Sve počinje pravilnim odabirom zubne četkice

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Dario Bojčić univ. mag. dent. med., spec. parodontolog

Prema priopćenju američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje, više od 60 posto svih zubnih bolesti povezano je s biofilmom

Iako bolesti paradonta mogu biti djelomično određene genetikom, u većini slučajeva na izgled i zdravlje zubi utječemo sami, prije svega prevencijom i odgovarajućom oralnom higijenom. To podrazumijeva odabir kvalitetne četkice za zube, redovito i pravilno pranje zubi, korištenje kvalitetnih pasti za zube, zubnog konca i tekućine za ispiranje usne šupljine.

Uzroci bolesti parodonta

Zubni plak, mekana bjelkasta naslaga na zubnoj površini (biofilm), sastavljen je od različitih vrsta bakterija, koje luče tvari (kombinaciju bjelančevina i šećera), kojima se okružuju i štite od vanjskih utjecaja. Prema priopćenju američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje, više od 60 posto svih zubnih bolesti, kao što su karijes, gingivitis i parodontoza, povezano je s biofilmom.

Među glavnim uzrocima nastanka i širenja biofilma definitivno su najodgovorniji neodgovarajuća oralna higijena, neodgovarajuće zubne ispune (plombe), morfologija i sastav zuba, ortodontske naprave te pušenje, nezdrava prehrana i šećerna bolest.

Krenimo redom...

Karijes
Najrasprostranjenija bolest zuba u suvremenom svijetu je karijes. On ne nastaje preko noći. Najprije se na zubu stvara tanka naslaga bez bakterija i stanica, na koju se naseljavaju bakterije, a potom se razvija zubni plak. Povećana kiselost u zubnom plaku nepovoljno djeluje na caklinu, pa počinje njezina demineralizacija i javlja se početna karijesna lezija. U početku izgleda kao bijela mrlja, a kad postane tamna ili se pojavi rupica, znači da je proces već prošao caklinu i ušao u dentin. Dok je karijes još u caklini, ne boli, a ne primjećuje se ni bijela mrlja na zubu. Simptomi se javljaju tek kad karijes probije do dentina, a osjećaju se kao bol na toplo ili slatko.

U podlozi razvoja karijesa djelomično su nasljedne karakteristike, a potom i ostaci hrane, stvaranje zubnog plaka i popratno naseljavanje bakterija. Među mikroorganizmima koji imaju ulogu u njegovu nastanku najučestaliji je Streptococcus mutans. Svaki karijes, na kojem se dodatno zadržavaju ostaci hrane, postaje idealno mjesto za razmnožavanje velikog broja bakterija.

Kao i kod karijesa, zubni plak glavni je uzrok razvoja bolesti zubnog mesa i okolne kosti, to jest gingivitisa i parodontitisa.

Gingivitis
Znakovi gingivitisa su upalno promijenjene i otečene desni koje i na blagi dodir krvare. Ako vam se događa da pri četkanju zubi primijetite krv, razlozi mogu biti gingivitis, neodgovarajuća i pregruba četkica za zube ili nepravilno četkanje. Za razliku od parodontoze, gingivitis se može razviti u svakoj životnoj dobi, čak i nakon nicanja prvih zubića. Često se javlja zbog stresa, iscrpljenosti ili kod trudnica.

Ako uočite simptome gingivitisa, poželjno je brzo reagirati - promijeniti četkicu za zube u mekšu i s tanjim vlaknima te poboljšati oralnu higijenu, što znači redovito prati zube, koristiti zubni konac i nakon svakog pranja zubi usnu šupljinu isprati antiseptičkim sredstvom koje smanjuje nakupljanje zubnog plaka i ublažava upalu desni.

Ako se zanemare početne promjene, s vremenom se pogoršaju i napreduju u parodontitis, koji se puno teže liječi i ima ozbiljnije posljedice.

Parodontoza, bolest odraslih ljudi
Zanemarivanjem upale, krvarenja i promjena u usnoj šupljini s vremenom uzrokujemo progresiju procesa u parodontitis i parodontozu. Ako smo gingivitis definirali kao upalni proces, parodontozu možemo opisati kao destruktivni proces. Napredovanje ove bolesti uzrokuje propadanje parodontnih tkiva (gingiva, ligamenti i potporna kost). Parodontni džepovi postaju sve dublji (više od šest milimetara), u njima se nakupljaju bakterije i krvare, zbog čega se iz usta neprestano osjeća neugodan zadah, a hranjenje je otežano. S obzirom na to da kod parodontoze propadaju tkiva koja drže zub u čeljusti, proces rezultira klimavošću i, na kraju, gubitkom zubi.

Najjače oružje protiv parodontnih bolesti

Prava četkica za zube jedno je od najjačih oružja kojima se borimo protiv parodontnih bolesti. Međutim, četkice za zube plodno su tlo za razvoj milijuna bakterija, koje se u vlažnom prostoru kupaonice udvostručuju svakih pola sata i mogu dosegnuti broj od 100 milijuna.

Kako bi doskočili tome, stručnjaci su razvili antibakterijske i dezinfekcijske četkice za zube u čija su vlakna implementirali čestice srebra, koje učinkovito i kontinuirano sprječavaju razvoj i širenje bakterija te tako omogućuju zdravlje zuba i desni.

Pri odabiru četkice također je važno provjeriti kvalitetu i mekoću njezinih vlakana. Četkice s ultratankim vlaknima lako dosežu teško dostupna mjesta, čisteći pritom ostatke hrane, zbog čega se smanjuje razmnožavanje bakterija koje uzrokuju parodontne bolesti.

Datum objave članka: 1. 12. 2014.