OTC u samoliječenju - trend, ali i odgovornost

Bolesti i stanja / Opća medicina Marina Gradinac dr. med.

Određeni preparati, koji mogu utjecati na naše biološke funkcije, mogu se nabaviti i bez liječničkog recepta, a dio su trenda samoliječenja

Posljednje desetljeće i u našim ljekarnama, u skladu s novim svjetskim trendovima samoliječenja, mnoge proizvode možemo nabaviti bez liječničkog recepta. U SAD-u takva praksa postoji već nekoliko desetljeća, a u europskim je zemljama počela znatno kasnije i tek posljednjih desetak godina polako zauzima svoje mjesto.

Jedna je od definicija lijeka u najširem smislu da je tvar koja, unesena u organizam, kemijskim djelovanjem dovodi do promjene neke biološke funkcije. Zbog toga je promet lijekovima strogo kontroliran, a obično se dobivaju samo na liječnički recept. No, posljednjih desetljeća prevladava mišljenje, čak i u stručnim krugovima, da kod blagih zdravstvenih tegoba nije nužan posjet liječniku. Uz to, određeni preparati, koji mogu utjecati na naše biološke funkcije, mogu se nabaviti i bez liječničkog recepta. Za njih se sve češće koristi naziv OTC (od engleskog izraza "Over The Counter"), što bi u izravnom hrvatskom prijevodu značilo "s druge strane recepture" ili kolokvijalnije "preko pulta". Točnije, OTC su lijekovi i medicinski proizvodi koji se mogu dobiti i bez liječničkog recepta.

U tu grupu proizvoda spadaju lijekovi prirodnog podrijetla, medicinski proizvodi i lijekovi koji imaju nizak stupanj toksičnosti, veliku terapijsku širinu, znatnu sigurnost kod mogućnosti predoziranja, a moguće interakcije s drugim lijekovima svedene su na najmanju mjeru. Zato se mogu koristiti kod dobro poznatih indikacija i korisniku služiti za samoliječenje.

Samoliječenje kao trend

Od poticanja pacijenata na samoliječenje koristi ima i šira društvena zajednica, jer se time bitno smanjuju troškovi zdravstvenog osiguranja. Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim razvijenim zemljama. To, naravno, podrazumijeva i višu razinu znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata poklanja sve više pozornosti. Ako se malo pažljivije analizira razina znanja o zdravlju u pojedinim zemljama i razina dostignutog standarda, vrlo brzo ćemo uočiti da je ona u izravnoj korelaciji ili, jednostavnije rečeno: što je viši standard življenja u nekoj zemlji, viša je i razina znanja o zdravlju njezinih stanovnika. S ponosom možemo reći da je Oktal Pharma među prvima u našoj zemlji prepoznala te suvremene trendove u liječenju i pokrenula časopis Vaše zdravlje, čija je osnovna namjena edukacija opće populacije o očuvanju zdravlja. Sa zadovoljstvom možemo primijetiti da su tekstovi o zdravlju i zdravom načinu života sveprisutni u našem životu: od obilja specijaliziranih časopisa, preko radioemisija do svakodnevnih TV priloga koji nas poučavaju zdravom načinu života. Tome su se priključile i brojne farmaceutske tvrtke i distributeri, pa tako svakodnevno možemo putem različitih medija (tisak, radio, TV, javne tribine) dobiti najnovije informacije o pojedinim proizvodima. Te trendove, naravno, prati i uvažava svaka suvremena država, koja regulativom kontrolira kvalitetu i stavljanje u promet OTC proizvoda, a na taj način, posredno, i jasnoću informacija namijenjenih pacijentu. Kako je ljudsko zdravlje vrlo osjetljivo područje, tako su i strogi zakoni koji reguliraju izdavanje dozvola za promet OTC proizvoda.

Samoliječenje kao trend sve je raširenija pojava i u nas, jer se pomoću lako dostupnih OTC preparata mogu vrlo jeftino i brzo sanirati manje zdravstvene tegobe.

Kod uporabe OTC proizvoda važno je slijediti nekoliko osnovnih uputa:

 • prije korištenja obvezno je pozorno pročitati oznake na proizvodu i uputu za korištenje;
 • ne prekoračiti preporučeno vrijeme uporabe;
 • nikad ne uzimati veće doze od preporučenih (ovdje ne vrijedi pravilo "više je bolje");
 • uvijek pročitati i sastav OTC preparata zbog mogućih reakcija preosjetljivosti;
 • pomno pročitati indikacije i nuspojave, kao i napomene, kad je ipak bolje potražiti savjet liječnika;
 • liječnika obvezno informirati o svim u međuvremenu korištenim OTC proizvodima, kako bi se spriječila moguća međudjelovanja s novim lijekom koji vam je propisan;
 • ne koristiti proizvod nakon isteka roka valjanosti.

Uloga ljekarnika

Veliku ulogu u informiranju pacijenata o OTC proizvodima ima ljekarnik. Zahvaljujući njegovu obrazovanju i trajnom stručnom usvršavanju, kao i dostupnosti pacijentu, on je svakodnevno u prilici dati informacije, savjetovati i promijeniti eventualno pogrešno zdravstveno ponašanje pacijenta.

U većini europskih zemalja OTC proizvodi prodaju se isključivo u ljekarnama, a u SAD-u je dopuštena prodaja i u samoposluživanjima. Međutim, pacijent koji nabavlja lijek u ljekarni u prednosti je pred onim koji prividno ima veću slobodu da OTC proizvod nabavi i u distributivnoj mreži supermarketa. Jer ljekarnik je, zahvaljujući specifičnu obrazovanju i iskustvo, osoba s kojom se treba posavjetovati prilikom kupnje OTC proizvoda. Naravno da će, kao profesionalac koji razumije ograničenja automedikacije, savjetovati pacijenta da potraži savjet liječnika kad na temelju svoje stručnosti i iskustva procijeni da je to ipak nužno.

No, ne smije se zaboraviti ni vlastita odgovornosti prema zdravlju i bolesti, kao ni odgovornost kad je posrijedi korištenje OTC proizvoda.

Što je dostupno u Hrvatskoj

U našoj zemlji bez recepta se mogu dobiti proizvodi za sljedeće namjene:

 • kombinacije vitamina i minerala koje odgovaraju preporučenim dnevnim dozama;
 • antireumatici za lokalnu uporabu;
 • antiseptici za lokalnu uporabu;
 • preparati za lokalnu i oralnu terapiju nosne sluznice;
 • anihistaminici za lokalnu uporabu;
 • sekretolitici i mukolitici;
 • antimikotici i dermatici za lokalnu primjenu;
 • laksativi i karminativi;
 • antidijaroici;
 • eupeptici i antacidi;
 • lokalni preparati koji se primjenjuju kod bolesti vena;
 • neki preparati koji djeluju na bolesti oka i uha;
 • nenarktički analgetici i antipiretici i njihove kombinacije u dozama koje ne izazivaju toksične učinke;
 • biljni proizvodi blagog djelovanja.

Sve kategorije proizvoda mogu se sa sigurnošću koristiti i bez liječničke preporuke, pod uvjetom da se strogo pridržavate propisanih uputa o indikacijama, dozama i duljini uporabe, kao i o mogućim nuspojavama. Dobro je pri kupnji iskoristiti znanje i iskustvo ljekarnika, a o korištenju upoznati i obiteljskog liječnika prilikom sljedećeg susreta.

Zapamtite da korištenje OTC proizvoda u svakom slučaju znači i vašu veća odgovornost za vlastito zdravlje.

Datum objave članka: 1. 2. 2006.