena i sl.) ni alergena te da ima konzistenciju koja omogućava olakšanu apsorpciju u vašem tijelu - npr. Enterosgel.      
 
U slučaju da imate problema, svakako se obratite svom liječniku, jer rano postavljanje dijagnoze definitivno pomaže više od same zabrinutosti da nešto nije u redu.
Datum objave članka: 17. 8. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi