OTC u samoliječenju - trend, ali i odgovornost

Bolesti i stanja / Opća medicina

Određeni preparati, koji mogu utjecati na naše biološke funkcije, a mogu se nabaviti bez liječničkog recepta, dio su trenda samoliječenja, ali ujedno znače i veću odgovornost samih pacijenata za vlastito zdravlje

U skladu sa svjetskim trendovima samoliječenja, i u našim ljekarnam mnoge proizvode možemo nabaviti bez liječničkog recepta. U SAD-u takva praksa postoji već nekoliko desetljeća, a u europskim je zemljama počela znatno kasnije. 

Jedna od definicija lijeka u najširem smislu je da je lijek tvar koja, unesena u organizam, kemijskim djelovanjem dovodi do promjene neke biološke funkcije. Zbog toga je promet lijekovima strogo kontroliran i obično se dobivaju samo na liječnički recept. No, posljednjih nekoliko desetljeća prevladava mišljenje, čak i u stručnim krugovima, da kod blagih zdravstvenih tegoba nije nužan posjet liječniku. Uz to, određeni preparati, koji mogu utjecati na naše biološke funkcije, mogu se nabaviti i bez liječničkog recepta. Za njih se sve češće koristi naziv OTC (od engleskog izraza "Over The Counter"), što bi u izravnom hrvatskom prijevodu značilo "s druge strane recepture" ili kolokvijalnije "preko pulta". Točnije, OTC su lijekovi koji se mogu dobiti i bez liječničkog recepta. U tu kategoriju spadaju lijekovi koji imaju nizak stupanj toksičnosti, veliku terapijsku širinu i znatnu sigurnost kod mogućnosti predoziranja, a moguće interakcije s drugim lijekovima svedene su na najmanju mjeru. Zato se mogu koristiti kod dobro poznatih indikacija i korisniku služiti za samoliječenje.

Samoliječenje kao trend

Od poticanja pacijenata na samoliječenje koristi ima i šira društvena zajednica, jer se time bitno smanjuju troškovi zdravstvenog osiguranja. Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim razvijenim zemljama. To, naravno, podrazumijeva i višu razinu znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata poklanja sve više pozornosti. Ako se malo pažljivije analizira razina znanja o zdravlju u pojedinim zemljama i razina dostignutog standarda, vrlo brzo ćemo uočiti da je ona u izravnoj korelaciji ili, jednostavnije rečeno: što je viši standard življenja u nekoj zemlji, viša je i razina znanja o zdravlju njezinih stanovnika.

Tekstovi o zdravlju i zdravom načinu života su sveprisutni u našem životu: od obilja specijaliziranih časopisa, preko radioemisija do TV priloga koji nas poučavaju zdravom načinu života. Tome su se priključile i brojne farmaceutske tvrtke pa tako svakodnevno možemo putem različitih medijadobiti najnovije informacije o pojedinim proizvodima. Te trendove, naravno, prati i uvažava svaka suvremena država, koja regulativom kontrolira kvalitetu i stavljanje u promet OTC proizvoda, a na taj način, posredno, i jasnoću informacija namijenjenih pacijentu.

Kako je ljudsko zdravlje vrlo osjetljivo područje, tako su i strogi zakoni koji reguliraju izdavanje dozvola za promet OTC proizvoda (s
vaki odobreni lijek, neovisno o tome izdaje li se na recept ili ne, mora zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti, odnosno imati dokazanu, stalnu i ponovljivu farmaceutsko-kemijsku i proizvodnu kakvoću, kliničku djelotvornost i odgovarajuću sigurnost primjene).

Samoliječenje kao trend je rašierna pojava i u Hrvatskoj, jer se pomoću lako dostupnih OTC preparata mogu brzo sanirati manje zdravstvene tegobe.

Kod uporabe OTC proizvoda važno je slijediti nekoliko osnovnih uputa:

 • prije korištenja obvezno je pozorno pročitati oznake na proizvodu i uputu za korištenje
 • ne prekoračiti preporučeno vrijeme uporabe
 • nikad ne uzimati veću dozu od preporučene (ovdje ne vrijedi pravilo "više je bolje")
 • uvijek pročitati sastav OTC preparata zbog moguće pojave reakcija preosjetljivosti
 • pomno pročitati indikacije i nuspojave, kao i napomene kad je ipak bolje potražiti savjet liječnika
 • liječnika obvezno informirati o svim u međuvremenu korištenim OTC proizvodima, kako bi se spriječila moguća međudjelovanja s novim lijekom koji je propisan
 • ne koristiti proizvod nakon isteka roka valjanosti.

Uloga ljekarnika

Veliku ulogu u informiranju pacijenata o OTC proizvodima ima ljekarnik. Zahvaljujući njegovu obrazovanju i trajnom stručnom usvršavanju, kao i dostupnosti pacijentu, on je svakodnevno u prilici dati informacije, savjetovati i promijeniti eventualno pogrešno zdravstveno ponašanje pacijenta.

U većini europskih zemalja OTC proizvodi prodaju se isključivo u ljekarnama, a u SAD-u je dopuštena prodaja i u samoposluživanjima. Međutim, pacijent koji nabavlja lijek u ljekarni u prednosti je pred onim koji prividno ima veću slobodu da OTC proizvod nabavi i u distributivnoj mreži supermarketa. Jer ljekarnik je, zahvaljujući specifičnu obrazovanju i iskustvo, osoba s kojom se treba posavjetovati prilikom kupnje OTC proizvoda. Naravno da će, kao profesionalac koji razumije ograničenja automedikacije, savjetovati pacijenta da potraži savjet liječnika kad na temelju svoje stručnosti i iskustva procijeni da je to ipak nužno.

No, ne smije se zaboraviti ni vlastita odgovornosti prema zdravlju i bolesti, kao ni odgovornost kad je posrijedi korištenje OTC proizvoda.

Što je dostupno u Hrvatskoj

U našoj zemlji bez recepta se mogu dobiti sljedeći proizvodi:

 • kombinacije vitamina i minerala koje odgovaraju preporučenim dnevnim dozama
 • antireumatici za lokalnu uporabu
 • antiseptici za lokalnu uporabu
 • preparati za lokalnu i oralnu terapiju nosne sluznice
 • anihistaminici za lokalnu uporabu
 • sekretolitici i mukolitici
 • antimikotici i dermatici za lokalnu primjenu
 • laksativi i karminativi
 • antidijaroici
 • eupeptici i antacidi
 • lokalni preparati koji se primjenjuju kod bolesti vena
 • neki preparati koji djeluju na bolesti oka i uha
 • nenarkotički analgetici i antipiretici i njihove kombinacije u dozama koje ne izazivaju toksične učinke
 • biljni proizvodi blagog djelovanja.


Sve kategorije proizvoda mogu se sa sigurnošću koristiti i bez liječničke preporuke, pod uvjetom da se strogo pridržavate propisanih uputa o indikacijama, dozi i duljini uporabe, kao i o mogućim nuspojavama. Dobro je pri kupnji iskoristiti znanje i iskustvo ljekarnika, a o korištenju upoznati i obiteljskog liječnika prilikom sljedećeg susreta.

Zapamtite da korištenje OTC proizvoda u svakom slučaju znači i vašu veća odgovornost za vlastito zdravlje.

Datum objave članka: 1. 2. 2021.
izdvojeni proizvodi