Osmijeh s aparatićem

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Silvija Kanižaj dr. med. dent., spec. ortodont

Trajanje ortodontske terapije kod odraslih je individualno, a ovisi o težini same anomalije i metabolizmu pacijenta

Aparatiće za ispravljanje zubi najčešće nose djeca. No, za ortodontsku terapiju nikad nije prekasno, tako da zapravo gornja starosna granica i ne postoji. U odrasloj dobi pacijenti nose ortodontske naprave zbog estetike, ali i drugih razloga kao što su ubrzano trošenje zubi, uklanjanje traumatske okluzije, prevencija parodontnih bolesti, parodontno liječenje ili priprema za protetsko liječenje.

Terapija odraslih pacijenata razlikuje se u brzini pomicanja zubi i čestim kombinacijama s protetskim nadoknadama, ako neki zubi nedostaju. 

Pravilnom funkcijom i olakšanim održavanjem oralne higijene produljuje se vijek prirodnih zubi i kvaliteta života.

U odraslih samo fiksno

Odrasla dob zahtijeva terapiju gotovo isključivo fiksnim napravama. To su ortodontske naprave koje stomatolog postavlja na zube adhezivnom tehnikom, a sastoje se od prstenova ili tuba na molarima (kutnjacima), gumenih dijelova i bravica na svakom zubu. Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala. U bravice se postavlja žičani luk koji ima svojstvo elastičnosti i teži vratiti se u prvobitni položaj, pri čemu preko bravica pomiče zube. S obzirom na to da ih pacijent ne može sam skinuti, zahtijevaju pomnije biranje hrane, rezanje hrane na manje komade, odličnu higijenu nakon svakog obroka te strpljenje i dobru suradnju s ortodontom.

Ako postoji nerazmjer u veličini čeljusti i zubi, potreban prostor dobiva se suvremenim metodama sužavanja i preoblikovanja zubi. Ekstrakcije se izbjegavaju u svim slučajevima za koje se čini da imaju potreban potencijal, a preciznost korekcije položaja zubi je visoka.

Nakon nužnih dijagnostičkih postupaka i obvezne analize rtg snimki, stomatolog bira tip fiksne naprave, koje možemo podijeliti na:

  • ligirajuće bravice - kod njih se žica retinira u bravicama, žičanim ligaturama ili gumicama u boji. Metalne bravice osiguravaju dobru higijenu i preciznost pomaka. Kompozitne bravice lako se troše i pigmentiraju, a preporučuju se za manje nepravilnosti položaja zubi i kraću terapiju. Safirne bravice pružaju odličnu estetiku;
  • samoligirajuće bravice - tehnološki su unaprijeđene. Žica se retinira u bravicama pomoću pasivnih ili aktivnih klipova u nekoliko različitih sistema, koji se upravo preporučuju kod odraslih pacijenata jer osiguravaju manje trenje na početku terapije, što stvara blaže sile, pomak zubi je u biološkim granicama pa je brži, a neugoda na početku terapije svedena na najmanju moguću mjeru. Terapija je kraća, a higijena oko klipova jednostavnija.

Sastavni dijelovi aparata danas su manji, jedva primjetni i mnogo ugodniji. Manja neugodnost u smislu osjetljivosti na pritisak i žvakanje javlja se nekoliko sati nakon postave fiksne naprave. Pacijent osjeća kao da mu zubi trnu, i to traje tri do četiri dana. Međutim, upotrebom sustava koji osiguravaju primjenu blagih i konstantnih sila, neugodnost je svedena na najmanju moguću mjeru.

Pacijentima se preporučuju gume za žvakanje bez šećera, jer povećavaju prokrvljenost potpornog tkiva zuba, što smanjuje njihovu osjetljivost i mogućnost pojave karijesa. Nelagoda se također može ublažiti ispiranjem usta mlakom vodom prije i nakon jela.

Tijekom terapije javlja se prolazna pomičnost zubi koja je očekivana i uobičajena. Nakon skidanja aparata zubi se učvršćuju stabilizacijom.

Higijena na nivou

Ortodontski pacijenti mogu jesti sve, bez straha da će uništiti dijelove naprave. Ipak, potreban je određeni oprez. Naime, hrana se ne smije odgrizati nego rezati na komadiće i dobro sažvakati. Ako pacijent ne jede pažljivo, lomi bravice ili ne dolazi na kontrole, vrijeme terapije se produljuje.

Poslije svakog obroka potrebno je oprati zube, posebno nakon konzumiranja hrane s visokim sadržajem šećera. Higijena se održava običnom ili električnom četkicom kružnim pokretima iznad i ispod bravica. Za čišćenje prostora između zubi i ispod lukova preporučuje se upotreba zubne svile i interdentalnih četkica.

U svakom slučaju, uz održavanje oralne higijene nema straha od nastanka karijesa.

Primijeti li se na pojedinim mjestima krvarenje iz zubnog mesa, zube je potrebno temeljitije i češće prati. Krvarenje je znak upale, a najveća pogreška je prestanak pranja i "pošteda" mjesta iz kojih krvari.

Ako je pranje otežano, pomažu preparati s klorheksidinom i klobutanolom, koji svojim baktericidnim i antifugalnim djelovanjem smanjuju nastanak zubnog plaka. Vitamin C prijeko je potreban u metabolizmu kosti i kolagenih vlakana u periodontalnom tkivu koje okružuje zube, pa se preporučuje konzumiranje namirnica s visokim udjelom tog vitamina.

Manje ozljede su moguće

Prilikom nošenja fiksnih naprava moguće su mehaničke ozljede. Bolno mjesto je crveno, uz jače ljuštenje epitela. Razvije li se upala, nastaju mjehurići, iza čijeg pucanja ostaju erodirane bolne površine.

Mehaničke ozljede u usnoj šupljini mogu nastati i zbog drugih razloga, kao što je nepažljivo žvakanje krute hrane, nervozno grickanje obraza u liniji zubi, epileptički napad ili ozljeda uzrokovana neodgovarajućim protetskim nadomjescima.

Liječenje svih mehaničkih ozljeda sastoji se u uklanjanju čimbenika traume. Kao dodatna njega preporučuje se analgetski gel, koji trenutačno uklanja bol, olakšava nošenje naprave, a njegovo antiseptičko i antimikotičko djelovanje ubrzava cijeljenje.

Elemente fiksne naprave koji iritiraju sluznicu ili obraze preporučuje se prekriti ortodontskim voskom.

Ništa bez suradnje

Nakon skidanja fiksne naprave, pacijenti moraju nositi prozirne mobilne i fiksne retencijske naprave, čija je svrha zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi pregradnja u potpornim tkivima i maturacija kosti. Oni su prozirni i mekani, pa se gotovo uopće ne vide, a i ugodni su za nošenje.

Vrijeme ortodontske terapije je individualno, a ovisi o težini anomalije i metabolizmu pacijenta. Terapija traje dok se ne ispune svi zadani terapijski ciljevi. Za postizanje zadovoljavajućih rezultata nužna je suradnja pacijenta i ortodonta. A rezultati su vrijedni čekanja, jer prekrasan osmijeh danas je doista stvarnost.

Datum objave članka: 1. 2. 2009.