Muči vas začepljen nos? Prodišite uz naših 5 savjeta!

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo

Začepljen nos nije alarmantno stanje, ali je neugodno zbog čega nastojimo brzo i učinkovito olakšati disanje

Povećan oprez u zimskim uvjetima ne vrijedi samo za stanje na cestama. Grijanje, suhi zrak, boravak u zatvorenim prostorijama, respiratorne infekcije - sve to mogu biti uzroci nazalne kongestije. Zato si često postavljamo pitanje - kako se zimi nositi sa začepljenim nosom?

Začepljen nos ili nazalna kongestija stanje je otečene sluznice nosa što rezultira otežanim protokom zraka. Iako je obično simptom uobičajene prehlade, izazvati se mogu i drugi uzroci, kao npr. iritansi, alergija (na dlaku kućnih ljubimaca, prašinu ili plijesan) ili upala sinusa.

Začepljen nos zimi

Česta zabluda je da boravak na hladnom zraku uzrokuje začepljenost nosa. Najčešći razlozi začepljenosti nosa tijekom zime su respiratorne infekcije i alergije koje se većinom manifestiraju tijekom jeseni i zime (alergija na gljivice, plijesni, grinje i životinjske alergene poput dlake kućnih ljubimaca). Tome pogoduje dulji boravak u zatvorenom prostoru i veća izloženost prašini, alergenima i patogenim mikroorganizmima, kao i pregrijanom i suhom zraku koji smanjuje obrambenu ulogu sluznice u nosu i ždrijelu.
 

Što napraviti?

Začepljen nos nije alarmantno stanje, ali je neugodno. Stoga donosimo pet savjeta kako brzo i učinkovito olakšati disanje.
 
Ovlaživanje zraka

Tijekom sezone grijanja u zimskim mjesecima nedostatak vlage u zraku isušuje sluznicu i slabi njezinu obrambenu ulogu zbog čega postaje osjetljivija na djelovanje mikroba. U tom razdoblju korisno je upotrebljavati ovlaživač zraka i održavati vlažnost na 50 do 70 posto. Udisanje zraka s većim postotkom vlage hidrira respiratornu sluznicu i ublažava začepljenost nosa.

Umjesto uređaja za ovlaživanje zraka možete na radijator staviti keramičku posudu napunjenu vodom. Ako u vodu dodate nekoliko kapi eteričnog ulja ne samo da ćete osvježiti prostor u kojem boravite nego ćete pravilnim odabirom dodatno ublažiti svoje tegobe.

Topli tuš

Nakon toplog tuša lakše dišemo jer para umanjuje viskoznost sluzi u nosu, olakšava njezino odstranjivane, a time i disanje. Ovakav učinak može se postići inhalacijom vodene pare, u koju je poželjno dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja (ulje eukaliptusa, timijana ili čajevca) i prekriti lice ručnikom kako bi para ciljano djelovala.
 
Prehrana i hidracija

Optimalna hidracija razrjeđuje sluz i tako olakšava disanje. 

U prevenciji od „zimskih“ infekcija jako je bitna i prehrana. Zato svome tijelu osigurajte dovoljnu količinu vitamina C, B i D koji će doprinijeti održavanju vašeg zdravlja. A ako vas prehlada nije zaobišla, već samo topla juha i čaj mogu učiniti čuda.
 
Ispiranje nosa

Ako niste do sada, onda je vrijeme da se upoznate s funkcionalnostima i benefitima neti posudice. Neti posudica, koja proizlazi iz ayurvedske tradicije, namijenjena je ispiranju sluznice nosa, otklanjanju nečistoća, alergena i sluzi, što pogoduje poboljšanju prohodnosti nosa i olakšava disanje.
Za ispiranje nosa uz pomoć neti posudice preporuča se korištenje otopine soli koja će omekšati sluz i olakšati njezino odstranjivanje, što doprinosi regeneraciji nosne sluznice
 
Sprej za nos

Ako želite drugačije, a opet brzo rješenje, pronađite ga u dekongestivnom spreju za nos. Aktivne tvari u klasičnim dekongestivima pridonose kontrakciji krvnih žila u sluznici nosa i ublažavaju otečenost sluznice i lučenje sekreta.

Inovativna formulacija Olynth HA spreja za nos sadrži ksilometazolinklorid i hijaluronsku kiselinu koji vlaže i štite sluznicu nosa. Siguran je za uporabu jer ne sadrži konzervanse koji mogu nadražiti i oštetiti sluznicu. Njegova blaža formulacija koja sadrži 0,5 mg/ml ksilometazolinklorida namijenjena je uporabi kod djece od dvije do šest godina.

Olynh HA djeluje već nakon pet minuta i ima dugotrajan učinak. Lijek ne smijete primjenjivati dulje od pet dana bez upute liječnika.

PLAĆENI OGLAS
Pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
HEX-OLY-CRO-OTC-13-12/2021

Datum objave članka: 13. 12. 2021.