(Ne)prihvatljiv ožiljak - razlog više za korekciju

Bolesti i stanja / Kirurgija prim. dr. sc.   Antun Kljenak dr. med., FEPS, spec. dječje kirurgije

Pacijenti često traže kozmetičko poboljšanje ožiljka, no pri tome je neizmjerno važno imati potpuno realističan pristup i očekivanja

Smjernice za reviziju ožiljka

Kirurška revizija ožiljka moguća je opcija za pacijente s ožiljkom od ozljede ili nakon kirurškog zahvata. Prema svojoj definiciji, revizija ožiljka provedena po načelima plastično-rekonstrukcijske kirurgije podrazumijeva grupu tehnika koje se koriste s namjerom da se ožiljak učini estetski i funkcionalno prihvatljivijim. To se često postiže i tehnikom "preorijentacije" ožiljka u smjeru prirodnih linija tijela. Naravno, uspjeh izravno ne ovisi samo o primjeni najprikladnije tehnike, nego i o zahtjevnosti i težini samog ožiljka.

Kandidat za reviziju ožiljka treba biti dobroga općeg stanja, bez akutnih bolesti ili drugih ozbiljnih medicinskih stanja. Neizmjerno je važno imati potpuno realističan pristup i očekivanja. Premda niti jedan ožiljak ne može biti potpuno izbrisan, u plastično-rekonstrukcijskoj kirurgiji veći je broj pristupa i tehnika kojima se može postići prihvatljiviji izgled ožiljka. Uz tehniku lasera, injekcijske preparate i brojne druge načine i mogućnosti liječenja ožiljaka, kirurške tehnike utemeljene na vještini korištenja skalpela i dan-danas često su nezaobilazne u postizanju željenog cilja. Čim se počne ozbiljnije razmišljati o uklanjanju ožiljka, mudro je uputiti se specijalistu s iskustvom u području plastične kirurgije. Jer, dobar savjet, utemeljen na znanju i iskustvu, prvi je korak u donošenju odluke.

Ovisno o ožiljku, dobi pacijenta i izabranoj tehnici revizije, potrebno je izabrati najpovoljniju vrstu anestezije. Manji zahvati katkad se mogu učiniti u lokalnoj ili provodnoj anesteziji, a za veće se preporučuju vrste opće anestezije.

Prema "pravilu palca", postoji 90 posto šanse da će ožiljak nakon revizije biti bolji, devet posto da će i nakon revizije biti gotovo isti, odnosno jedan posto da bi ga izvedena korekcija mogla učiniti estetski manje prihvatljivim nego što je bio prije korekcije.

Nakon provedenog tretmana ožiljka, iznimno je važno pridržavati se svih uputa liječnika. Od općih uputa potrebno je pridržavati se trajne zaštite mjesta ožiljka od izravnog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Primjerene masaže i kupke mogu djelotvorno utjecati na konačni rezultat tretiranog ožiljka.

Karakteristike ožiljka

Bilo da je posljedica ozljede, kirurškog zahvata ili opekline, zahvaćeni dio tijela uvijek je više ili manje izobličen, jer se ožiljkasto tkivo većinom sastoji od kolagenskih stanica. Zbog toga su ožiljci gotovo uvijek drukčije boje od okolne kože, nemaju žlijezde znojnice niti folikule dlaka ili kose.

Opsežnost i tvrdoća ožiljka ovise o mnogim činiteljima, primjerice o veličini i dubini rane, krvnoj opskrbi tog područja, općem i lokalnom zdravstvenom stanju, dobi pacijenta, mjestu rane, debljini i boji kože i dr. Neki ljudi, pak, imaju veće sklonosti stvoriti izbočen i upadljiv ožiljak (keloid).

Ožiljci koji najčešće zahtijevaju dodatnu plastičnu korekciju su, primjerice, hipertrofični, keloidni, opsežni ožiljci s posljedičnom kontrakturom lokalne kože. Pod pojmom hipertrofični podrazumijeva se ožiljak koji nastaje unutar granica incizije (reza), s tankim slojem zacrvenjene kože koja izrasta iz podloge. Za razliku od hipertrofičnog ožiljka, keloidi su tamnije boje i prerastaju rubove rane. Najčešće su smješteni u području ramena, uške, vrata i prsne kosti. Kontraktura kao posljedica težih oblika ožiljaka posebice nastaje kao rezultat gubitka veće površine kože u području rane, a tipične su i za duboke i opsežne opekline. Zbog funkcijskih poremećaja, zahtijeva kirurški tretman.


