Koža na udaru ljeta

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Promjene na koži kreću se od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtijevaju ozbiljno liječenje

U ljetnim mjesecima koža je, bez obzira na dob, izložena brojnim nepovoljnim utjecajima okoline (sunce, morska voda, klor iz bazenske vode, vjetar...), pa joj, ovisno o tipu i sklonostima razvoju određenih promjena, moramo posvetiti znatno više brige nego inače.

Promjene koje mogu nastati kreću se od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtijevaju ozbiljno liječenje.

Sunčevo zračenje na našoj koži može izazvati niz štetnih posljedica. Najraniji učinci su opekline zbog nekontrolirana izlaganja suncu i nenanošenja odgovarajućega zaštitnog faktora, koje kasnije mogu dovesti do karcinoma kože, odnosno melanoma. Zbog pretjerana izlaganja suncu u mladosti brže propada kolagen, što se očituje prijevremenom pojavom mrlja i bora na licu, vratu i dekolteu, s tim da se postupno mijenja cjelokupna tekstura kože navedenih područja.

Osobe s izrazito svijetlom puti, svijetlim očima i kosom, kao i one koje u obitelji imaju članove oboljele od karcinoma kože ili melanoma, moraju se jako čuvati sunca i izbjegavati ga od 12 do 17 sati. Uz to, preporučuju se kreme s visokim zaštitnim faktorom, nošenje šešira ili kape i sunčanih naočala.

Neke osobe razvijaju alergiju na sunce s pojavom crvenila, svrbeža i urtika različite veličine. U tom slučaju često pomaže fototerapija (terapija kontroliranim izlaganjem umjetnim izvorima ultraljubičastog zračenja pod vodstvom dermatologa), a provodi se u klinikama ili poliklinikama koje imaju uređaje za taj oblik terapije.

Tijekom ljeta često se dolazi u kontakt s biljem, što može izazvati fitofotodermatitis, pojavu crvenila uz razvoj svrbeža i pečenja na mjestima kontakta kože i biljke (najčešće trave). Katkad simptomi mogu biti jaki s pojavom velikih mjehura. Liječi se antibiotskim i kortikosteroidnim prevojima, uz antihistaminike, i to isključivo pod kontrolom dermatologa.

I pojačano znojenje može dovesti do crvenila i pečenja kože na mjestima pregiba (pazusi, prepone i područje ispod grudi), pod nazivom intertriginozni dermatitis. Takve promjene često nemaju dokazane gljive, nego je uzrok nastanka u vlažnosti i trenju pregibnih regija. Katkad dječji puder može spriječiti pojavu neugodnih simptoma, zbog kojih su vrlo česti posjeti dermatologu.

Kod nekih ljudi se na tabanima i između prstiju nogu javljaju simptomi atletskog stopala - crvenilo kože s brojnim bjelkastim vlažnim naslagama, pucanje kože i razvoj bolnih ragada. Ti simptomi učestalo se javljaju kod osoba čija se stopala jako znoje ili nose tenisice.

Pojačano znojenje leđa pogoduje stvaranju većeg broja gljiva koje inače žive na našoj koži u vrlo maloj količini (saprofiti), što dovodi do pojave mrlja različite veličine i obojenosti, od bjelkastih do smećkastih i crvenkastih. Terapija se provodi pod kontrolom dermatologa, a prijevremeni gubitak pigmenta nestaje nakon ponovnog izlaganja suncu.

Uz to što su izvor razonode, ljetna kupališta su i mjesta na kojima možete pokupiti gljivične infekcije, koje zahvaćaju kožu tabana ili nokte nogu. Infekcija gljivama zahtijeva dermatološku obradu koja uključuje kulturu gljiva, za čiji rezultat treba pričekati četrnaest dana, kad se na temelju nalaza u terapiju uvode antimikotici, lokalno u obliku kreme i u obliku tableta na usta. Liječenje traje dva do tri tjedna na koži stopala, a na noktima nogu od nekoliko mjeseci pa do godinu dana, što ovisi o stupnju zahvaćenosti noktiju, vrsti gljive i ordiniranom lijeku.

