Crna ili bijela, pitanje je sad

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Luka Lubina dr. med. dent.

Vjerojatno vas je vaš stomatolog često pitao želite li staviti bijeli ili crni ispun na zub, a da zapravo niste znali što to znači. Stoga ćemo u nastavku ukratko objasniti sve prednosti i mane amalgamskih i kompozitnih plombi

Crne plombe - čvrstoća koja odolijeva žvačnim silama

Crni ispun po svom je sastavu amalgam, odnosno slitina žive s jednom ili više kovina (najčešće kositar, srebro i bakar). Po samom sastavu amalagama vidi se da je riječ o vrlo čvrstom materijalu otporanom na djelovanje žvačnih sila. Žvačne sile u ustima su iznimno jake (puno jače na stražnjim zubima), zbog čega je za plombu potrebno upotrijebiti čvrst materijal da ne bi ispala ili se zub slomio. S obzirom na to da je amalgamski ispun izuzetno čvrst, fiziološke žvačne sile ne mogu utjecati na njegovu trajnost i kvalitetu.

No, postoje i neke negativne strane amalgamske plombe. Jedna od njih je ta što se mehanički veže na zub jer nema mogućnosti kemijskog vezanja za zubno tkivo. Nadalje, kako bi se dobilo dovoljno prostora za ispun, treba izbrusiti više zuba, što često znači da se brusi i zdravi dio. Velika rasprava i zabrinutost razvili su se zbog toksičnosti žive. Točno je da je živa toksična, ali samo u većim količinama i ako iz amalagama prodre dalje u organizam, no to se vrlo rijetko ili nikada ne događa u praksi. Amalgamski ispuni mogu obojati gingivu, jer ako se ozlijedi sluznica u njezinoj blizini, čestice amalgama mogu se naći u tkivu. U tom slučaju može varirati boja amalgamske tetovaže, ovisno o slitini ili materijalu koji se koristio pri restauraciji zuba. Živa u kombinaciji s drugim metalima čini siguran i stabilan materijal, no s obzirom na to da je ipak riječ o metalu, u kombinaciji s drugim metalima (metalne krunice, proteze itd.) u ustima se može pojaviti i reakcija galvanizma. Na kraju, kad sve negativnosti uzmemo u obzir, možemo reći da je ipak najveća negativna strana dentalnih amalgama zapravo njihova boja.

Sve novije studije pokazale su da je amalgamski ispun vrlo siguran i učinkovit za dentalnu primjenu, što potvrđuju mnoge strukovne udruge, pa i Američka stomatološka udruga. Kako se koristi već nekoliko desetljeća, logično je zaključiti da ipak nije riječ o tako lošem materijalu koji nipošto ne biste smjeli staviti u usta.

Bijele plombe - imaju sve što crne nemaju

Po sastavu, bijeli ispuni uglavnom su kompozitne smole koje ne sadrže metal, pa tako ni živu. Za njegovu izradu nije potrebno brusiti ništa više zuba osim karijesom ili traumom destruirane cakline i dentin, što u konačnici čuva zdravo zubno tkivo. Prednost kompozitnog ispuna je i u čvrstoći veze sa zubom, jer se kemijski lijepi na zubno tkivo uz pomoć adhezivnog ljepila koje se nanosi nakon pripreme kaviteta posebnom kiselinom. Kompoziti su estetski savršeni jer se pomoću njih mogu zorno reproducirati sve nijanse boja. Vrhunska estetika postiže se kompozitima za prednje zube, koji su malo mekši od onih za stražnje, koji se pak odlikuju izuzetnom čvrstoćom i stabilnosti.Naravno, i bijeli ispuni imaju negativne strane. Jedna od njih je što pod utjecajem nikotina, kofeina i obojanih prehrambenih namirnica mogu promijeniti boju, odnosno potamnjeti. Malo ih je teže postaviti nego crne. Naime, pri radu s kompozitom potrebna je apsolutna suhoća u ustima pacijenta i pacijent mora biti miran, jer u suprotnom svaki kontakt kompozita sa slinom utječe na konačni rezultat ispuna. To je jedan od razloga što ga je katkad teško postaviti kod nemirne djece.
Nove generacije kompozita zapravo i nemaju neku izrazitu manu, osim što im je tržišna vrijednost visoka, pa su skupi.

Kombinacija materijala
Kompoziti nisu jedini bijeli ispuni, jer postoji i takozvani cementni ispun, koji je čak i biokompatibilniji, što znači da je po strukturi bliži samom tkivu zuba. Nedostatak mu je u tome što se brže troši i treba ga češće mijenjati. Najbolja vrsta plombe je kombinacija kompozita i cementnog ispuna: sloj cementa postavlja se u blizini pulpe zuba (živca), a kompozit preko njega za čvrstoću i završni estetski dojam.

Kompozitni materijali danas su toliko razvijeni da pomoću njih možemo nadoknaditi gotovo sve nedostatke zuba, od estetskih do funkcionalnih. Postoje čak i kompoziti s primjesama keramike koji svojom estetikom mogu parirati čak i keramičkim ljuskicama i krunicama.

Osobni izbor

Koju vrstu plombe izabrati, vaša je osobna volja. Odvagnite što vam se više sviđa i što vam je dostupno, pa to recite svom stomatologu. Vrlo se često može čuti pitanje mogu li se bijele plombe dobiti na račun zdravstvene iskaznice HZZO-a. Djeci do 18 godina sve vrste ispuna pokriva zdravstveno osiguranje. Starijima od 18 osiguranje pokriva bijele plombe samo za prednje zube (od jednog do drugog očnjaka), a za sve ostale zube potrebno je platiti prema važećem cjeniku i veličini, odnosno vrsti plombe. Amalgamski ispuni pokriveni su osnovnim zdravstvenim osiguranjem, bez obzira na to je li riječ o prednjim ili stražnjim zubima.

I na kraju, ono što stalno morate imati na umu jest da, iako su i amalgamski i kompozitni ispuni vrlo učinkoviti, u konačnici je prevencija ipak najbolji lijek.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.