Uzročne kategorije abnormalnih ožiljaka

 • traumatsko ili nepravilno cijeljenje rane: opekline, oguljotine, razderotine
 • estetski loše usmjereni ožiljci: ožiljci koji ne prate prirodne linije, primjerice lica, dugi ravni ožiljci
 • ožiljci koji su primarno loše zacijelili: infekcija, napetost rubova i sl.
 • ovisni o prirodi same bolesti: akne, ospice, keloidi


Usporedba keloida i hipertrofičnog ožiljka

 • keloid
  • ispupčenje iznad razine kože: da;
  • reakcija na tretman: ne;
  • testovi koji omogućavaju razliku: ne;
  • pregled stručnjaka, najbolja dijagnoza: da
 • hipertrofični ožiljak
  • najčešći izgled: svijetao;
  • ispupčenje iznad razine kože: ne
  • reakcija na tretman: da;
  • testovi koji omogućavaju razliku: ne
  • pregled stručnjaka, najbolja dijagnoza: ne

Mogućnosti tretiranja ožiljaka

Ne činiti ništa - Takav pristup katkad spašava pacijenta od drugih kasnijih problema zbog pokušaja liječenja ožiljka.

Primjena steroidnih lijekova - Primjena steroidnih lijekova može smanjiti crvenilo hipertrofičnog i keloidnog ožiljka. Terapija se primjenjuje u obliku injekcija izravno u ožiljkasto tkivo. Postupak se može ponavljati nekoliko puta, ali valja paziti na kontraindikacije.

Primjena preparata za ublažavanje ožiljaka - U farmaceutskoj ponudi postoje brojni preparati iz ove grupacije. O konačnom izboru najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili farmaceutom.

Primjena fizikalne terapije - Kupke, masaže, elektro-terapija, mangetska terapija i druge tehnike, pravilno primijenjene, mogu znatno poboljšati lokalni nalaz, ali i opće zadovoljstvo pacijenta.

Silikonske gel pločice - Silikonske gel pločice postavljaju se na ožiljak i nose 24 sata na dan.

Kirurška tehnika Z-plastike - Brojne su prednosti Z-plastike, klasične metode revizije ožiljka. Načelo operacije je preusmjeravanje linije i napetosti ožiljka, koristeći se malim trokutastim lokalnim zaliscima. Novooblikovani ožiljak slijedi prirodne linije tijela i stoga je manje uočljiv. Postoje i brojne slične tehnike, primjerice W-plastika, Y-V plastika i dr.

Dermoabrazija - Dermoabrazija omekšava i stanjuje površinu ožiljka. Klasična dermoabrazija četkicama ima viši stupanj rizika od novijih tehnika dermoabrazije (primjerice dermoabrazije tekućim kristalićima).

Laser - Laserska terapija daje dobre rezultate ako je na temelju dobre indikacije izabran dobar tip lasera, uz znanje i iskustvo operatera koji primjenjuje laser. Postoji nekoliko tipova lasera koji se uspješno koriste. Često se koristi CO2 i Erbium YAG laser, NdYAG laser i drugi.

Tkivni ekspanderi - Tkivni ekspanderi su "baloni" koji se postavljaju pored ožiljka ispod lokalne zdrave kože, s namjerom da se rastezanjem lokalne zdrave kože dobije dovoljno "materijala" za rješavanje kožnog defekta nakon odstranjenja ožiljka.

Kožni presadci - Nekoliko tehnika koristi zdravu kožu pacijenta različite debljine za rješavanje ožiljka. Ovisno o dubini uzetog presatka na mjestu donora, tj. na mjestu odakle je transplantat uzet, također je moguć nastanak ožiljka.

Injekcija kolagena - Injekcije kolagena koriste se za ožiljke koji su ispod razine lokalne zdrave kože. Rezultat takve terapije uočljiv je odmah, ali ne mora biti trajan. Moguće su neželjene lokalne reakcije kože.
Datum objave članka: 1. 2. 2007.