Prirodnim jačanjem imuniteta protiv alergije

Bolesti i stanja / Alergologija i imunologija Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Ograničena znanstvena istraživanja pokazuju da neki prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju intenziteta alergije i pružiti olakšanje simptoma

Općenito o alergiji

Alergijska bolest jedno je od najčešćih kroničnih zdravstvenih stanja u svijetu i u stalnom je porastu.

Alergije mogu pogoditi bilo koga, bez obzira na dob, spol, rasu ili socioekonomski status. Općenito, alergije su češće kod djece. Međutim, alergija se po prvi put može pojaviti u bilo kojoj dobi ili se može ponoviti nakon mnogo godina remisije.

Općenito, osobe s obiteljskom poviješću alergije imaju povećan rizik razvoja alergijske bolesti (alergijski rinitis, ekcem, koprivnjača, astma i alergija na hranu samo su neke od njih). No, ulogu u razvoju, pa i težini alergije, mogu imati hormoni, stres, dim, parfemi ili iritansi iz okoliša.

Alergijska rekcija

Respiratorna alergija nastaje kada alergeni iz zraka probiju obrambene mehanizme i izazovu beskorisni imunosni odgovor.  Dakle, alergijska reakcija počinje u imunosnom sustavu.

Kada se osoba koja je osjetljiva na određenu tvar susretne s bezopasnom tvari poput peludi, prašine ili plijesni, imunosni sustav može pretjerano reagirati stvaranjem protutijela koja "napadaju" allergen, a nakon sljedećeg izlaganja istom alergenu može dovesti do alergijske reakcije.

Uobičajene alergijske reakcije, kao što su alergijski rinitis (peludna groznica), određene vrste astme i koprivnjača, povezane su s povećanom produkcijom IgE (immunoglobulin E) antitijela. IgE antitijela vežu se na mastocite koji otpuštaju medijatore upale (histamin) koji podržavaju upalni odgovor. Potom se aktiviraju histaminski receptori (kojih ima 4), a H1 i H2 su oni koji su najviše povezani s alergijskim odgovorima. Receptori za histamin-1 nalaze se u stijenkama krvnih žila, posebice u dišnom i srčano-žilnom sustavu. Kada ih histamin aktivira pokreću se različite reakcije, uključujući povećanje propusnosti krvnih žila. To potiče kretanje imunosnih stanica i povećava osjetljivost osjetilnih živaca u dišnom sustavu.

Svako IgE protutijelo može biti vrlo specifično, reagirati na određene peludi i druge alergene. Drugim riječima, osoba može biti alergična na jednu vrstu peludi, ali ne i na drugu.
 
Simptomi alergijske reakcije variraju ovisno o vrsti i količini alergena s kojim se osoba susreće i načinu na koji imunosni sustav tijela reagira na taj alergen.

U slučaju alergijskog rinitisa, alergijska reakcija može uzrokovati svrbež nosa, curenje nosa, suzenje ili svrbež očiju i druge simptome. Simptomi alergije mogu varirati od blagih do ozbiljnih i po život opasnih alergijskih reakcija (anafilaksija).

Samoliječenje alergije

Konvencionalna terapija alergija često ne uspijeva proizvesti trajno olakšanje simptoma i može imati nuspojave koje mogu utjecati na funkcionalnost i kvalitetu života.

Za pacijente koji pate od alergija često se može činiti da su terapijske mogućnosti ozbiljno ograničene. Najčešće korištene farmakološke terapije - uključujući antihistaminike, kortikosteroide, stabilizatore mastocita i decongestive - nisu učinkovite za sve pacijente i često mogu rezultirati nuspojavama koje narušavaju svakodnevnu kvalitetu života.

Nakon godina frustracije s oralnim antihistaminicima, sprejevima za nos, kapima za oči, inhalacijskim kortikosteroidima i drugim lijekovima koji se izdaju bez recepta i na recept, mnogi su pacijenti spremni istražiti alternativne terapijske pristupe.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, znanstvena istraživanja fizioloških temelja alergija sugeriraju da upalni procesi i oksidativni stres posreduju u najčešćim simptomima. To je dovelo do povećane motivacije unutar istraživačke zajednice za proučavanje dodataka prehrani kao potencijalnih terapijskih opcija.Znanstvena istraživanja pokazuju da neki prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju intenziteta alergije i pružiti olakšanje simptoma. Prirodne metode za ublažavanje simptoma alergije mogu uključivati biljne pripravke, čajeve, sprejeve za nos, pa čak i akupunkturu.

Ako razmišljate o samoliječenju alergije i primjeni prirodnih metoda koje jačaju imunitet, uputno je prije savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako već uzimate lijekove protiv alergije, nikada nemojte smanjivati ili prekidati dozu lijekova koje trenutačno koristite, osim ako vam to ne savjetuje vaš liječnik.

Prirodne metode za ublažavanje simptoma alergije

Dokazi upućuju na to da alternativni pripravci protiv alergija, uključujući dodatke prehrani koji podupiru prirodni upalni odgovor tijela, mogu ponuditi sigurnu i vrlo podnošljivu metodu za smanjenje  intenziteta alergije i ublažavanje simptoma.

