Intervju - S novim vidom u nove pobjede

Bolesti i stanja / Vidni sustav

Primjena lasera za bolesnika je poput light showa - čuje ga i vidi, ali ga ne osjeća

Sportaše rijetko tko vidi s naočalama, a za mnoge od njih ni najvjerniji fanovi ne znaju da im treba pomagalo za vid. Kako nam je rekao dr. Šarić, isto vrijedi i za Ivanu Brkljačić, najbolju hrvatsku bacačicu kladiva, i Irenu Dolenčić, hrvatsku reprezentativku u tajlandskom boksu, koje su godinama nosile leće. Premda su, u odnosu na nošenje naočala, leće sportašima daleko praktičnije, za Ivanu i Irenu to očito nije bilo rješenje.

Pri dolasku u centar za lasersku korekciju vida VisuMed, Ivana se požalila kako je uvijek prijetila opasnost da joj leća ispadne ili da se u ključnom trenutku pomakne, da se zagubi kutijica, nestane tekućine za ispiranje…, a posebno su joj smetali nelagoda i crvenilo očiju zbog iritacije izazvane znojenjem. Stoga se, čim joj je sportski raspored dopustio, u dogovoru s dr. Šarićem odlučila na operaciju, najprije na jednom, a zatim i na drugom oku, kojom se u potpunosti riješila dioptrije. U razgovoru nakon operacije istaknula je kako joj je bilo važno to što je nije boljelo i što nije trebalo ostajati u bolnici i odvajati vrijeme za oporavak, nego je odmah sutradan mogla nastaviti sa svakodnevnim životom i treningom, a najbolje od svega bilo joj je to što je konačno vidjela i bez leća, ispričao je dr. Šarić.

Slično je bilo i s Irenom Dolenčić, aktualnom državnom prvakinjom u tajlandskom boksu, koja se odlučila za zahvat uoči priprema za Svjetsko prvenstvo. Kako borilački sportovi zahtijevaju ekstremne reflekse, superioran vid jedan je od ključnih elemenata. Kontaktne leće mogu se pomaknuti, ispasti ili zasmetati u ključnom trenutku. "U njezinu slučaju postignut je tzv. supervid, dakle 200 posto normalnog vida, za što je zaslužan laser, ali i Irenina mladost i genetika", istaknuo je dr. Šarić.

Tako su se naše reprezentativke pridružile nizu klijenata VisuMed centra koji su se uspješno riješili dioptrije. Tijekom 15 godina, koliko postoji, u VisuMed centru izvedeno je više od 60.000 zahvata, među ostalim i na brojnim sportašima, liječnicima, političarima i drugim osobama iz javnog života.

Danas je VisuMed jedini centar u Hrvatskoj koji je usko specijaliziran za lasersku korekciju vida. Uz najnoviji laser i vrhunske dijagnostičke aparate, VisuMed surađuje s vodećim hrvatskim oftalmolozima, a svojim klijentima pruža bezbolnu i brzu korekciju vida.

O LASIK metodi

Dr. Šarić je istaknuo kako je riječ o posve bezbolnoj, kratkotrajnoj operaciji kojom se uspješno korigiraju astigmatizam, dalekovidnost i kratkovidnost (od +6 do -12 dioptrija). Visoko precizni sustavi kompjutorski vođenog lasera vode računa o tome da je tijekom zahvata oko točno ispod laserske zrake. Ako bolesnik nehotice pokrene oči, sustav praćenja pogleda osigurava da laserska zraka uvijek precizno pada na izračunato mjesto odstranjivanja rožnice. Cijeli zahvat nadzire liječnik pomoću mikroskopa. Postupak završava za samo nekoliko sekundi. Nakon kratkotrajnog odmora liječnik još jednom kontrolira rezultat operacije i neposredno nakon toga bolesnik može ići kući. Nakon primjene LASIK postupka oštrina vida postiže se za nekoliko sati, pa pacijent može već sutradan normalno raditi i voziti, a bolova nakon operacije nema. "Primjena lasera za bolesnika je poput light showa - čuje ga i vidi, ali ga ne osjeća", vrlo slikovito usporedio je dr. Šarić.

Prvih dana nakon operacije treba biti vrlo oprezan. U postoperativnom tijeku na operirano se oko u pravilu ne stavlja zavoj, a kao zaštita tijekom noći preko oka se može staviti perforirani štitnik. Nužno je izbjegavati trljanje očiju, bazene i saune te kontaktne sportove. Treba intenzivno koristiti umjetne suza, koje u smanjenom intenzitetu treba koristiti i određeno vrijeme nakon zahvata, a prema uputi liječnika. Katkad se prva dva dana nakon operacije može osjetiti nelagoda u oku, osjećaj prisutnosti stranog tijela. Ti su simptomi bezopasni i potpuno nestaju nakon pojačane terapije umjetnim suzama.

Brz povratak na posao (za dan do dva) moguć je samo ako je radni prostor ispunjen uobičajeno kvalitetnim zrakom (npr. rad u uredu), dok je rad u prašnjavim prostorima ponovno moguć tek nakon dva tjedna.
Ne treba zaboraviti da se za postizanje optimalnih rezultata treba strogo pridržavati liječnikovih uputa i termina postoperativnih kontrolnih pregleda.

Na skijanje bez naočala i kontaktnih leća

Baš kao i vrhunski sportaši, i skijaši rekreativci oči izlažu ekstremnim uvjetima. Uživanje u skijanju na planinama povezano je i s potrebom nošenja naočala ili kontaktnih leća. Suh i hladan zrak, ultraljubičaste zrake i odsjaj od snijegom prekrivenih padina ometaju dobar vid, što umanjuje užitak u sportu, a u najgorem slučaju može izazvati i padove s teškim ozljedama.

Laserska korekcija vida, koja vrhunskim sportašima omogućuje besprijekoran vid, dostupna je i rekreativcima, a omogućuje im neometan doživljaj omiljenog sporta. Planirate li operaciju prije odlaska na skijanje, poslušajte savjet liječnika koji će vas operirati, izaberite prikladne sunčane i zaštitne naočale i ne zaboravite ponijeti umjetne suze koje će vam na suhom planinskom zraku omogućiti kristalno čist vid.

Intervju: mr. sc. Dean Šarić, dr. med., spec. oftalmolog, Klinika za očne bolesti KB Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, Zagreb | VisuMed centar za lasersku korekciju vida, Nova Ves 11, Zagreb
Razgovarala: Dunja Antonović

Datum objave članka: 1. 12. 2007.