Iglicama prožet pogled

Bolesti i stanja / Vidni sustav Marija Mesnić dr. med. vet

Suho oko bitno utječe na kvalitetu života, uzrokujući ne samo bol i iritaciju oka, nego i opće simptome kod srednje teškog i teškog oblika

Sindrom suhog oka, sve raširenija pojava modernog načina života, multifaktorijalna je bolest očne površine i suza koju prati povišena osmolarnost suznog filma i upalne promjene na očnoj površini, što rezultira simptomima neugode, poremećaja vida i nestabilnosti suznog filma, s mogućim oštećenjem očne površine. U osnovi, riječ je o poremećaju suznog filma uzrokovanom smanjenom produkcijom suza ili njihovim obilnim hlapljenjem (evaporacija).

Suzni film proizvod je suznih žlijezda i žljezdanih stanica oka, tanki sloj koji prekriva površinu rožnice i očne spojnice (konjunktive). Nije jedinstven, nego se sastoji od tri osnovna sloja:

OSNOVNE FUNKCIJE SUZNOG FILMA

- hidratizacija oka,
- podmazivanje površine oka,
- prehrana rožnice,
- čišćenje površine oka,
- zaštita oka - antimikrobno djelovanje,
- održavanje optimalne pH vrijednosti,
- sudjelovanje u lomu (refrakciji) svjetlosti.

  • mucinski sloj - smješten je neposredno na površini rožnice, a proizvode ga vrčaste stanice očne spojnice. Funkcija mu je podmazivanje očne površine jer omogućuje vezu epitela s vodenim slojem, a u kombinaciji s treptanjem hvata strane čestice, stanične ostatke i mikroorganizme;
  • vodeni sloj - srednja komponenta suznog filma koju proizvode glavna i pomoćne suzne žlijezde. Budući da sadrži brojne elektrolite, proteine, vitamine, antimikrobne tvari, imunoglobuline i hormone, zadužen je za prehranu, zaštitu i podmazivanje očne površine;
  • lipidni sloj - masni sloj koji sprječava hlapljenje vodenog sloja. Proizvode ga Meibomove i Zeissove žlijezde.

Najčešća oftalmološka dijagnoza

Suho oko uobičajen je očni problem i među najčešće je dijagnosticiranim u oftalmološkoj praksi (25 posto svih oftalmoloških pacijenata). Učestalost njegove pojave u dobnoj skupini od 30 do 60 godina je oko 11 posto, s tim da se češće javlja kod žena i starijih osoba (75 posto populacije starije je od 60 godina), posebno onih sa sistemskim bolestima (artritis, alergije...).

Suho oko bitno utječe na kvalitetu života, uzrokujući ne samo bol i iritaciju oka, nego i opće simptome kod srednje teškog i teškog oblika. Od lokalnih simptoma javljaju se crvenilo oka, žarenje, peckanje, osjećaj "pijeska u očima", zamagljen vid, umor očiju, nitasti sekret, osjetljivost na svjetlost i suženje očiju.

U pravilu, sindrom suhog oka ima kroničan tijek, a klinička slika može varirati od blage i subkliničke, gdje su simptomi prisutni uz djelovanje čimbenika provokacije (vjetar, klima uređaji, kontaktne leće), do srednje teškog i teškog oblika, gdje se, uz ostale simptome, može oštetiti epitel, a s vremenom razviti i ozbiljnije stanje (neovaskularizacija rožnice, ožiljci spojnice) koje vodi oštećenju vida (ožiljci rožnice, keratinizacija epitela).

Dva osnovna oblika

Hiposekrecijski oblik
Posljedica je nedovoljne proizvodnje suza. Razlikujemo dva entiteta:

  • Sjögrenov sindrom - autoimuna bolest koja, osim suznih žlijezda, zahvaća i druge žlijezde i organe u tijelu;
  • non-Sjögrenov sindrom - poremećaj funkcije suznih žlijezda povezan sa starenjem, menopauzom kod žena i uzimanjem određenih lijekova, poput antihipertenziva, antihistaminika, oralnih kontraceptiva, antikolinergika, analgetika i antidepresiva. Javlja se kod opstrukcije suznih putova i poremećaja treptanja. Kod ovog oblika simptomi su izraženiji navečer, s osjećajem peckanja u očima.Hiperevaporativni oblik
Nastaje kao posljedica pojačana isparavanja suznog filma uslijed deficita lipidnog sloja, bolesti vjeđa, oštećenja površine oka ili nošenja kontaktnih leća. Kad govorimo o nositeljima kontaktnih leća, treba reći da kod njih u slučaju duljeg nošenja leća dolazi do desenzibilizacije rožnice, zbog čega se javlja i sklonost pojavi suhog oka, kao i kod pacijenata podvrgnutih kirurškim zahvatima, poput uklanjanja katarakte i laserskog skidanja dioptrije (LASIK). Kod ovog oblika suhog oka katkad se, obično ujutro nakon buđenja, javlja teško zaustavljivo suženje oka.

