Piliar - sustav staklenih zuba nosača

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marija Sović Buntjelić dr. med. dent.

Sustav staklenih zuba nosača jedinstven je jer uklanja problem nedostatka vlastitih zuba nosača, potrebnih za primjenu fiksnog zubnog nadomjestka

Kad ostanemo bez većeg ili manjeg broja zubi, ako ih na ovaj ili onaj način ne zbrinemo, odnosno nadomjestimo, javljaju se brojni problemi. O tome smo već pisali i dali pregled terapijskih mogućnosti zbrinjavanja takvih stanja pomoću fiksnih ili mobilnih protetskih nadomjestaka i implantata.

U stomatologiji postoji prilično velika skupina pacijenata s različitim modificiranim defektima, koji su primarno vezani za skraćeni zubni niz, kad je indicirana mobilna parcijalna proteza. Međutim, mnogo pacijenata nerado prihvaća tu mogućnost i traži fiksni nadomjestak zbog mogućnosti bolje prilagodbe. U takvim slučajevima godinama su primjenjivani implantati kao jedina alternativa.

Implantati su pokazali svoju uspješnost i potvrdili rezultate brojnih znanstvenih i kliničkih istraživanja. Međutim, usprkos uspješnosti njihove primjene, postoje slučajevi kad ih se, na žalost, ne može primijeniti. Osim toga, skupi su, zbog čega su pacijentima često nedostupni, a za njihovu ugradnju potreban je kirurški zahvat i naknadno prilično dug proces zacjeljivanja (od četiri do šest mjeseci).

Nova nada za pacijente

Ako pacijent nikako ne želi mobilni nadomjestak, odnedavno mu možemo ponuditi alternativu, tj. kompromisno rješenje u obliku staklenog bataljka, tzv. piliar (ZX-27 sustav). Ovaj sustav daje novu nadu mnogim pacijentima jer im pruža estetski prihvatljiv fiksni zubni nadomjestak, čak i u situacijama kad se preporučuje samo djelomično odstranjiva proteza.

ZX-27 sustav staklenih zuba nosača jedinstven je jer uklanja problem nedostatka vlastitih zuba nosača, potrebnih za primjenu fiksnog zubnog nadomjestka. Da bi se stakleni nosač mogao primijeniti, najvažnije je postojanje čvrstoga i izraženoga zubnoga grebena za smještaj ZX-27 staklene potpore. Ono što je najvažnije, njihova primjena ne zahtijeva kiruršku intervenciju, a i sam postupak izrade fiksnog protetskog nadomjestka uz pomoć staklenih zuba nosača za pacijenta nije nimalo složeniji ili invazivniji u odnosu na postupak izrade klasičnog fiksnog nadomjestka.

Piliar, stakleni zub nosač, proizveden je od specijalnog materijala koji prianja uz sluznicu zubnog grebena, i to na onim dijelovima čeljusti na kojima nema zuba, te tako zamjenjuje vlastite nepostojeće zube nosače. Da bi se stakleni nosač mogao primijeniti, najvažnije je postojanje čvrstoga i izraženoga zubnoga grebena za smještaj ZX-27 staklene potpore. Stakleni potporanj uvijek je smješten na stražnjem (distalnom) dijelu mosta skraćenog zubnog luka. Primjerice, u praksi to izgleda ovako: ako treba nadomjestiti peticu i šesticu, idealno je brusiti trojku i četvorku, s tim da petica u ovom slučaju postaje međučlan, a šestica je stakleni potporanj. Stakleni potporanj mora imati svog antagonista (zub u suprotnoj čeljusti) kako bi se uspostavili artikulacijski odnosi i dobra funkcija nadomjestka. Nepisano je pravilo da što su bolji potporni zubi prema naprijed (mezijalno), to se više zubi koji nedostaju može nadomjestiti distalno, tj. na stražnjem dijelu.

Piliar sustav daje novu nadu mnogim pacijentima jer im pruža estetski prihvatljiv fiksni zubni nadomjestak, čak i u situacijama kad se preporučuje samo djelomično odstranjiva proteza

Sustav ZX-27 staklenih bataljaka traži svoje mjesto u prvome redu u slučajevima kad je to razumna zamjena za implantate s obzirom na funkciju i skupoću. Naime, ovaj sustav staklenih nosača ima znatno uže indikacijsko područje i ne može zamijeniti implantologiju. Međutim, u mnogo slučajeva prihvatljiva je alternativu s niskim faktorom rizika za pacijente koji žele fiksni protetski nadomjestak. Treba još posebno istaknuti da sustav ZX-27 staklenih bataljaka zahtijeva opsežnije brušenje, pravilno planiranje i redovite kontrole.

Kada DA, a kad NE

Primjena ovog sustava staklenih zuba nosača u praksi ima svoje indikacije i kontraindikacije za primjenu, kao i bilo koja druga terapijska mogućnost.

Kontraindikacije za primjenu

  • nestabilnost i mlohavost zubnoga grebena;
  • predubok zagriz;
  • razne bolesti oralne sluznice (npr. leukoplakija);
  • nedovoljno zaliječena alveola nakon vađenja zuba.

Indikacije za primjenu

Stakleni nosač može se uspješno primijeniti u situacijama kad je zubni niz skraćen na jednom ili oba kraja zubnoga luka, u fronti ili kombinaciji. Dobri rezultati također se postižu i u kombinaciji s implantatima.

Datum objave članka: 1. 10. 2006.