Neke osobe tijekom ljeta muči izrazito pojačano znojenje pazuha, dlanova i stopala, koje se ne može regulirati antiperspirantnim preparatima. Njima se savjetuje primjena botulinum toksina, za dlanove, ovisno od osobe do osobe, primjena botulinum toksina ili hidrex terapija (vid iontoforeze), a za tabane se uglavnom provodi samo hidrex terapija.

Poremećaj izlaska znoja na površinu kože kod nekih osoba može dovesti do dishidroze, to jest pojave crvenkastih mjehurića na postraničnom dijelu dlanova i tabana, uz napukline koje se mogu inficirati i zahtijevati ozbiljno liječenje.

Ljeti nisu rijetki ni ugrizi ili ubodi različitih insekata. Simptomi se mogu kretati od bezazlena crvenila i svrbeža, do velikih bolnih oteknuća, koja nerijetko zahtijevaju i medicinsku pomoć. No, na svu sreću, većina tih stanja ipak se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto uboda insekta.

Zbog češanja i posljedičnih površinskih oštećenja kože, mjesta uboda ili ugriza insekata podložna su prodoru bakterija, što može rezultirati streptokoknom ili stafilokoknom infekcijom kože koju nazivamo impetigo (u narodu često poznata pod nazivom medene kraste). Liječenje, koje provodi dermatolog, podrazumijeva lokalnu primjenu antibiotskih masti, a u slučaju zahvaćenosti velikih površina i sistemsku antibiotsku terapiju (na usta).

Tijekom kupanja u bazenu koža je izložena i utjecaju klora, koji je jako isušuje, osobito na vrhove prstiju ruku i nogu, uz pojavu ljuskanja kože na tim mjestima. Klor oštećuje i kožu peta, koje nakon češćeg kupanja u bazenu zahtijevaju intenzivnu njegu.

Zbog djelovanja sunca, vjetra, soli ili klora oštećenja su vidljiva i na kosi, koja postaje suha i lomljiva te joj je potrebna pojačana njegu u vidu primjene uljnih sprejeva tijekom dana ili krema za njegu kose koje, među ostalim, sadrže i UV zaštitu.

Kad je riječ o djeci, najčešća promjena na njihovoj nježnoj koži je milijarija, koja se manifestira tijekom vrlo toplih dana, najčešće na koži trupa, u vidu sitnih crvenkastih papula ili sitnih prozirnih mjehurića, a posljedica je zbivanja u predjelu otvora izvodnih kanala žlijezda znojnica. Iako je terapija vrlo jednostavna, savjetuje se pregled dermatologa koji će dati odgovarajući savjet. Djecu do šest mjeseci života savjetuje se ne izlagati suncu, a kasnije postupno i s oprezom, uz korištenje krema sa zaštitnim faktorom i nošenje šeširića ili kapice.

Kod nekih se osoba zbog pojačana izlaganja suncu ljeti aktivira virusna infekcija - npr. HPV, zbog čega se mogu razviti virusne bradavice na bilo kojem dijelu tijela, ili Herpes simplex virus tipa 1 uz razvoj herpesa na usnicama ili nosnom krilu. Razlog tome je imunosupresija, odnosno smirivanje imunološkog sustava kao posljedica učinka ultraljubičastog zračenja.

Sunce, vjetar, sol ili klor dovode i do jake dehidriranosti kože cijelog tijela, što zahtijeva posebnu njegu ljeti, što podrazumijeva primjenu uljnih sredstava za tuširanje i sredstava s oznakom "after sun" ili "apres soleil" namijenjenih intenzivnoj njezi kože nakon izlaganja suncu.

Samo pravilnom njegom možemo kožu sačuvati od bespotrebnih oštećenja. Ako do njih ipak dođe, potreban je dermatološki tretman kako bi se trajanje promjena na koži skratilo, a posljedice ublažile.

Datum objave članka: 1. 8. 2009.