Jednodnevna kontaktna leća za zahtjevne dane

Bolesti i stanja / Vidni sustav Tena Osrečak mag. comm.

U skladu sa sve zahtjevnijim stilom života, tvrtka Johnson&Johnson Vision predstavila je jednodnevnu kontaktnu leću Acuvue® Oasys 1-Day s tehnologijom HydraLuxe™

Potrebe nositelja na prvom mjestu

Otkad je 1987. godine predstavila prvu meku kontaktnu leću za jednokratnu upotrebu, pronalazak najprikladnije kontaktne leće za svakog nositelja u središtu je svakodnevnog rada stručnjaka tvrtke Johnson & Johnson Vision. Taj zadatak sada olakšava bolje razumijevanje potreba nositelja leća te izrada novih koncepata u tehnologiji izrade i dizajnu leća. Johnson & Johnson Vision svojim korisnicima nudi portfelj vodećih svjetskih kontaktnih leća iz brenda Acuvue®. Kao nadogradnja uspjeha brenda Acuvue® Oasys nastala je nova kontaktna leća Acuvue® Oasys 1-Day izrađena tehnologijom HydraLuxekoja spaja značajke dizajnirane posebno za nositelje u zahtjevnim danima.

Dizajn inspiriran okom i prožet suzama

Kontaktne leće iz brenda Acuvue® te metode njihove evaluacije temelje se na filozofiji inspiriranoj okom, odnosno Eye-Inspired dizajnu. U takvom pristupu znanstvenici i klinički stručnjaci kao početnu točku uzimaju razumijevanje fiziologije oka, a zatim se time rukovode i u razvoju novih proizvoda. Taj je koncept već uspješno primijenjen i na druge leće iz brenda Acuvue®, što je uvelike pridonijelo optimiziciji tehnologije za izradu leća Acuvue® Oasys 1-Day kako bi se poboljšala interakcija sa suznim filmom i površinom oka.

Suzni film

Kako se proširilo znanje o potrebama nositelja leća i iskustvu nošenja leća, tako su znanstvenici bolje razumjeli interakcije između kontaktne leće i oka te suznog filma. Suzni je film tijekom povijesti smatran jednostavnom troslojnom strukturom (mucinska, vodena, lipidna), međutim, u posljednjih deset godina istraživanje na tom području utvrdilo je da je suzni film mnogo složeniji. Upravo to novo razumijevanje ima ključnu ulogu u razvoju tehnologija uključenih u izradu leće Acuvue® Oasys 1-Day, koja je posebno dizajnirana s osobinama nalik prirodnoj suzi, imajući pritom na umu stabilnost suznog filma.

Energija trenja

U ispitivanju čimbenika koji utječu na udobnost nošenja kontaktnih leća posljednjih je godina primjenjivana tribologija – znanost o interakciji među površinama u pokretu. Energija trenja, utvrđeni koncept u fizici, sada je prvi put primijenjena i na kontaktne leće. U oku u kojem se nosi leća energija trenja je kumulativna energija koja je potrebna da bi se više tisuća puta dnevno trepnulo preko površine kontaktne leće. To je umnožak sile trenja koja djeluje na vjeđu dok se ona pomiče preko oka i udaljenosti koju vjeđa mora proći. Manjim trenjem između vjeđe i kontaktne leće povećava se udobnost i smanjuje simptomatičnost nošenja kontaktnih leća.

Dizajn prožet suzama

Inspiriran je strukturom i funkcijom suznog filma i predstavlja novi koncept koji koristi leća Acuvue® Oasys 1-Day s tehnologijom HydraLuxe. Materijal leće, isti onaj senofilkon A silikonski hidrogel (SiHy) korišten u lećama iz brenda Acuvue® Oasys, sadrži poboljšanu mrežu molekula srodnih suzama i hidratiziranog silikona s visokom propusnošću zraka, koja se integrira s vlastitim suznim filmom nositelja leće.

Jednodnevnim kontaktnim lećama Acuvue® Oasys 1-Day, tvrtka Johnson & Johnson Vision nadogradila je brend Acuvue® Oasys s namjerom da svom najnovijem proizvodu osigura da bude dostupan kao jednodnevna leća kako bi pomogla ispuniti potrebe pacijenata u zahtjevnim danima i izazovnoj okolini.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.