Sve veće značenje za pojavu i razvoj sindroma suhog oka, bez obzira na to o kojem je obliku riječ, imaju i čimbenici iz okoliša, i to zbog sve raširenijeg načina života u klimatiziranim zatvorenim prostorima s niskom vlažnošću i zagađenjem zraka. Pritom, obično bez treptanja, dugo radimo na računalima i pomno gledamo u zaslon, a ako još pritom nosimo kontaktne leće, postajemo dobri kandidati za razvoj suhog oka. No, i u okolišu možemo naći čimbenike koji predisponiraju njegov razvoj, kao što su prevelika izloženost suncu, vjetar, prašina i velike temperaturne razlike.

Utvrđivanjem uzroka do prave dijagnoze

Brojne su bolesti očne površine čiji su simptomi -osjećaj stranog tijela, blagi svrbež, iritacija i bolnost - nalik sindromu suhog oka. Za postavljanje dijagnoze suhog oka pomaže utvrđivanje uzročnih čimbenika, kao što su nepovoljan utjecaj iz okoline (izloženost niskoj vlažnosti zraka, ventilatorima, klimatskim uređajima) ili dugotrajno naprezanje očiju (koncentrirano čitanje, rad na računalu), odnosno olakšavajuće okolnosti (nestanak simptoma nakon korištenja umjetnih suza). Radi postavljanja preciznije dijagnoze, postoje brojni dijagnostički testovi koji se standardno koriste u oftalmologiji, a čiji rezultati donose kvantitativnu i kvalitativnu procjenu stanja suznog filma na očnoj površini.

Tegobe je moguće olakšati

Suho oko ne može se izliječiti, no bitno je olakšati postojeće simptome i prevenirati daljnja pogoršanja.

Umjetne suze
Najčešće se koriste u tretmanu suhog oka, jer donose olakšanje u svim stadijima suhog oka, bilo samostalno kod blagog do umjerenog oblika ili u kombinaciji s drugom terapijom kod ozbiljnijeg stupnja. Većina zamjenskih suza ima podmazujuće djelovanje, ali mogu i nadomjestiti nedostatak prirodnih suza (volumen, elektroliti), smanjiti osmolarnost suznog filma te pomoći u održavanju njegove stabilnosti. Pri izboru umjetnih suza savjetuju se one kod kojih konzervans ne dolazi u doticaj s očima.

Izbjegavanje štetnih utjecaja iz okoline
Uključuje izbjegavanje prašnjavih i zadimljenih prostora, propuha, klimatiziranih prostora te ovlaživanje zraka.

Razvijanje dobrih navika
Pomažu i promjene životnih i radnih navika, npr. pribjegavanje češćim kraćim stankama prilikom koncentriranog čitanja ili rada na računalu. Nositelji kontaktnih leća trebaju se pridržavati uputa o pravilnom nošenju i njezi kontaktnih leća. Poboljšanje je uočeno i kod bolje higijene oka (npr. skidanje šminke), a tople komprese i blaga masaža vjeđa pojačavaju lučenje lipidnog sloja (kod evaporativnog oblika).

Prehrana
Istraživanja su pokazala da prehrana bogata esencijalnim omega 3 masnim kiselinama i vitaminom A može pridonijeti poboljšanju.

Umjetne suze koje postaju prirodne

Umjetne suze Blink® contacts i Blink® intensive brzo i učinkovito uklanjaju simptome suhih i umornih očiju koji se mogu pojaviti kod svakodnevnog rada ispred računala, alergije, nošenja kontaktnih leća ili boravka u klimatiziranim prostorima. Uz to, primjenom umjetnih suza pojačano se ispiru alergeni sa spojnice oka, što svakako može olakšati simptome alergije.

Potiču stabilnost suznog filma, čime se poboljšava produkcija suza i zacjeljivanje sitnih erozija rožnice. Zbog prirodnog konzervansa OcuPurea, koji se pod utjecajem svjetla u oku razlaže na prirodne sastojke suza, nema dodatne iritacije oka. Vrlo su blage, pa se po potrebi mogu kapati i nekoliko puta na dan. Mogu se koristiti uza sve vrste kontaktnih leća, s tim da prije njihove uporabe nije potrebno skidati leće.

Datum objave članka: 1. 12. 2012.