Osobe s alergijom mogu pronaći olakšanje koristeći prirodne biljne ekstrakte i hranu koji djeluju kao antihistaminik* i mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije. U tom smislu, mnogo je mogućih opcija, od kojih neke donosimo u nastavku.

(* Histamin = protein koji izaziva simptome alergije, kao što su kihanje, svrbež u očima i grebanje u grlu. Antihistaminici = tvari koje blokiraju aktivnost histamina u tijelu.)
 
KvercetinBiljni ekstrakt kvercetina glavni je sastojak mnogih potencijalnih antialergijskih lijekova, dodataka prehrani i obogaćenih proizvoda.11 U kliničkim ispitivanjima dokazano je da kvercetin smanjuje iritaciju dišnih putova kod alergije,6 odnosno da bi dodavanje kvercetina prehrani moglo pomoći u ublažavanju simptoma alergije.

Kvercetin je predstavnik bioflavonoida i poznat je po:
  • antioksidativnom djelovanju u uklanjanju slobodnih radikala
  • antialergijskim svojstvima koja postiže stabilizacijom oslobađanja histamina i pomaže u prirodnoj kontroli simptoma alergije, a može obuzdati i produkciju antigen-specifičnih IgE antitijela.

Prema studiji iz 2020., kvercetin ima antialergijske funkcije koje su poznate po inhibiciji proizvodnje histamina i proupalnih medijatora. Druga studija pronašla je dokaze da je kvercetin učinkovit u smanjenju začepljenosti nosa jer pomaže u smirivanju hiperaktivnosti dišnih putova. Navedeni mehanizmi djelovanja doprinose protuupalnom i imunomodulirajućem svojstvu kvercetina.

Njegovi glavni prirodni izvori u hrani su: povrće - crveni luk (koji sadrži najviše proučavanog kvercetina), povrće iz skupine krucifera ili krstašica (poput brokule ili cvjetače) i paprike; voće - citrusno voće, jabuke s korom, bobičasto voće, crveno grožđe; neke biljke - npr. kapari; čaj - crni, zeleni, heljdin; vina - crno vino. Također je dostupan u obliku dodatka prehrani.

Uzimanje dodataka prehrani s kvercetinom pokazuje bolje djelovanje u tretiranju alergija nego konzumiranje hrane koja ga sadrži jer je razina flavonoida u hrani znatno niža.

Različiti izvori sugeriraju da je kvercetin najbolje koristiti dugotrajno, budući da može proći nekoliko mjeseci korištenja da počne djelovati. Stoga bi, za najbolje rezultate, hranu bogatu ovim antioksidansom trebalo uvoditi u prehranu ili uzimati dodatke prehrani s kvercetinom tjednima, pa čak i mjesecima prije početka sezone cvjetanja drveća i biljaka.

Kvercetin se može koristiti za ublažavanje alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa i astme, ali i drugih alergija. Otprilike 200 do 400 mg kvercetina uzima se za pomoć u upravljanju tipičnim alergijama poput peludne groznice.

Kvercetin je općenito siguran za većinu ljudi. Kod nekih može uzrokovati glavobolje i trnce u rukama i nogama. Vrlo visoke doze, osobito ako se uzimaju dugotrajno, mogu uzrokovati oštećenje bubrega.

KurkuminU svjetlu sve većeg broja istraživanja o molekularnim mehanizmima alergijskih bolesti, dobro je istaknuta ključna uloga urođenog i stečenog imuniteta u procesu nastanka bolesti. U tom smislu, mnogo pozornosti posvećeno je modulaciji nereguliranih i prejakih upalnih odgovora s ciljem suzbijanje patoloških imunoloških odgovora u liječenju alergijskih bolesti.

Jedan od najvažnijih prirodnih spojeva s visokom snagom imunosne modulacije je kurkumin, aktivni polifenolni spoj dobiven iz kurkume (Curcuma longa L).

Nedavno je sve više istraživačkih studija istraživalo imunomodulacijske učinke i kliničku učinkovitost kurkumina u nekoliko alergijskih bolesti. Imunomodulatorno djelovanje kurkumina uglavnom proizlazi iz njegovih interakcija s velikim brojem imunoloških stanica kao što su mastociti, eozinofili, bazofili, neutrofili i limfociti.
 
Klinički, kurkumin je uvelike ublažio nosne simptome (curenje iz nosa, kihanje, svrbež i začepljenost nosa) i značajno smanjio otečenost sluznice nosa te tako smanjio otpor nosnom protoku zraka. Ovi dokazi pokazuju visoku moć kurkumina u modulaciji imunološkog odgovora i poboljšanju protoka zraka kroz nos u bolesnika s alergijskim rinitisom.

Uzimajući u obzir sve veće dokaze, moguće je sugerirati da kurkumin kao imunomodulator može imati terapijski potencijal. Međutim, potrebna su daljnja visokokvalitetna i velika ispitivanja na ljudima na ovu temu kako bi se potvrdili imunomodulatorni učinci kurkumina i terapijska učinkovitost u liječenju ili kontroli pacijenata s alergijskim bolestima.

Vitamin D
 


Mnogi okolišni i nasljedni čimbenici igraju ulogu u razvoju alergija, a studije pokazuju da bi vitamin D mogao biti još jedan čimbenik kojeg treba dodati na popis jer se nedostatak vitamina D povezuje s alergijama, uključujući alergijski rinitis, alergijsku astmu, ekcem i anafilaksiju.

Naime, neki znanstvenici vjeruju da postoji veza između niske razine vitamina D i povećane vjerojatnosti alergijskih reakcija zbog njegove uloge u regulaciji stanica imunosnog sustava i oslobađanju tvari koje mogu proizvesti simptome alergije.

S druge strane, prekomjerne razine vitamina D, često povezane s nepotrebnim unosom dodataka prehrani, mogu dovesti do povećanog rizika pojave alergije. U istraživačkoj studiji na majkama, koncentracija u krvi metaboliziranog oblika vitamina D u tijelu veća od 125 nmol/L dovodi do povećanog rizika pojave bolesti povezanih s astmom kod potomstva (studija objavljena u Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2015). Nasuprot tome, razina vitamina D u optimiziranoj zoni oko 40-50 nmol/L dovodi do niže učestalosti astme. 

Nastavno, može se zaključiti da i niske i visoke razine vitamina D povećavaju rizik pojave alergije. Stoga je ključno redovito pratiti razinu vitamina D u krvi i sunčati se te uzimati dodatke prehrani s vitaminom D ako je razina niska, odnosno smanjiti unos dodataka prehrani i sunčanje dok razina ne dođe u optimalnu zonu.

Vitamin CSpriječiti alergije znači osigurati da imunosni sustav bude u vrhunskoj formi. Jedan od načina je i konzumacija hrane bogate antioksidansima s visokim udjelom vitamina C.

Vitamin C djeluje kao prirodni antihistaminik smanjujući količinu histamina koju vaše tijelo proizvodi kao odgovor na alergen. Može pomoći u smanjenju blagih simptoma poput kihanja, curenja iz nosa, začepljenosti i suznih očiju zbog alergijskog rinitisa. Također može pomoći u zaštiti vaše plućne funkcije i smanjiti rizik od napadaja astme.

Iako se još uvijek ne odlučuje o tome trebaju li osobe s alergijama uzimati dodatni vitamin C u obliku suplementa, jasno je da je vitamin C važan za zdravlje općenito, Uzimajući u obzir snažna protuupalna i antioksidativna svojstva vitamina C, niska razina u organizmu mogla bi pridonijeti povećanoj upali i oštećenju stanica i posljedično dovesti do pogoršanja simptoma alergije i negativnog utjecaja na opće zdravlje.

Postoji mali rizik uzimanja previše vitamina C, a većina ljudi može uzeti do 2000 mg dnevno. Međutim, postoji mogućnost gastrointestinalnih nuspojava, poput mučnine ili proljeva, pri oralnim dozama većim od ove.

Vitamin C prisutan je u mnogo vrsta voća i povrća, uključujući dinju, agrume, kivi, jagode, papriku baburu, brokulu, cvjetaču, rajčicu i sok rajčice, zimske tikve.

Ako je prehrana siromašna vitaminom C poželjno je unijeti promjene u smislu pojačanog unosa hrane i pića bogatih ovim vitaminom s jedne strane, odnosno uzimanjem dodataka prehrani s vitaminom C. Pri tome treba imati na umu da određena stanja ili ponašanja značajno povećavaju potrebu tijela za vitaminom C. Jedan od primjera je pušenje cigareta koje povećav potrebu za vitaminom C za 35 mg dnevno. Ako redovito pušite, morate voditi računa o dovoljnom unosu vitamina C kako biste održali optimalnu razinu u tijelu.

ProbioticiProbiotici su mikroorganizmi koji bi mogli imati zdravstvene prednosti pomažući tijelu da održi zdravu ravnotežu crijevnih bakterija. Probiotici mogu ojačati imunološki sustav osobe, što može pomoći tijelu u borbi protiv alergija.

Pouzdani izvor NCCIHT (Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje) kaže da su dokazi o probioticima mješoviti i da neki probiotici mogu pomoći, a drugi ne.
 
Kopriva
Stručnjaci za prirodno liječenje predlažu koprivu kao prirodni antihistaminik koji pomaže u liječenju alergija.

Kopriva se naširoko smatra prirodnim antihistaminikom, ali istraživanja pokazuju da također može inhibirati nekoliko upalnih događaja koji uzrokuju simptome alergijskog rinitisa. 

Istraživanja su točno odredila kemijske puteve kojima kopriva utječe na smanjenje ovih simptoma. Kopriva je ovdje korisna jer pokazuje takvu aktivnost da može blokirati receptorska mjesta za koja se obično veže histamin. Štoviše, kopriva može inhibirati triptazu, enzim koji se oslobađa uz histamin i koji potiče njegove učinke. Njegovo inhibiranje je stoga korisno u smanjenju alergijskih odgovora.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 10. 7. 2023.
izdvojeni proizvodi